COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κασσελάκης στην ΚΟ για τους «11»: Ο λαός δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα, έκανε αναφορά στον βραβευμένο συγγραφέα. «Ήταν και ο σύντροφός μας. Ο άνθρωπος που κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019. Ο βουλευτής που κόσμησε το ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο 2019 – 2023 με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μία προσωπικότητα που έχουν λίγοι.
Αυτοί που μπορούν να γίνουν καταγραφείς του αιώνα τους. Να μετατρέψουν το ιστορικό δράμα της χώρας τους σε παγκόσμιο γεγονός», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

«Μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα, και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία. Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε. Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές. Η ηθική μας Κοινοβουλετική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός» συνέχισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στους «11» που αποχώρησαν από το κόμμα: «Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους…Το ότι για μήνες δεν βγήκαν ΜΙΑ φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές….Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία…Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε….η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».

«Πλέον οι Έλληνες βλέπουν τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη»
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να λαμβάνει την απάντησή της από την κοινωνία. Πλέον οι Έλληνες βλέπουν τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Και οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η Αριστερά της Ευθύνης. Η Πατριωτική Αριστερά. Η Σύγχρονη Αριστερά. Η Κυβερνητική Αριστερά. Αυτή που μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα και να φέρει Δικαιοσύνη Παντού, όπως έλεγε το προεκλογικό μας σύνθημα – το οποίο δεν πέρασε λόγω προπαγάνδας και εσωστρέφειας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ήταν ορθό. Είμαστε μεν συρρικωνμένοι, αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ. Και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ανέφερε: «Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές – και κατέθεσε σχετική Τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε χωρίς κανέναν διάλογο. Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

«Αναγκαία όσο ποτέ είναι η αποφασιστική παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ» για τη Γάζα
Με αφορμή τη χτεσινή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, ο Κασσελάκης τόνισε: «Ζητήσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει το αιματοκύλισμα, ο θάνατος χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη. Να επιστραφούν όλοι οι όμηροι. Και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί. Τασσόμαστε σταθερά υπέρ της ειρήνης, στη βάση δύο κρατών που συμβιώνουν με ασφάλεια και για τους δυο λαούς. Αναγκαία όσο ποτέ είναι η αποφασιστική παρέμβαση των ισχυρών δυνάμεων, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος με την άσκηση κατάλληλης πίεσης στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η άρνηση της δικής μας κυβέρνησης να ψηφίσει στον ΟΗΕ υπέρ της κατάπαυσης του πυρός όχι μόνο εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, αλλά πλέον γυρνά ως μπούμερανγκ εναντίον της, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται και στηρίζουν το δίκαιο αυτό αίτημα».

Στην επικαιρότητα των ημερών, πρόσθεσε: «Έχουμε και την προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη και τη χώρα μας. Αποδοκιμάσαμε τη στάση του κ. Σούνακ που επέδειξε περισσή αλαζονεία για ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της».

Για Γλυπτά Παρθενώνα: «Με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας» ο Μητσοτάκης
Από την άλλη, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τίθενται ερωτήματα για τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. «Δυστυχώς αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας.

»Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ακόμη ότι απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. «Γι’ αυτό το λόγο, χθες πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

»Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα», είπε.

Για τα κόκκινα δάνεια
Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια, είπε: «Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδύναμη θέση σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και θα βιώσουν πλήρη ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία». Σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά.

Για το Φορολογικό
«Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σε σημερινή έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 71% θεωρεί ότι η Φορολογική Μεταρρύθμιση Χατζηδάκη δε θα καταφέρει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Ενώ το 84% θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα μείνουν στο απυρόβλητο. Μόλις το 15% εγκρίνει το οριζόντιο μέτρο της κυβέρνησης», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δείξε μου τον Προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι»
Αναφερόμενος στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι:

– Δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, ούτε από την πλευρά των φόρων (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ) ούτε από την πλευρά των ελέγχων, με εκτεταμένους ελέγχους (σε όλη την αλυσίδα αξίας) ή ρυθμιστικά μέτρα (περιθώριο διύλισης), που θα μπορούσαν να μειώσουν την αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα. Ενώ η χώρα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ (με όρους αγοραστικής δύναμης), ενώ η ακρίβεια τελματώνει τα νοικοκυριά στα σουπερμάρκετ & στους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι μόλις 2,3%, οι φόροι το 2023 αναμένονται αυξημένοι 8% πάνω απ τους στόχους της κυβέρνησης. Ο ΦΠΑ είναι αυξημένος 5,44% σε σχέση με πέρυσι (+1,19δις) και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω 4% (πάνω από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που είναι 3% και αμφισβητείται από την Κομισιόν) σε σχέση με το 2023. Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ το 2023 33,7% σε σχέσημε το 2021. Αύξηση ΦΠΑ το 2024 40,35% σε σχέση με 2021. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, 12 χώρες της ΕΕ είτε παρατείνουν ή παίρνουν νέα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ (κυρίως στα τρόφιμα). Αξιοποίησαν την Οδηγία που απελευθέρωσε τις μειώσεις του ΦΠΑ κάτω του 5%. Η Οδηγία αυτή παραμένει σε ισχύ. Κύπρος, Πορτογαλία και Ισπανία μηδένισαν τον ΦΠΑ τροφίμων. Έκτοτε οι τιμές τροφίμων στην Πορτογαλία μειώθηκαν 16 μονάδες, στην Ισπανία 6 μονάδες.

