COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Γιατί η Καθημερινή δίνει φωνή στον Αντώνη Σαμαρά, για να αμφισβητήσει ανοιχτά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και στα Σκόπια;


Σαν ‘βόμβα’ έπεσε στους πολιτικούς κύκλους της χώρας η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής!». Και αυτό γιατί, αφενός μεν ο πρώην Πρωθυπουργός αμφισβητεί ανοιχτά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και στα Σκόπια και αφετέρου επειδή η συγκεκριμένη εφημερίδα, που υποστηρίζει με συνέπεια τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επέλεξε να δημοσιεύσει την συγκεκριμένη συνέντευξη αμφισβήτησης του ιδίου από τον Αντώνη Σαμαρά, μία ημέρα πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, το εκδοτικό συγκρότημα στο οποίο ανήκει η «Καθημερινή», από το βράδυ του Σαββάτου άρχισε να προβάλλει το περιεχόμενο της συνέντευξης και στα δελτία ειδήσεων τόσο της τηλεόρασης, όσο και του ραδιοφώνου ΣΚΑΙ!

«Όχι στην πολιτική κατευνασμού», λέει ο Αντώνης Σαμαράς

Στην ολοσέλιδη συνέντευξή του ο Μεσσήνιος πολιτικός στρέφεται κατά των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, τονίζοντας ότι έτσι «ακυρώνονται πιθανές κυρώσεις προς την Τουρκία!».

Ο πρώην Πρωθυπουργός εκφράζει επιπλέον την αντίθεσή του και με μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη, επειδή -όπως αναφέρει- «με αυτόν τον τρόπο θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν περιορίζεται μόνον στο να αμφισβητήσει ανοικτά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία, αλλά προειδοποιεί σαφώς τον Πρωθυπουργό ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια όταν έρθουν προς ψήφιση, υπογραμμίζοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα, αντίθετα το πρόβλημα αυτό έγινε πιό επικίνδυνο! Και προσθέτοντας ότι όχι μόνο δεν απετράπη η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά ενισχύθηκε μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο πρώην Πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση εναντίον της Γερμανίας, αναφέροντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ ‘Ευρωπαϊκά’, θα έλεγα…».

Θορυβήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου

Το περιεχόμενο της συνέντευξης Σαμαρά είχε διαρρεύσει από το βράδυ της Παρασκευής στους πολιτικούς συμβούλους του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι, που επέμεναν ότι «Η Καθημερινή δεν ήταν δυνατόν να δημοσιεύσει μια τέτοια συνέντευξη και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, δηλαδή 24 ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδος – Τουρκίας». Όσο περνούσαν όμως οι ώρες και οι πληροφορίες επιβεβαίωναν την δημοσίευση της συνέντευξης την Κυριακή, έγινε προσπάθεια απευθείας συνομιλιών με την ηγεσία της εφημερίδας, οι οποίες προσέκρουσαν στην ευγενική άρνηση της διεύθυνσης, να αναβληθεί η δημοσίευση της συνέντευξης Σαμαρά.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά στην «Καθημερινή».

«Ο κ. Σαμαράς με τη σημερινή του συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.

Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.

Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Back to top button