STORIESΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Βρέθηκαν ίχνη ηλικίας 1.5 εκατομμύριων ετών από δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων

Τα ίχνη των απολιθωμένων πατημασιών αποκαλύφθηκαν το 2021 στο σημερινό Koobi Fora της Κένυας

Λασπωμένα ίχνη από πατημασιές σε μια λίμνη της Κένυας υποδηλώνουν ότι δύο από τους πρώτους προγόνους μας ήταν κοντινοί γείτονες πριν από περίπου 1,5 εκατομμύριο χρόνια.

Χορηγούμενο

Οι πατημασιές προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά είδη «μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ μέρες», δήλωσε η παλαιοντολόγος Louise Leakey, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με το Associated Press, οι επιστήμονες γνώριζαν προηγουμένως από απολιθωμένα λείψανα ότι αυτά τα δύο εξαφανισμένα παρακλάδια του ανθρώπινου εξελικτικού δέντρου -που ονομάζονται Homo erectus και Paranthropus boisei- έζησαν περίπου την ίδια εποχή στην περιοχή της Τουρκάνα.

Αλλά η χρονολόγηση των απολιθωμάτων δεν είναι ακριβής. «Είναι συν ή πλην μερικές χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο παλαιοντολόγος William Harcourt-Smith του Lehman College και του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Χορηγούμενο

Τα ίχνη των απολιθωμένων πατημασιών αποκαλύφθηκαν το 2021 στο σημερινό Koobi Fora της Κένυας, δήλωσε ο Leaky, ο οποίος εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Χορηγούμενο

Είτε τα δύο άτομα πέρασαν από την ανατολική πλευρά της λίμνης Τουρκάνα την ίδια στιγμή – είτε με διαφορά μιας ή δύο ημερών – πιθανότατα γνώριζαν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κέβιν Χατάλα, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Τσάταμ στο Πίτσμπουργκ.

«Πιθανώς έβλεπαν ο ένας τον άλλον, πιθανώς γνώριζαν ότι ο ένας ήταν εκεί και πιθανώς επηρέαζαν ο ένας τον άλλον με κάποιο τρόπο», είπε.

Πώς κατάλαβαν ότι προέρχονται από δύο διαφορετικά είδη


Οι επιστήμονες μπόρεσαν να διακρίνουν τα δύο είδη λόγω του σχήματος των πατημασιών, τα οποία περιέχουν ενδείξεις για την ανατομία του ποδιού και τον τρόπο χρήσης του. Ο Hομο erectus φάνηκε να περπατάει παρόμοια με τον τρόπο που περπατάει ο σύγχρονος άνθρωπος – πατώντας πρώτα στο έδαφος με τη φτέρνα, στη συνέχεια κυλώντας το βάρος στο υπόλοιπο πόδι και τα δάχτυλα των ποδιών και επαναλαμβάνοντας ξανά.

Το άλλο είδος, το οποίο επίσης περπατούσε όρθιο, κινούνταν «με διαφορετικό τρόπο από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στο παρελθόν, οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η συν-συγγραφέας Erin Marie Williams-Hatala, ανατόμος της ανθρώπινης εξέλιξης στο Chatham.

Μεταξύ άλλων λεπτομερειών, οι πατημασιές υποδηλώνουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους, σε σύγκριση με τον Homo erectus ή τους σύγχρονους ανθρώπους, δήλωσε η Hatala.

Οι κοινοί πρωτεύοντες πρόγονοί μας είχαν πιθανώς χέρια και πόδια προσαρμοσμένα για να πιάνουν κλαδιά, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα πόδια των ανθρώπινων προγόνων εξελίχθηκαν ώστε να επιτρέπουν το όρθιο περπάτημα, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που υπονοεί ότι αυτή η μετατροπή στη διποδικότητα -το περπάτημα στα δύο πόδια- δεν συνέβη σε μία μόνο στιγμή, με έναν μόνο τρόπο.


Αντίθετα, μπορεί να υπήρχε μια ποικιλία τρόπων με τους οποίους οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να περπατούν, να τρέχουν, να σκοντάφτουν και να γλιστρούν στις προϊστορικές λασπωμένες πλαγιές.

«Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί βάδισης», δήλωσε ο Harcourt-Smith.

photo





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button