COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Προσοχή, έρχονται σφοδρές χιονοπτώσεις και 20 πόντοι χιόνι στο Κέντρο της Αθήνας!

Τα δύσκολα που φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς» φτάνουν με χιόνια στο Κέντρο της Αθήνας και θερμοκρασίες… Σιβηρίας.

Ο καιρός, λοιπόν, δεν αστειεύεται και σήμερα, Δευτέρα και την Τρίτη θα δοκιμάσει για τα καλά τους κατοίκους της Αττικής, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Ευβοίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Χαλκιδικής… Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός το χιόνι στο Κέντρο της Αθήνας μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 20 πόντους.

Το μήνυμα του 112 έχει σταλεί ήδη σε αρκετές περιοχές μεταξύ των άλλων και στην Αττική ώστε οι κάτοικοι να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις αφού οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές και θα έρθουν νωρίτερα απ’ ότι τις περιμέναμε. Μετά από σύσκεψη στην Αττική αποφασίστηκε Δευτέρα και Τρίτη να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, ενώ και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας δεν θα λειτουργήσουν.

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίς» τα επόμενα 24ωρα

«Μετά την πρώτη κρούση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”το Σαββατοκύριακο, από σήμερα, Δευτέρα, περιμένουμε το δεύτερο κύμα που θα είναι σαφώς εντονότερο και θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα αλλά κυρίως από την Θεσσαλία και κάτω με ισχυρές χιονοπτώσεις, χιονοκαταιγίδες, οι οποίες θα έχουν σαν συνέπεια, σοβαρές χιονοστρώσεις ακόμα και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η δεύτερη κακοκαιρία θα ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής, από το βόρειο Αιγαίο, θα επηρεάσει αρχικά με σύντομες χιονοπτώσεις την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και από το πρωί της Δευτέρας, τα νησιά του βορείου, του ανατολικού Αιγαίου, την Χαλκιδική και σιγά σιγά θα περάσει από τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Αττική.

«Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα είναι συνεχή»
«Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα είναι συνεχή» τονίζει χαρακτηριστικά. Τα έντονα φαινόμενα, σημειώνει ότι τα περιμένουμε στην Αττική από σήμερα, Δευτέρα, λίγο πριν το μεσημέρι, μέχρι σχεδόν και το μεσημέρι της Τρίτης.

«Όπως καταλαβαίνετε, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν έντονες χιονοπτώσεις, αφού ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι και επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές δεν θα το λιώνει και θα το στρώνει, έτσι λοιπόν περιμένουμε σοβαρές χιονοστρώσεις όχι μόνο στα βόρεια προάστια αλλά και μέσα στο Κέντρο της Αθήνας, με πάχος χιονοστρωσης γύρω στους 10 με 20 πόντους.

Οι θερμοκρασίες θα είναι πολικές αφού ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, τους 5 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 9 με 10 στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα» υπογραμμίζει.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στην Μακεδονία, στην Δυτική Μακεδονία, μας ενημερώνει, ότι θα είναι γύρω στους -15 με -16 βαθμούς Κελσίου σε κατοικήσιμες περιοχές, ενώ στα χιονοδρομικα κέντρα θα είναι κοντά στους – 20.

Χιόνια με θυελλώδεις ανέμους
Η κακοκαιρία όπως αναφέρει θα συνεχιστεί και την Τρίτη, μέχρι το μεσημέρι. «Οι άνεμοι τη Δευτέρα θα φτάσουν τα 9 τοπικά στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ, ενώ την Τρίτη 8-9. Από την Τετάρτη και κυρίως από την Πέμπτη και μετά τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν, θα περιοριστούν στην Κρήτη και ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται, όχι όμως σπουδαίες βελτιώσεις καθώς ο υδράργυρος θα παραμείνει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας» καταλήγει ο κ. Αρνιακός.

Σιβηρία ο Χελμός με -37 βαθμούς Κελσίου
Η κακοκαιρία έχει δείξει ήδη για τα καλά τα δόντια της… Συγκεκριμένα ο παγετός ήταν έντονος την Κυριακή σε όλη την Αχαϊα παρά την ηλιοφάνεια. Στην κορυφή του Χελμού το πρωί της Κυριακή (8πμ) καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ με το θερμόμετρο στα χέρια των ανθρώπων του χιονοδρομικού που εργάζονται εκεί να δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, όπως αναφέρει το kalavrytanews.com. Την ίδια ώρα στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού η θερμοκρασία ήταν -15 και στην πόλη των Καλαβρύτων -3.

Ζιακόπουλος: «Έρχονται χιονολαίλαπες και χιονοκαταιγίδες – Θα είναι επικίνδυνος ο χιονιάς»

Πιο αναλυτικά, ο έμπειρος μετεωρολόγος στην ιστοσελίδα ziakopoulos.blogspot.com αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εδώ και μέρες (Παρασκευή 14/1: «Έρχονται οι Ντάλτον», Τρίτη 18/1: «Πάμε σαν άλλοτε», Τετάρτη 19/1: «Ενίσχυση του ηθικού του στρατεύματος», Πέμπτη 20/1: «Τώρα είμαστε κομπλέ», Παρασκευή 21/1: «Πρωινό ευθυμογράφημα») προσπαθώ με χιουμοριστικό τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό προς την επιστήμη της Μετεωρολογίας να σας ενημερώσω για την προ των πυλών ισχυρή κακοκαιρία. Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Aναφορικά με την επικινδυνότητα του επικείμενου χιονιά, κρατάμε: (α) τη λέξη blizzard που σημαίνει ισχυρή χιονοθύελλα, δηλαδή μία βαθμίδα ισχύος παραπάνω από τη χιονοθύελλα (snowstorm), (β) τη λέξη χιονολαίλαπα (snowsquall) που αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη και σημαίνει ξαφνική πυκνή χιονόπτωση με παρασυρόμενο χιόνι και ισχυρούς ανέμους και (γ) τις χιονοκαταιγίδες (thundersnows).

Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι. Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επερχόμενες χιονοπτώσεις, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι οι παρακάτω:

Βόρεια Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και ίσως στη Δ. Μακεδονία.

Δυτική Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα: (α) Ανατολική ζώνη: μεγάλα ύψη χιονιού. (β) Δυτική ζώνη: αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως εκεί που βοηθά το ανάγλυφο.

Ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα: Μεγάλα ύψη χιονιού κυρίως στο Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων αν ο επί θύραις χιονιάς θα είναι ιστορικός. Σε παλαιότερο σχόλιό μου τον χαρακτήρισα «αξιολογότατο» και σήμερα προσθέτω επικίνδυνο. Το δίκτυο ενέργειας και το οδικό δίκτυο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας, κάτι που γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Όμως, ευθύνη για την αποφυγή παρατράγουδων έχει και ο καθένας από μας.

Καταλαβαίνω ότι η σημερινή μου ανάρτηση βγήκε λίγο φοβιστική, αλλά σε έναν μεγάλο χιονιά η προσομοίωση των μοντέλων σε τοπικό επίπεδο αρκετές φορές είναι ανεπαρκής».

Back to top button