COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Κλιμάκωση της έντασης στην Δυτική Αφρική με πιθανή σύγκρουση Δυτικών με Ρώσους στον Νίγηρα. Έφθασαν στη χώρα τα πρώτα στελέχη της Ρωσικής Wagner, απέναντι σε Γάλλους και Αμερικανούς καταδρομείς. Η γειτονική Νιγηρία ετοιμάζεται να εισβάλει, για να επαναφέρει τον δυτικόφιλο ανατραπέντα Πρόεδρο.

Κλιμακώνεται, τις τελευταίες ώρες, η ένταση στον Νίγηρα, ένα φτωχό σε προϋπολογισμό κράτος της Δυτικής Αφρικής, με πολύ πλούσιο, όμως, σε ουράνιο και χρυσό, υπέδαφος. Η συγκεκριμένη χώρα έχει μετατραπεί σε “θερμό” πεδίο γεωστρατηγικής σύγκρουσης, μεταξύ Δύσης (Γαλλία,ΗΠΑ κλπ) και Ρωσίας.

Η Ρωσόφιλη στρατιωτική χούντα, που ανέτρεψε τον ,νόμιμα εκλεγμένο, Πρόεδρο Μαζουμ, υποδέχθηκε ήδη στην πρωτεύουσα Νιαμει, καταδρομείς με βαρέα όπλα της Ρωσικής παραστρατιωτικής Wagner, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα της, έναντι της προετοιμαζόμενης εισβολής δυνάμεων φιλοδυτικών γειτονικών χωρών, οι οποίες θα δράσουν υπό την παρουσία 2.000 περίπου Γάλλων και Αμερικανών στρατιωτών, που βρίσκονται εκεί, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Όλα δείχνουν ότι η γεωπολιτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, καθώς τα συμφέροντα, που διακυβεύονται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι τεράστια.

Ήδη ο Πρόεδρος της γειτονικής Νιγηρίας ζήτησε και πήρε έγκριση από την Βουλή της χώρας του ,στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, να προετοιμάσει τον στρατό του για εισβολή στον Νίγηρα, με σκοπό την εκδίωξη της Ρωσόφιλης χούντας και την επαναφορά του ανατραπέντος δυτικόφιλου Προέδρου Μπαζουμ.

Το europost.gr,που παρακολουθεί από πολύ κοντά τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικα ζητήματα,θα επανέλθει πολύ σύντομα με όλα τα νεότερα.

Στον Νίγηρα, ετοιμοπόλεμες, οι πρώτες δυνάμεις της Wagner

Η ρωσική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας Wagner έφτασε στον Νίγηρα κατόπιν πρόσκλησης από τη νεά στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Μια αρχική ομάδα «συμβούλων» και «εκπαιδευτών» της ρωσικής εταιρείας έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας Νιαμέι προερχόμενη από το Μάλi, σύμμαχο του Νίγηρα.

Η άφιξη της ομάδας έγινε κατόπιν πρόσκλησης της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας.

Το Παρίσι την ίδια ώρα δηλώνει ότι οι δυνάμεις που υπάρχουν στον Νίγηρα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Η Γαλλία διατηρεί μεταξύ 1.000 και 1.500 στρατιωτών στον Νίγηρα, ο οποίος συνορεύει με επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης, του Τσαντ και της Νιγηρίας, και φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 δυτικούς στρατιώτες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Για την κατάσταση στον Νίγηρα έκανε δηλώσεις και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, που προφανώς βρήκε ευκαιρία να διεκδικήσει και εκεί μερίδιο

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Οι Αφρικανοί το θυμούνται πολύ καλά. Τώρα έχουν διακόψει εντελώς την παροχή χρυσού και ουρανίου στη Γαλλία. Αυτή είναι μια απάντηση στην καταπίεση που έχουν υποστεί αυτές οι χώρες εδώ και πολλά χρόνια».

Λίγες ώρες αφότου υπέγραψε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα και τόνισε ότι θεωρεί τον αγώνα ως «απελευθερωτικό», ενώ παράλληλα έκανε επίθεση στους δυτικούς, τους οποίους χαρακτήρισε ως «κλέφτες».

«Θα απαντήσω ποια είναι η βάση για την αλλαγή εξουσίας στο Νίγηρα. Η βάση είναι η οικονομία. Ο πληθυσμός του Νίγηρα έχει οδηγηθεί στη φτώχεια εδώ και πολύ καιρό», είπε αρχικά ο Γ.Πριγκόζιν, αναφερόμενος στα προβλήματα στον Νίγηρα που οδήγησαν στο πραξικόπημα.

«Για παράδειγμα, μια γαλλική εταιρεία που εξόρυξε ουράνιο το πούλησε στην αγορά για 218 δολάρια, ενώ πλήρωσε στον Νίγηρα μόνο 11 δολάρια γι’ αυτό. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τους επενδυτές σε μια βάση 50-50 ή 30-70%, αλλά είναι αδύνατο να επιστρέψετε στους ιθαγενείς της χώρας, που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα, που ζουν σε αυτή τη χώρα και που περιμένουν ότι οι φυσικοί πόροι αυτής της χώρας τους ανήκουν, και που σύμφωνα με το Σύνταγμα τους ανήκουν, μόνο το 5% του πλούτου που λαμβάνετε», πρόσθεσε.

Back to top button