COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κασσελακης: “Η μόνη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχουν τώρα αυλικοί τραπεζών” – Βαρύτατοι υπαινιγμοί κατά Τσακαλώτου, Χαρίτση και Αχτσιόγλου στην Κ.Ε.

Με βαρύτατους (και ηθικά απαξιωτικούς υπαινιγμούς) κατά των στελεχών που αποχωρησαν,”διανθισε”την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελακης στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε.του κόμματος,μετά την διάσπαση.

“Η μόνη μετάλλαξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχουν τώρα αυλικοί των τραπεζών” ήταν το “καρφί”,που έριξε ο κ.Κασσελακης,στοχεύοντας προς την πλευρά των Τσακαλώτου, Χαριτση και Αχτσιογλου.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης,ζητώντας,μεταξύ των άλλων,την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολιτη Γ.Οικονομου.

Πιο αναλυτικά, το σχετικό ρεπορτάζ από την συνεδρίαση της Κ.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ,έχει ως εξής:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ένα χοντρό υπονοούμενο για τους 11 αποχωρήσαντες από το κόμμα, που συνέπηξαν την νέα ΚΟ της «Νέας Αριστεράς». Απαντώντας στις αιτιάσεις τους περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για “μετάλλαξη” του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ουσιαστικά επρόκειτο για είναι καρφί κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Χαρίτση οι οποίοι όμως παράλληλα, απάρτιζαν το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Με τον τρόπο αυτό, ο Στ. Κασσελάκης δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά για το «παρών» που δήλωσε η ΚΟ των 11 στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου για τους servicers.

Κασσελάκης: Η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλιθεί σε κανέναν

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στο περιστατικό με την «υπόκλιση» του Γ. Γεραπετρίτη στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μού είναι συμπαθής αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι λέγοντας ότι είναι δήθεν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν το ίδιο έκανες στο αεροδρόμιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα μας είχε κάνει να πέσουμε. Η προπαγάνδα όμως τώρα το περνά με ψιλά γράμματα. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την στάση του υπουργού. Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κ. Γεραπετρίτη». Διαβεβαίωσε ότι «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν».

Ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση αναφέροντας πως «θέλουμε οι ευρωεκλογές να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».

Ξεκινώντας την κριτική του, σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια κυβέρνηση που επιβάλλει μιζέρια για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους. Σε μια κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Σε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαχείριση κάθε κρίσης με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους. Δική μας, λοιπόν, αποστολή, ως σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά, είναι να γκρεμίσουμε νοοτροπίες και πολιτικές που έρχονται από πολύ παλιά και κρατάνε την Ελλάδα δεμένη σε ένα παρόν και μέλλον ανασφάλειας».

Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην χώρα: «Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ.

Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη και 7,2% του ΑΕΠ από την ΕΕ (15 δισ. πίσω).

Στους μισθούς και τα ημερομίσθια η Ελλάδα έχει απόκλιση 10,2% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ) από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με το εισόδημά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων αντικειμένων σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο. Το 2022 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα είναι 24η από τις 27 χώρες στην ΕΕ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού, του λεγόμενου mobbing, που βλάπτει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους ή διαταράσσει το εργασιακό κλίμα.

Στις δαπάνες υγείας απαιτούνται επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλισή μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις δαπάνες για την εκπαίδευση απαιτούνται 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες οικογένειας και παιδιών απαιτούνται 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες για ασθένεια και αναπηρία απαιτούνται 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση.

Η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στη στεγαστική πολιτική, καθώς διαθέτει πολύ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία το 1%. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει καν κοινωνική κατοικία.

Ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, η χώρα μας έχει 2,1% του ΑΕΠ διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Ακολούθως τόνισε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι η εικονική πραγματικότητα που μας σερβίρει καθημερινά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνηση αλλά «η υπαρκτή πραγματικότητα ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα: Από την εργασία, το εισόδημα, και τις υποδομές, μέχρι την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Μια ανασφάλεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους».

