Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η πραγματικότητα για το πολυαναμενόμενο έργο του παραλιακού άξονα Λάρισας – Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου φέρεται να κατέρρευσε λίγο πριν την επίσημη παράδοσή του. Οι εικόνες από το σημείο του Αγιοκάμπου – Κεραμιδίου καταγράφουν μια εικόνα εγκατάλειψης και αποσύνθεσης.
Ένα έργο με υψηλές προσδοκίες και έντονη καθυστέρηση
Το έργο μήκους 12,1 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες το 2020 επί περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος τότε μιλούσε για την τουριστική αναγέννηση της περιοχής και την αναβάθμιση της σύνδεσης δύο νομών με ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.
Ωστόσο, από τότε έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια, ενώ οι παρατάσεις φτάνουν ως τον Ιούλιο του 2025. Τώρα, με το έργο να βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, η κατάρρευση προκαλεί ανησυχία για την ποιότητα της κατασκευής και τη βιωσιμότητα του έργου.
Περιοχή Natura και δύσκολες συνθήκες κατασκευής
Η παραλιακή διαδρομή εντοπίζεται εντός περιοχής Natura, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, καθώς διασχίζει τον προστατευόμενο χώρο Κάρλα – Μαυροβούνι – Νεοχώρι. Ο πρώην περιφερειάρχης είχε επισημάνει ότι η αδειοδότηση και η μελέτη ήταν πολυσύνθετες λόγω των περιορισμών, ενώ είχε δηλώσει πως το έργο θα «δώσει πνοή ανάπτυξης».
Ποιος φταίει για την κατάρρευση;
Με το έργο σε κρίσιμο σημείο και εκατομμύρια ευρώ ήδη δαπανημένα, εγείρονται εύλογα ερωτήματα:
Ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση;
Υπήρξε κακοτεχνία ή πλημμελής επίβλεψη;
Θα ελεγχθεί η ποιότητα κατασκευής πριν την παράδοση;
Η κοινή γνώμη, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που περίμεναν την ολοκλήρωση του δρόμου, ζητούν απαντήσεις. Το θέμα αναμένεται να πάρει διαστάσεις, με ενδεχόμενη πολιτική αντιπαράθεση και έρευνα για την απόδοση ευθυνών.
Ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός τον Ιανουάριο του 2020 πανηγύριζε για την εκπόνηση της μελέτης και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων καθώς η νέα παραλιακή οδός έχει χωροθετηθεί εντός των των ορίων των περιοχών Natura της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι, η οποία είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και υπάγεται ταυτόχρονα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς είναι επίσης και Καταφύγιο Άγριας Ζωής και υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
«Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην εκπόνηση της μελέτης, στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για ένα έργο πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο, που επί χρόνια προσπαθούσαν να προχωρήσουν.
Εμείς τα καταφέραμε, πήραμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και δίνουμε διέξοδο στο αδιέξοδο των κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής, δίνουμε πνοή και οξυγόνο ανάπτυξης», έλεγε ο Κώστας Αγοραστός.
Πάντως κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρρευση του νέου παραλιακού δρόμου Λάρισας – Βόλου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα