COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

«Καταπέλτης» κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη η Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου: Το κατηγορώ και το ‘σφυροκόπημα’ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα θέματα Δικαιοσύνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου!

Η Επιτροπή LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών) του Ευρωκοινωβουλίου βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών, παρά την έντονη ενόχληση της Κυβέρνησης στην οποία δεν αρέσει καθόλου η κριτική και το δείχνει, ενώ η σημερινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε από την Σοφί Ιν’τ Φελντ, με συλλυπητήρια (στα Ελληνικά) για την τραγωδία των Τεμπών.

«Η φράση ‘Πάρε με όταν φτάσεις’ συμβολίζει βαθύ πόνο και θλίψη, αλλά και την δυσπιστία για τις τόσες χαμένες ζωές νέων ανθρώπων. Αυτή η τραγωδία άγγιξε το έθνος στο σύνολό του. Ως Ευρωπαίοι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής LIBE να θωρακίσει την ελευθερία στα ΜΜΕ, να εξετάσει τις πολιτικές Μετανάστευσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα ίσης μεταχείρισης, τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς, η επίσκεψη στην Αθήνα, δεν αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη… χαρά από την Κυβέρνηση.

Όπως είπε μάλιστα ξεκάθαρα η Σοφί Ιν’τ Φελντ: «Η αντιπροσωπεία εκφράζει την εκτίμηση της για τις πλούσιες και ειλικρινείς συζητήσεις με όλους τους συνομιλητές της και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι ή αρνήθηκαν να συναντήσουν τους ευρωβουλευτές».

Το κατηγορώ

Συνεχίζοντας το σφυροκόπημα, η Ολλανδή πολιτικός τόνισε:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη, αλλά και στην (αν)ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας:

«Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ χωρίς ορατή πρόοδο των ερευνών. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και η επιτροπή συστήνει η Ελλάδα να απευθυνθεί στην Europol για βοήθεια. Οι δημοσιογράφοι είναι εκτεθειμένοι σε σειρά απειλών, τόσο λεκτικών όσο και για την σωματική τους ακεραιότητας, αλλά και σε παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά και αγωγές SLAPP με υπέρογκες χρηματικές απαιτήσεις. Λίγοι ολιγάρχες κατέχουν την ιδιοκτησία των περισσότερων μεγάλων ομίλων ΜΜΕ, περιορίζοντας την ελευθερία και την πολυφωνία τους. Σε συγκεκριμένα θέματα, καταγράφεται δραματική μείωση της δημοσιοποίησης συγκεκριμένων θεμάτων της επικαιρότητας».

«Καταπέλτης» ήταν η Επιτροπή και για τα θέματα Δικαιοσύνης, με αναφορά στις Ανεξάρτητες Αρχές και στην πρώην Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία διώκεται από την Κυβέρνηση:

«Οι ανεξάρτητες Αρχές υποφέρουν από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παρεμπόδιση στις αρμοδιότητες και δυνατότητές τους, όπως η ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων κ.ά. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που θα έπρεπε να παίξει ζωτικό ρόλο δεν δείχνει αποτελεσματική. Συνεχίζεται επίσης η παρενόχληση της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, κάτι που προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και η αμφισβητήσιμη ακεραιότητα τμήματος του προσωπικού της Αστυνομίας οδηγεί στην κουλτούρα της ατιμωρησίας όπου ανθεί η διαφθορά. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να θεραπευτούν κατά προτεραιότητα».

Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Σόφι Ιν’τ Φελντ απέφυγε να πει ευθέως αν θεωρεί ότι υπήρξε συμφωνημένος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και εισαγγελέα Αρείου Πάγου, στην άρνηση συνεργασίας με την επιτροπή LIBE, ενώ για το πότε ο Ισίδωρος Ντογιάκος ενημέρωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τους Ευρωβουλευτές, είπε ότι αυτό έγινε «την τελευταία στιγμή».

Ερωτώμενη για το αν, μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, ακολουθήσει πιθανή απόφαση αιρεσιμότητας κοινοτικών πολιτικών σε σχέση με την εφαρμογή του κράτους Δικαίου, η Ολλανδή ξεκαθάρισε ότι «αυτές οι αποφάσεις αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά έχουμε ανησυχίες, αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα σήμερα … αν αποδυναμώνονται οι δυνάμεις που ελέγχουν την εξουσία, οι ανεξάρτητες Αρχές, τα ΜΜΕ, η κοινωνία των πολιτών, αν πιέζεται η ανεξαρτησία τους, αυτό απειλεί τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

Το τελικό πρόγραμμα της αντιπροσωπείας περιλάμβανε συναντήσεις με ανεξάρτητες ελληνικές αρχές (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αρχή Προστασίας Δεδομένων, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπηρεσία Ασύλου), καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιγραφους, στελέχη του Frontex, την οικογένεια του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και την πρώην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών

Back to top button