COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ‘κενό’ η συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο! Μετά τις απειλές Πούτιν για κλείσιμο της στρόφιγγας έκαναν πίσω οι Ευρωπαίοι!


Στο ‘κενό’ έπεσαν οι συζητήσεις των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. οι οποίοι συνεδρίασαν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού δεν πάρθηκαν αποφάσεις.

Το έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, των υπουργών Ενέργειας ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα οι 27 να δίνουν την σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει, κατά την ομιλία του στο Βλαδιβοστόκ, πως θα έκλεινε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου εάν επιβληθεί πλαφόν στις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Είχε επικρίνει τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη» και εί’χε τονίσει πως η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Μέσα στην ημέρα (9/9) και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως οι Δυτικοί δεν κατάλαβαν ότι τέτοια μέτρα θα επηρεάσουν τελικά τις ίδιες τις χώρες τους.

Όπως τόνισε: «Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει: η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια».

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ζήτησαν από τις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου.

Οι προτάσεις θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Κ. Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%.

Όπως είπε πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής.

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5% παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά.

«Αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλαφόν στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας», σημείωσε.

Ανέφερε δε, ότι θα υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις με τις χώρες που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει συνολικά της ροές ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη.

Οι προτάσεις για την ενέργεια

Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ενέργειας γιατη στήριξη των καταναλωτών.
Η Κομισιόν καλείται να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι δεν προσδιόρισαν πλαφόν ειδικά για το ρωσικό αέριο.
Η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά
Η Κ. Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%. Όπως είπε πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής.

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5% παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Back to top button