COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλπάζει ο κορωνοϊός: Ασφυκτιούν νοσοκομεία και Εντατικές – «Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει η εκθετική έξαρση στα κρούσματα», τονίζει η Λινού! Κρίσιμη η πρώτη εβδομάδα!

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης, της ασφυκτικής πίεσης τους ΕΣΥ είναι δυστυχώς εδώ. Τα δείγματα από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα βασικά νοσοκομεία, της πόλης που τις τελευταίες δέκα ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα, είναι ένα βήμα πριν από το να εκπέμψουν SOS. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας έχουν δημιουργήσει εντονότατο πονοκέφαλο στις Αρχές, που αναζητούν λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων που έχουν γεμίσει, τόσο στις απλές κλίνες όσο και τις ΜΕΘ τους.

Από το πρωί του Σαββάτου (07.11.2020) η χώρα μπήκε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, με κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να ελπίζουν ότι αυτό το… έσχατο μέτρο θα αποδώσει και θα “φρενάρει” τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Εξαδάκτυλος: «Τη “μάχη” στις ΜΕΘ τη δίνουν, πλέον, άνθρωποι στις παραγωγικές ηλικίες!»
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, τόνισε ότι τη “μάχη” στις ΜΕΘ “τη δίνουν, πλέον, άνθρωποι που ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες και όχι στην τρίτη ηλικία”. Και συνέχισε: “Η κατάσταση ελέγχεται, αλλά με δυσκολία, για αυτό και πήγαμε στο lockdown. Το μέτρο ήταν αναπόφευκτο. Το πρόβλημα με τα προηγούμενα μέτρα είναι ότι η εφαρμογή τους ήταν πάντα ελλιπής. Την πρώτη εβδομάδα του lockdown θα έχουμε εικόνα του τι γίνεται”.

Ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν, κυρίως στα μαγαζιά, την παραμονή του lockdown, ο κύριος Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι “ο συνωστισμός είναι πάντοτε κακός. Αν βέβαια έχουμε μία αραίωση, καθώς πολλοί έφυγαν σε χωριά, ίσως είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ένα φαινόμενο που επιθυμούσαμε”.

Λινού: «Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει η εκθετική έξαρση στα κρούσματα»
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open TV, τόνισε ότι εκτός από το lockdown πρέπει απαραιτήτως να τηρηθούν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, ενώ σημείωσε και την κρισιμότητα της διεξαγωγής πολλών τεστ. «Βρισκόμαστε σε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων δηλαδή κάθε 5-10 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Το επικίνδυνο είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που αυξάνοντα επιθετικά. Δεν μπορώ να μιλήσω για αριθμό και κατά πόσο πολλαπλασιάζονται τα πραγματικά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μελέτες που υπάρχουν κυμαίνονται από 6 μέχρι 26 αλλά ο μέσος όρος πολλαπλασιασμού τους είναι 10 με 11» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το lockdown αλλά και από τα άλλα μέτρα. Πρέπει να τα τηρούμε και να κάνουμε πολλαπλά τεστ».

Τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το απόγευμα του Σαββάτου 2556, εκ των οποίων 637 εντοπίστηκαν στην Αττική, 560 στη Θεσσαλονίκη, 151 στη Δράμα. Το σοκαριστικό στοιχείο της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ ήταν ο αριθμός των νεκρών, καθώς 34 συμπολίτες μας κατέληξαν σε μόλις 24 ώρες, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στους διασωληνωμένους, που έφτασαν τους 207.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button