COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

‘Καταπέλτης’ ο Μάικ Πομπέο για τον Ερντογάν: Όλα όσα αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τις επαφές με την Ελλάδα

Στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο περιγράφει ακόμα και ένα ακραίο περιστατικό κατά το οποίο ο Μάικ Πένς κόντεψε να σπάσει μια πόρτα από τα νεύρα του κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Ερντογάν

Μεγάλο εκνευρισμό στην κυβέρνηση της Τουρκίας, έχει προκαλέσει το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τίτλο «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love», στο οποίος μεταφέρει μέσα από την «κλειδαρότρυπα» άγνωστα περιστατικά τα οποία επιβεβαιώνουν τις λεπτές ισορροπίες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το βιβλίο που αποκαλύπτει την γύμνια του «Ερντογάν», ενώ μέσα σε αυτό γίνονται αναφορές για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μάικ Πομπέο προχωρά μέσω των σελίδων του βιβλίου του σε σκληρές εκφράσεις για το καθεστώς Ερντογάν. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα κατά το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Άγκυρα το 2017, ως τότε διευθυντής της CIA. Το ταξίδι αυτό έγινε ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και όπως αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος τον ανάγκασε να δει ένα τρίωρο βίντεο, το οποίο όπως λέει έθεσε σε κίνδυνο την ψυχική του υγεία.

Το 2019 ήταν η αμέσως επόμενη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, αυτή τη φορά ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος όπως περιγράφει έφτασε -κατά την συνάντησή του με τον Ερντογάν- ένα βήμα πριν σπάσει την πόρτα της αίθουσας στην οποία βρίσκονταν.

Αστειευόμενος ο Μάικ Πομπέο αναφέρει ότι βλέποντας τον Μάικ Πενς σε αυτή τη κατάσταση, αναρωτήθηκε αν ο Ερντογάν τον ανάγκασε και αυτόν να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο.

Κατά την συνάντηση το 2017, όπως περιγράφει γλαφυρά ο κ Πομπέο, η αμερικανική αντιπροσωπεία προσπαθούσε να πείσει τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ, δεν βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, λέγοντας γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε ανοίξει χάρτες πάνω στο τραπέζι και τους δείχναμε ακριβώς τα σημεία στα οποία βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες».

Αυτό δεν ήταν και το μοναδικό περιστατικό στο οποίο ο Μάικ Πομπέο περιγράφει τις μάλλον καχύποπτες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο θυμός του Ιμπραήμ Καλίν στο Λευκό Οίκο για τη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και τα συνεχή τηλεφωνήματα του Ερντογάν στον Τραμπ όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητούσε μετ’ επιτάσεως την έκδοση του Γκιουλέν και γκρίνιαζε για την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους, ήταν ακόμα μερικά παραδείγματα για το τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Οι επαφές με την Ελλάδα

Παράλληλα ο Πομπέο αναφέρεται στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας για την οποία λέει ότι «μια χώρα η οποία διολίσθαινε στον αντιαμερικανισμό τη δεκαετία του 70 σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ προτιμητέο σύμμαχο» και επισημαίνει τις δικές του ενέργειες και επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προχωρήσουν σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το «3+1» για την ενέργεια και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Επιπλέον ο πρώην ΥΠΕΞ του Ντόναλντ Τραμπ κάνει αναφορά στη στενή προσωπική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη φιλοξενία του στην Κρήτη επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις με έναν σύμμαχο (σ.σ. Ελλάδα) που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τώρα πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ».

Η τουρκική οργή για το βιβλίο του Μάικ Πομπέο εκφράστηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρώην ΥΠΕΞ για αναλήθειες, ψεύδη και υπερβολές στα όσα λέει. Του καταλόγισε υποστήριξη στο πραξικόπημα και ενόχληση που το πραξικόπημα απέτυχε και επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας πως αυτές ήταν που χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το βιβλίο του Πομπέο εξυπηρετεί την επικείμενη υποψηφιότητά του για τις αμερικανικές εκλογές και σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ καταλόγισε στον Αμερικανό πρώην ομόλογό του ότι γράφει αυτά που γράφει επειδή θέλει την υποστήριξη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Το σχόλιο της Άγκυρας για το βιβλίο

Η κυκλοφορία του βιβλίου «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love», δεν πέρασε ασχολίαστο από την τουρκική κυβέρνηση με τον Ιμπραήμ Καλίν να κατηγορεί τον Μάικ Πομπέο, για στάση η οποία λειτουργεί ευεργετικά προς την Ελλάδα.

«Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ότι από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Άρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν, αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Καλίν.

Τέλος αναφορικά για το περιστατικό με το τρίωρο βίντεο στο οποίο αναφέρεται ο Πομπέο ο Καλίν απάντησε ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διαστρεβλώνει τα γεγονότα σημειώνοντας ότι ο Πομπέο έπαθε νευρικό κλονισμό όσο περίμενε και αυτό «το μάθαμε αργότερα».

Back to top button