ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Κατάθεση Τέλλογλου για το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Αν θέλει ο Μητσοτάκης να μάθει ποιος τον παρακολουθούσε στο παρελθόν, να αλλάξει τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ και απαγορεύει να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν παρακολουθούνται από Κρατικούς φορείς».

Τέρμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συμψηφισμούς στα θέματα των παρανόμων υποκλοπών με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στους δημοσιογράφους, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. 

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είχε κληθεί να καταθέσει, μετά από δικά του δημοσιεύματα, στα οποία γινόταν λόγος για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού, λοιπόν, «έτριβε τα χέρια του», περιμένοντας ότι από την κατάθεση του διακεκριμένου και γερμανομαθούς δημοσιογράφου, θα προέκυπταν σοβαρά στοιχεία για «παρακολούθηση Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ» ώστε να γίνει συμψηφισμός των εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, που έχει συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για όργιο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολλών προσώπων, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρώτον και καλύτερο, βεβαίως, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Συμπέρασμα: Τα όσα είπε ο Τέλλογλου δεν προσφέρονται για συμψηφισμούς, μια και -στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά την κατάθεσή του- ξεκαθάρισε ότι «αν θέλει ο Μητσοτάκης να μάθει ποιος τον παρακολουθούσε, την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, να αλλάξει τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ, ο οποίος απαγορεύει σε κάθε Έλληνα πολίτη να ενημερωθεί επισήμως για το αν τον παρακολουθούν ή όχι Κρατικοί φορείς!».

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Τέλλογλου έχει ως εξής: «Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κος Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πως γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του Predator, δλδ. του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο. Ο κύριος Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα Των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα.

Αυτό γιγαντώθηκε μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα, τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωση τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ ΤΟ 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας hacking team, που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση m από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κύριος Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας.

Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021. Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.

Δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το Πήγασος, το οποίο κάηκε όμως το 2018. Και το Pegasus όπως λέει το ευρωκοινοβούλιο προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις όπως για παράδειγμα αφήνει τα λοκσ επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα lock, ενώ το Predator δεν έχει κάτι τέτοιο. Είναι δυσφημισμένο και ακριβότερο και έχει και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων βέβαια ίσως για αυτόν τον λόγο να προτιμηθεί. Δεν ξέρω αν η ΕΥΠ το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες. Γιατί το predator μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνου δηλαδή μπορεί να πουλήσει 10 τηλέφωνα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες.

Και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικό. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για την νόμιμη επί σύνδεση και σταμάτησε παρακολούθηση του.

Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιρειών. Είναι γνωστό για εταιρεία Intellexa ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας Υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους.».

 

 

Back to top button