ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κίνα: Χάκερς, πληροφοριοδότες, πράκτορες – Πως το Πεκίνο εξαπλώνει το κατασκοπευτικό του δίκτυο

Advertisement

Η σύλληψη ενός άνδρα στην Βρετανία για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας αναβιώνει τις ανησυχίες της Δύσης σχετικά με το πόσο έχει εξαπλωθεί το κατασκοπευτικό δίκτυο της Κίνας.

Το επεισόδιο αυτό ήρθε λίγους μήνες μετά το περιστατικό της πτήσης του μπαλονιού της Κίνας πάνω από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον, που υποπτευόταν ότι επρόκειτο για κατασκοπευτική συσκευή, το κατέρριψε προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ωστόσο φαίνεται πως η Κίνα αξιοποιεί πολλές μεθόδους για να αποσπάσει κρίσιμες πληροφορίες από άλλες χώρες (πολλές από τις οποίες αξιοποιούν και πολλές άλλες χώρες).

Ψηφιακή πειρατεία
Σύμφωνα με τους ερευνητές και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών των δυτικών χωρών, η Κίνα έχει γίνει μετρ στο «χακάρισμα» συστημάτων πληροφορικής των αντιπάλων χωρών με στόχο την απόσπαση εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών.

Advertisement

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ επέρριψαν το 2021 στην κινεζική κυβέρνηση μαζική επιχείρηση πειρατείας κατά της Microsoft με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και εμπιστευτικές πληροφορίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Κινέζοι πειρατές θεωρούνται ύποπτοι ότι ενήργησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του υπουργείου Ενέργειας, δημοσίων υπηρεσιών, εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πανεπιστημίων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και δημοσιεύματα στον Τύπο.

Νέες τεχνολογίες
Πληθύνουν επίσης στις ΗΠΑ οι προειδοποιήσεις για την εφαρμογή TikTok και τους κινδύνους οι σχέσεις της με την Κίνα να δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Εκφράζονται φόβοι ότι η μητρική εταιρεία του TikTok, η κινεζική ByteDance, έχει την δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών και εν τέλει να τις διαβιβάζει στις κινεζικές αρχές.

Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στην μαύρη λίστα τον όμιλο Huawei, γνωστή για τα κινητά της τηλέφωνα, αλλά η οποία προμηθεύει με προϊόντα αιχμής τα δίκτυα και το 5G.

Advertisement

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι φοβούνται ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμεύουν ως «πίσω πόρτα» για την παρακολούθηση των επικοινωνιών και την διακίνηση δεδομένων, πράγμα που η Huawei αρνείται κατηγορηματικά.

Πληροφοριοδότες
Το Πεκίνο στηρίζεται στο εξωτερικό σε κινέζους πολίτες για την συλλογή πληροφοριών και την κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το πιο γνωστό περιστατικό αφορά τον κινέζο μηχανικό Τζι Σαοτσούν, ο οποίος έφθασε στις ΗΠΑ το 2013 με φοιτητική βίζα. Έχει καταδικαστεί σε οκταετή φυλάκιση στις ΗΠΑ για την χορήγηση στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών για Αμερικανούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν ως πηγές πληροφόρησης.

Το 2020, ο Γουέι Σουν, κινέζος μηχανικός που πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και εργαζόταν στον αμυντικό τομέα για τον όμιλο Raytheon, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για την μεταφορά στην Κίνα ηλεκτρονικού υπολογιστή της εταιρείας που περιείχε απόρρητες πληροφορίες για αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.

Καλλιέργεια σχέσεων με πολιτικούς
Για να αποκτήσει πληροφορίες από πρώτο χέρι και να προωθήσει τα συμφέροντά του, το Πεκίνο προσεγγίζει επίσης προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο άνδρας που συνελήφθη στην Βρετανία είναι ερευνητής που καλλιέργησε σχέσεις με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όταν εργαζόταν στο Κοινοβούλιο.

Το 2020, η αμερικανική ιστοσελίδα Axios έγραψε ότι κινέζα φοιτήτρια είχε δημιουργήσει σχέσεις με σειρά Αμερικανών πολιτικών για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η φοιτήτρια, η Φανγκ Φανγκ, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης πόρων για μία εκστρατεία και καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και σεξουαλικές σχέσεις, σύμφωνα με το Axios.

Advertisement

Αστυνομικά τμήματα
Πέραν της συλλογής πληροφοριών, η Κίνα διαθέτει στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες παράνομα «αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου Safeguard Defenders.

Οι κινεζικές αυτές «δομές» στο εξωτερικό έχουν ως στόχο την παρακολούθηση των αντιφρονούντων ή την άσκηση πίεσης επ’ αυτών, σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα την Μαδρίτη.

Το Πεκίνο διαψεύδει, αλλά η Ολλανδία διέταξε τον περασμένο Νοέμβριο την Κίνα να κλείσει δύο «αστυνομικά τμήματα» που λειτουργούσε σε ολλανδικό έδαφος και έναν μήνα αργότερα, το Πεκίνο έκλεισε δύο τέτοιες «δομές» στην Πράγα, σύμφωνα με τις τσεχικές αρχές.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button