ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία Βασίλισσας Ελισάβετ – Συγκλονιστικές στιγμές στο Λονδίνο – Live η νεκρική πομπή

Οι κοντινότεροι συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β –με πρόσωπα χλωμά και σοβαρά– ακολούθησαν το φέρετρό της προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία της, με μια προσεκτικά χορογραφημένη πομπή – Τα δάκρυα του Βασιλιά.

Ο γιος της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, και τα τρία μικρότερα αδέλφια του – Άννα, Άντριου και Έντουαρτ—στέκονταν πρώτοι στη σειρά πίσω από τον κιλλίβαντα πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας, τον οποίο έσυρε άγημα 142 ναυτών, για να μεταφερθεί από το Ουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο.

Μέσα στο Αβαείο ο φακός απαθανάτισε τον νέο βασιλιά να δακρύζει μπροστά από το φέρετρο της μητέρας του.

Ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο Ουέστμινστερ Χολ, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε σπεύσει για να παρακολουθήσει την τελετή.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το φέρετρο της βασίλισσας, το οποίο κρατούσε οκταμελές άγημα, όλοι σιώπησαν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο υπό τον ήχο γκάιντας και πένθιμης καμπάνας.

Ο Κάρολος, η Άννα, ο Έντουαρντ και ο Ουίλιαμ, με στρατιωτικές στολές, χαιρέτισαν στρατιωτικά την ώρα που το φέρετρο σηκώθηκε από τον κιλλίβαντα μπροστά από το Αβαείο.

Ο Άντριου και ο Χάρι, ως μη εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, φορούσαν κοστούμι και δεν χαιρέτισαν στρατιωτικά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν υπηρετήσει σε ζώνες πολέμου στο παρελθόν, στα νησιά Φόκλαντ και τον Αφγανιστάν αντίστοιχα.

Ο Κάρολος φαινόταν συντετριμμένος και εξαντλημένος την ώρα που το φέρετρο μεταφερόταν μέσα στο Αβαείο για να ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία.

Στο εσωτερικό περίμενε η Καμίλα, η βασιλική σύζυγος, καθώς και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, μαζί με δύο από τα παιδιά τους, τον Τζορτζ, 9 ετών, και τη Σάρλοτ, 7 ετών, όπως και η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένεια ακολούθησαν το φέρετρο ως το βάθρο όπου τοποθετήθηκε.

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ είχαν τα παιδιά τους ανάμεσά τους καθώς περπατούσαν και τα κρατούσαν από τον ώμο.

Η νεκρική πομπή ξεκίνησε στις 14:15 με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον (βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.

Στις 15:00 η πομπή θα φθάσει στην αψίδα. Το φέρετρο θα μπει στη νεκροφόρα με προορισμό το Γουίνδσορ (οδικό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου).

Δείτε live τη νεκρική πομπή στους δρόμους του Λονδίνου

Εκεί θα ακολουθήσει μια ακόμη πομπή, πεζή, μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου θα γίνει ουσιαστικά η εξόδιος ακολουθία, παρουσία 800 ατόμων.

Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ
Στις 8:30 το πρωί ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.
10:00 – Άνοιξαν οι πόρτες του Αββαείου του Γουέστμινστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.
12:35 – Το φέρετρο ξεκίνησε να μεταφέρεται στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.
12:44 – Έναρξη της πομπής από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αββαείο του Γουέστμινστερ.
12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
13:00 – Έναρξη της λεγόμενης πολιτικής λειτουργίας παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλον τον κόσμο.
14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον (βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.
15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ (οδικό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου).
17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή.
17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.
17:40 – Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στην πομπή.
17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.
16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη (όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν, όπως και οι κάμερες.
21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός, χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φιλίππου, που περιμένει στην κρύπτη.

Back to top button