COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ισχυρή καταιγίδα αυτή την ώρα στην Αττική – Διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους! Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες;

Καταιγίδα ξεκίνησε αυτή την ώρα στην Αττική, με τους μετεωρολόγους να έχουν προειδοποιήσει νωρίτερα γι’ αυτή την εξέλιξη.

Ισχυρή νεροποντή πλήττει τα Σεπόλια και τα δυτικά προάστια, ενώ δεν λειτουργούν φανάρια σε σημεία της Αττικής. Αρκετοί δρόμοι θυμίζουν και πάλι «ποτάμια».

Στο μεταξύ, λόγω συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα της Πειραιώς από την Πέτρου Ράλλη ως την οδό Χαμοστέρνας, καθώς και στην περιφερειακή του Αιγάλεω, από το ύψος των Διυλιστηρίων.

Νωρίτερα, για ισχυρες καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα, που θα επηρεάσουν και την Αττική, είχε προειδοποιήσει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία στο υπόλοιπο της Παρασκευής

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της Παρασκευής 15/10 οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10 τα φαινόμενα θα είναι ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο. Στον σχετικό χάρτη φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί του Σαββάτου 16/10 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική λόγω υπερχείλισης υδάτων έχει διακοπεί από νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων σε:

1. Στο Μαρκόπουλο, επί της Λ. Βραβρώνος χ/θ 4 (θέση Γεφυράκι), ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραβρώνα, από ώρα 20:05 της 14.10.21.

2. Αρίωνος από Λ. Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

3. Πειραιώς από Πέτρου Ράλλη έως Χαμοστέρνας, Αθήνα

4. Παλιά Λ. Ποσειδώνος από Επαμεινώνδα έως ύψος καταστήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων συνεχίζεται και σήμερα η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάλλος στη χώρα μας, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο.

Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά χαμηλές για την εποχή στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 8 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Ως προς την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας, κ. Κολυδάς ανέφερε νωρίτερα στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι «παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων και την Παρασκευή. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο. Στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη εμμονή και ραγδαιότητα που ξεπερνούσε τοπικά τα 50 mm βροχής ανά ώρα. Αναλύοντας την ηχώ του ραντάρ αναφέραμε την εκτίμησή μας για πάνω από 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο σταθμός του Τατοΐου έδινε 85 και του Ελληνικού 66 χλστ. Οι σταθμοί του ΕΑΑ επιβεβαιώσαν τις μετρήσεις του ραντάρ και διαπιστώσαμε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί είχαμε στους σταθμούς Πατησίων 147 χιλιοστά, Αμπελοκήπων 145 χιλιοστά και Περιστερίου 139 χιλιοστά) βροχής. Υπενθυμίζουμε ότι 147 χιλιοστά βροχής σημαίνει 147 τόνοι νερού για κάθε στρέμμα γης. Η κακοκαιρία σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη στις 23 Οκτωβρίου του 1994 με τις πλημμύρες του Ποδονίφτη».

Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε στο facebook μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου μέχρι χθες το μεσημέρι είχε πέσει στα Πατήσια 92,6 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Περιστέρι 82,6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στους Αμπελόκηπους 70,6 λίτρα, στο Παλαιό Φάληρο 59,8 λίτρα, στο Ψυχικό 53 λίτρα ενώ στη Νέα Σμύρνη 50,8 λίτρα ανά τετραγωνικό. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και γιατί δημιουργήθηκαν τα τεράστια προβλήματα στους δρόμους της πόλης όπου σε μερικές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ υπήρξαν και περισσότερες από 1200 κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.

Back to top button