COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καθαρά Δευτέρα: Γέμισε χαρταετούς ο ουρανός της Αττικής – Κέφι, μουσική και σαρακοστιανά σε κάθε γωνιά της Πρωτεύουσας!

Απλησίαστες οι λαγάνες!

Ξεκινά σήμερα η Μεγάλη Σαρακοστή και οι Έλληνες σε όλες τις πόλεις έχουν ξεχυθεί στις πλατείες και τα πάρκα για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, με το παραδοσιακό υπαίθριο «τραπέζι» που στήνουν πολλοί δήμοι, γεμάτο σαρακοστιανά εδέσματα.

Μουσική, πολύς χορός, λαγάνες, θαλασσινά και φυσικά ο χαρταετός δεν λείπουν από τις εκδηλώσεις των δήμων που έχουν επιστρατεύσει γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και πολλούς ανιματέρ για τους μικρούς δημότες προκειμένου όλοι να χαρούν την ημέρα.

Από νωρίς το πρωί, όσοι δεν διασκεδάζουν σε κάποια δημοτική γιορτή έχουν κατακλύσει σούπερ μάρκετ και αγορές για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, ενώ την τιμητική της έχει φυσικά η λαγάνα, με τους Αθηναίους να σχηματίζουν ουρές έξω από τους φούρνους.

Για το λόγο αυτό σούπερ μάρκετ, αγορές και λοιπά καταστήματα τροφίμων παρέμειναν ανοιχτά με προσαρμοσμένο ωράριο για να διευκολύνουν τους καταναλωτές.

Στα περισσότερα νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει το φαγοπότι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ ο άνεμος είναι ούριο για τους επίδοξους… πιλότους του χαρταετού. Στον λόφο του Φιλοπάππου, την Φρεαττύδα, την παραλία του Αλίμου αλλά και πολλές ακόμη περιοχές παιδιά και μεγάλοι αμολάνε καλούμπα από το πρωί σε ένα κλίμα άκρως γιορτινό και ευχάριστο.

Ο «πόλεμος» της λαγάνας

Κι ενώ η σημερινή ημέρα είναι γιορτινή, οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα απαραίτητα για το σημερινό τραπέζι, καθώς οι τιμές στα σαρακοστιανά έχουν εκτοξευθεί με τις αυξήσεις να ξεπερνούν ακόμα και το 100%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha οι τιμές κυμαίνονται κοντά στα 3,5 ευρώ και συγκεκριμένα στα 3,40 ευρώ. Ενώ όπως επισημαίνεται, το μέγεθος της λαγάνας δεν έχει μικρύνει σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ αναφέρει ότι η τιμή αυτή αφορά κυρίως τις κατεψυγμένες λαγάνες ενώ οι φρέσκιες φτάνουν ακόμα και τα 4,5 ευρώ.

Και φέτος οι γεύσεις της λαγάνας ποικίλουν, καθώς υπάρχουν πολλές με ελιά, προζύμι, κρεμμυδάκι, πιπεριά, ντομάτα, ολικής άλεσης κ.α. Ωστόσο αυτή που «φεύγει» περισσότερο είναι η παραδοσιακή.

Γιατί λέγονται «Κούλουμα»

Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού.

Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές.

Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κόλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Αποκριάς.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα».

Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Όποια όμως κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας, να διασκεδάσουμε κοντά στην φύση.

Back to top button