ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κίεβο: Η επικοινωνία Πούτιν-Σολτς δεν έχει καμία αξία στην προσπάθεια για ειρήνη

Advertisement

Κίεβο: Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφεραν καμία προστιθέμενη αξία στην πορεία προς την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία, μετά τη συνομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο ηγέτη.

Κίεβο: «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις μακροσκελείς συνομιλίες σαν μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του. Επί του παρόντος, οι συνομιλίες δίνουν στον Πούτιν μόνο την ελπίδα να αποδυναμωθεί η διεθνής απομόνωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες εάν το Βερολίνο ενδιαφέρεται, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, κατά την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία από τον Δεκέμβριο του 2022.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι δύο άνδρες είχαν μια «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ουκρανία και ότι ο Πούτιν εξέθεσε την ίδια θέση που έχει δηλώσει εδώ και μήνες: οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να καλύπτει τα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας και να βασίζεται στις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» – μια αναφορά στο γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το ένα πέμπτο της χώρας.

Advertisement

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές και συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό».

Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές σταμάτησαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας το 2022.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η στάση του Πούτιν ήταν αυτή που είχε δηλώσει τον Ιούνιο, όταν είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν το Κίεβο εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε αυτούς τους όρους ως ισοδύναμους με παράδοση.

Advertisement

«Οι πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να εκκινούν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και, κυρίως, να εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», αναφέρει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση του.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερθείς αργότερα στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, είπε ότι έδειξε βαθιές διαφωνίες για την Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι μίλησαν ήταν εξαιρετικά θετικό.

«Υπήρξαν αρκετά λεπτομερείς συζητήσεις, πρώτα απ’ όλα για το ουκρανικό θέμα, ειλικρινείς συζητήσεις… Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σύμπτωση απόψεων εδώ.. υπάρχουν αρκετά βαθιές διαφωνίες, αλλά το ίδιο το γεγονός του διαλόγου είναι εξαιρετικά θετικό».», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για πρώτη φορά σήμερα μετά από 2 χρόνια μίλησαν Πούτιν και Σόλτς


Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button