ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρδιακή προσβολή: Γιατί το σύμπτωμα του πόνου σώζει ζωές;

Advertisement

Οι ασθενείς με θωρακικό άλγος εντός 24 ωρών πριν την καρδιακή προσβολή, που αποκαλείται προεμφραγματική στηθάγχη, έχουν μικρότερες καρδιακές προσβολές και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία στη σύγχρονη εποχή με τις ενδοστεφανιαίες προθέσεις (stents), κατέληξαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Interventions.

Καρδιακή προσβολή: Γιατί το σύμπτωμα του πόνου σώζει ζωές;

Γιατί ο πόνος σώζει ζωές

«Ακόμα και προτού αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις καρδιακές προσβολές με αγγειοπλαστική και τις ενδοστεφανιαίες προθέσεις, οι ιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με θωρακικό άλγος πριν από την καρδιακή προσβολή φαίνεται να έχουν καλύτερη έκβαση» είπε ο συγγραφέας της μελέτης Jay H. Traverse, MD, ερευνητής καρδιολόγος του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Μιννεάπολης, στην Μιννεάπολη.

Με δεδομένους τους ταχύτερους χρόνους θεραπείας με τα stents, παραμένει το ερώτημα για το αν διατηρείται το θεραπευτικό πλεονέκτημα.

Advertisement

Πόνος πριν την καρδιακή προσβολή; Γιατί σώζει ζωές;
Πριν από τη μελέτη, υπήρχαν μόνο λίγες μικρές μελέτες που αξιολογούσαν αυτή την επίδραση στην εποχή των stents. Οι ερευνητές αναδρομικά αξιολόγησαν 1.031 ασθενείς που εισήχθησαν με πρώτη οξεία καρδιακή προσβολή, ή ΟΕΜ (STEMI). Μετά ανέλυσαν όλους τους ασθενείς που είχαν συνεχές θωρακικό άλγος από 1 έως και 6 ώρες και στους οποίους τοποθετήθηκε stent για να αντιμετωπισθεί η καρδιακή προσβολή τους (μια διαδικασία που καλείται πρωτογενής διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση).

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή: Το σύμπτωμα «καμπανάκι» στα πόδια που συνδέεται με έως και «5 φορές» υψηλότερο κίνδυνο

Εντόπισαν 245 ασθενείς στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο της Μιννεάπολης στο νοσοκομείο Northwestern με αποφραγμένες αρτηρίες στην άφιξη τους, από τους οποίους 79 ασθενείς είχαν τεκμηριωμένη προεμφραγματική στηθάγχη, που ορίζεται σαν επεισόδιο παρόμοιου θωρακικού άλγους εντός 24 ωρών πριν την εμφάνιση της καρδιακής προσβολής.

«Οι ιατροί δεν συνειδητοποιούν ότι 30 με 40 % όλων των ασθενών με ΟΕΜ νοιώθουν προεμφραγματική στηθάγχη», είπε οTraverse.

Στην μελέτη , οι ερευνητές βρήκαν ότι η εμφάνιση προεμφραγματικής στηθάγχης είχε σαν αποτέλεσμα 50% μείωση της έκτασης της καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς προεμφραγματική στηθάγχη. Αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία κατά το εξιτήριο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Advertisement

« Η προεμφραγματική στηθάγχη φαίνεται ότι είναι η θρυαλλίδα που ενεργοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς της καρδιάς» κατέληξε. «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στον εντοπισμό των προστατευτικών αυτών μηχανισμών , καθώς μπορεί να υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος ενεργοποίησης τους».


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button