ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλαμάρια: Το θαλασσινό που θωρακίζει την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέξεις

Advertisement

Το καλαμάρι, ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά παγκοσμίως, όχι μόνο αποτελεί μια νόστιμη προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά παρέχει και αρκετά οφέλη για την υγεία. Ειδικά τη μέρα της Καθαρής Δευτέρας, το καλαμάρι έχει την τιμητική του, αφού καταναλώνονται διάφορα είδη καλαμαριών, με το ευρωπαϊκό και το αργεντίνικο καλαμάρι να είναι τα πιο κοινά στις αλιευτικές πρακτικές.

Καλαμάρια: Το θαλασσινό που θωρακίζει την υγεία μας

Το καλαμάρι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες (104 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και προσφέρει πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (18 γραμμάρια), ενώ έχει μόνο 2 γραμμάρια λιπαρών και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου και ασβεστίου, καθιστώντας το μια υγιεινή τροφή για την ενίσχυση του οργανισμού μας. Με τον υψηλό αριθμό πρωτεϊνών, το καλαμάρι βοηθά στην ανάπτυξη και την αναδόμηση των μυών, ενώ τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του είναι σημαντικά για την καρδιά και τη συνολική ευημερία του σώματος.

Οφέλη για την Υγεία

Advertisement
  1. Υγιής Καρδιά: Το καλαμάρι περιέχει λιπαρά οξέα, όπως το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του καρδιοαγγειακού συστήματος και στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Έχει επίσης την ικανότητα να μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, γεγονός που βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
  2. Στηρίζει τις Έγκυες Γυναίκες: Ο FDA συνιστά τα θαλασσινά, όπως το καλαμάρι, για τις έγκυες γυναίκες και τις θηλάζουσες μητέρες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας.
  3. Ανακούφιση από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα: Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά, όπως το καλαμάρι, συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι πάσχοντες από τη νόσο αναφέρουν μικρότερη δυσκαμψία το πρωί και μείωση του πόνου και του πρηξίματος στις αρθρώσεις.

Καλαμάρια: Το θαλασσινό που θωρακίζει την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέξεις

  1. Αλλεργίες: Όπως και τα άλλα οστρακοειδή, το καλαμάρι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως λόγω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται τροπομυοσίνη. Άτομα με αλλεργία στα οστρακοειδή θα πρέπει να το αποφεύγουν.
  2. Δηλητηρίαση από Υδράργυρο: Τα θαλασσινά είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο, αν και το καλαμάρι έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η συσσώρευση υδραργύρου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως σε παιδιά και εγκύους.
  3. Μελάνι Καλαμαριού: Το μελάνι καλαμαριού, αν και δεν είναι δηλητηριώδες, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση τροφών με μελάνι καλαμαριού πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή.

Οφέλη του Μελανιού Καλαμαριού για την Υγεία Αξιοσημείωτο είναι ότι το μελάνι καλαμαριού έχει αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι το μελάνι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει την υπέρταση, και να έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών. Οι αντικαρκινικές του δυνατότητες και η ικανότητά του να βοηθά στην αποκατάσταση των ελκών είναι ενθαρρυντικά στοιχεία για περαιτέρω έρευνες.

Συνολικά, το καλαμάρι είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια ισχυρή, υγιεινή διατροφή, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους για αλλεργίες και δηλητηρίαση από υδράργυρο.


Advertisement

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button