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης να παραιτήσει τον Γ. Οικονόμου

Για τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στου Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυμαυτισμό αστυνομικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου. «Αν δεν έχει ο ίδιος την ευθιξία να παραιτηθεί, πρέπει να το κάνει ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ανεκτό ένας νέος φίλαθλος, ο Μιχάλης Κατσουρής, να δολοφονείται από στρατιές Κροατών νεοναζί. Δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν. Εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον “παραιτήσει” σήμερα. Εκτός κι αν ισχυρίζεται πως ο υπουργός του ακόμα “ψάχνει τις πρίζες” στο γραφείο του».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος «σε μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτάσεις του για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων: «Σε πρώτη φάση προτείνουμε -σήμερα κιόλας- τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:

Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.
Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.
Επιπλέον, προτείνoυμε:

Θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.
Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρους.
Τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.
Όπως προανήγγειλε, τις προτάσεις αυτές «θα φέρουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση».

Ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε ότι όλο το επόμενο διάστημα «θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων, του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών, των προβλημάτων των νέων ανθρώπων».

«Θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αν αυτό παραμείνει η πυξίδα μας θα πετύχουμε», ανέφερε επίσης ε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είμαστε μακράν το πιο ανεξάρτητο κόμμα, δεν χρωστάμε τίποτε, δεν πρόκειται κανείς να μας φιμώσει, θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και βαθιά κοινωνικοί».

Αναφερόμενος στο πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο συμφώνησαν συνεργασία που επισφραγίστηκε σε πρόσφατο δείπνο τους, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Επί Κοτζιά μας έλεγαν εθνική εξαίρεση. Θα απολογηθεί ο Μητσοτάκης;».

Ακολούθως αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«- Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.
– Να δημιουργηθεί ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Ένας φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, όπως τώρα. Με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών. Με σημαντική μείωση του συντελεστή για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (για το 97%) και απειροελάχιστη αύξηση για εκείνες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220.000 ευρώ. Μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
– Να ανακατανείμουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
– Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω τις χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
– Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.
– Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
– Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
– Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.
– Να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
– Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την Ανατολή και τη Δύση για την προσέλκυση διμερών και πολυμερών αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, μετά τη σημαντική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και άρα καλωσορίσαμε τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα. Επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021-2023 στα ελληνοτουρκικά. Εμείς επιδιώκουμε σταθερά και πάντοτε αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με γνώμονα αυτήν τη στάση μας, ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας. Και θέση μας είναι ότι το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter.

Γι’ αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Γι’ αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για “τουρκική”. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είτε γιατί επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής είτε από πολιτική μικρότητα σε έναν τομέα, την εξωτερική πολιτική, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συμπόρευση».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε για το δικαίωμα των νησιών μας στην άμυνα, χωρίς να δεχόμαστε τη σχετικοποίηση ζητημάτων που ακουμπάνε τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτή είναι η θέση και η στάση ευθύνης της αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης», τόνισε.

Τέλος, περιέγραψε τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές: «Βάζουμε μεγάλους στόχους γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη».

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Υπό το βαρύ κλίμα της διάσπασης αλλά και της νέας δημοσκόπησης (GPO για τα Παραπολιτικά) που δείχνει για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και την αποχώρηση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη από την ΚΕ, οι εργασίες της συνεδρίασης στο ξενοδοχείο Κάραβελ, άνοιξαν με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, που είχε προγραμματιστεί για τις 11:30 και ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραβρεθεί σε bazaar αδέσποτων στο Γκάζι, ενώ έδωσε αίμα σε αιμοδοσία της Ν. ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Αγία Σοφία Παίδων.

Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο του κόμματος που προσδιορίστηκε για το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς και η μετατροπή της ΚΕ σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, αποφασίστηκε ότι θα πρόκειται για «συνέδριο ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης και συσπείρωσης».

Μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των συντονιστικών οργάνων των Οργανώσεων Μελών καθώς και των Νομαρχιακών Επιτροπών, όπως και εκλογές συνέδρων.

Στις εκλογές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα 40.000 νέα μέλη του κόμματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button