-Ο Προϋπολογισμός της ΝΔ δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια. Τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανική) ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία προέκυψαν από τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι νομοθετημένο από το τέλος του 2022. Επίσης, δεν πρόκειται να φορολογηθούν ενδεχόμενα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023, αν και ο ευρωπαϊκός κανονισμός προέβλεπε τη δυνατότητα επέκτασης της φορολόγησης και για το 2023. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια με τον κατώτατο συντελεστή που προέβλεπε η ευρωπαϊκή νομοθεσία (33%) και μόνο για το 2022, προβλέποντας μάλιστα ότι η έκτακτη εισφορά θα μπορεί να λογιστεί ως δαπάνη για το 2023, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο φόρος που θα πληρώσουν τα διυλιστήρια για το 2023.

– Δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, που αφορούν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και δευτερογενώς την αγοραστική δύναμη. Μεγάλο πλήγμα για την ελληνική οικονομία αποτελεί και η μείωση του ρυθμού αύξησης της συνολικής ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,3% το 2024 από 2,9% 2023 και +7,5% το 2022. Επενδύσεις: η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τις επενδύσεις του 2023 στον ΠΥ του 2023 όπου προέβλεπαν +15,5%. Εν τέλει στον ΠΥ24 εκτιμά +7,1%, πρόκειται για τεράστια αστοχία. Την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης για τις επενδύσεις τη μεταφέρει στο 2024 όπου πάλι βλέπει +15%,ενώ η Κομισιόν προβλέπει 7,5% (αφού ο ΜΟ της ΕΕ το 2024 θα είναι στο 1,3%). Στις Εξαγωγές η διαφορά της Κομισιόν από την κυβέρνηση είναι τεράστια για το 2023, είναι 3% παραπάνω (5,7% έναντι 2,7%).

Τέσσερις άξονες
Στη συνέχεια, παρότρυνε την ΚΟ να επικεντρωθεί σε τέσσερις κεντρικούς άξονες λέγοντας:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

Έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα. Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα. Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη. Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες. Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας.

2) Διαβίωση του Πολίτη

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα». Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί. Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια. Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ. Όσον αφορά στα Έξοδα, στην Ακρίβεια, να αναδείξουμε τα Ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες. Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, όπου 6.5 δις το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη. Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

3) Ασφάλεια του Πολίτη

Ναι, πρέπει να στηρίξουμε την Αστυνομία και τις τοπικές κονότητες να κάνουν το έργο τους και να διασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε γειτονιάς. Πρέπει να προτείνουμε πολιτικές ένταξης και επανένταξης με ευαισθησία στη μοναδικότητα κάθε συνανθρώπου μας. Αλλά Ασφάλεια σημαίνει επίσης και Προστασία από Φυσικές Καταστροφές, εν μέρει λόγω της Κλιματικής Κρίσης. Πρέπει να προτείνουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας. Και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής. Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον συμπολίτες μας να πνίγονται ή να καίγονται. Πρεπει να επενδύσουμε ΤΩΡΑ στην Πρόληψη.

4) Στεγαστική Πολιτική

Τέλος, να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση. Μία πρόταση που να λύσει αυτόν τον κοινωνικό εφιάλτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον «μια χώρα, μια πόλη». Έχουμε ένα δημογραφικό τοίχος μπροστά μας. Η πολιτεία έχει ευθύνη να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να ζήσουν τις ζωές τους εντός Ελλάδας. Να μπορέσουν να φτιάξουν οικογένειες. Να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διαπρέψουν. Αυτές είναι οι μεγάλες κοινωνικές προτεραιότητες. Και εκεί σας καλώ να επικεντρωθούμε στην παραγωγή φρέσκιας πολιτικής. Οι απόψεις, οι προτάσεις, ιδέες του καθενός και της καθεμιάς σας μέσα στα όργανα, και σ’ εμένα προσωπικά, είναι πολύτιμη. Διότι εσείς είστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία.

Για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μιλώντας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και γενικότερα τις θέσεις της Αθήνας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας».

Συνεχίζοντας είπε: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων. Άλλωστε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι εμπόδια στον διάλογο. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει και υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης. Οι κόκκινες γραμμές μας: καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο. Και αυτό είναι κρίσιμο, για να μην μπορεί η Τουρκία, όπως παγίως επιδιώκει, να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει, όπως για παράδειγμα για τα F16. Με λύπη μας όμως -χωρίς ίχνος μικροκομματικής εκμετάλλευσης που να θυμίζει ό,τι έκανε η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- με λύπη λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ αποδεικνύεται συστηματικά κατώτερη των περιστάσεων.

»Ήδη από το 2021 έχουμε διαπιστώσει ότι με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη δεν υφίσταται συνεκτική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος απέναντι στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε να λέει ότι υπάρχουν “γεωπολιτικές διαφορές” με την Τουρκία. Μετά ο ΥΠΕΞ είπε ότι η διαφορά μας δεν είναι μόνο νομική αλλά και πολιτική. Και ανακοινώθηκε ότι πια οι διερευνητικές θα εντάσσονται σε έναν “πολιτικό διάλογο”. Όμως η χώρα μας πάντα υποστήριζε ότι το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας είναι νομικό, όχι πολιτικό. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, κυβέρνηση και ΝΔ, αντιμετωπίζουν την Τουρκία με όρους εσωκομματικούς».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «σύγχρονη πατριωτική Αριστερά» και πρόσθεσε ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη». «Το κεντρικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς και το σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει. Εμείς, εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν έχουμε ξεχάσει, για παράδειγμα, ότι μάθαμε από την… τουρκική πλευρά την ελληνοτουρκική συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020. Θέλω λοιπόν και από αυτό το βήμα να επαναλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Στη δουλειά και στο πείσμα σας. Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί – μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες».

Back to top button