COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι ‘υπασπιστές’ του π. Αντώνιου λύνουν τη σιωπή τους! Σοκάρουν οι δηλώσεις πρώην εθελόντριας!


Δύο εργαζόμενους από την «Κιβωτό του Κόσμου» στα Γιάννενα και έναν από τον Κολωνό «καίνε» οι πρώην τρόφιμοι – Η καταγγελία για βία από το 2015 και τα «ψέματα» του πρώην επικεφαλής της δομής

«Βροχή» συνεχίζουν να πέφτουν οι καταγγελίες τόσο για τον πατέρα Αντώνιο όσο και για τους τρεις στενούς συνεργάτες του που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Τα στόματα των παιδιών ανοίγουν για τις κακοποιήσεις, τους ξυλοδαρμούς και τις τιμωρίες τους από εργαζομένους της δομής. Την ίδια στιγμή, όμως έχει ανοίξει και ο φάκελος των ερευνών, καθώς ήδη κατέθεσε στις εισαγγελείς ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση μάρτυρας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν και άλλα πρόσωπα αλλά και παιδιά για τα σημεία και τέρατα που υποστηρίζουν ότι έζησαν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Οι συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου στο μικροσκόπιο των Αρχών
Ποιοι, όμως, είναι οι συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου, τους οποίους φωτογραφίζουν τα παιδιά για τις επιθέσεις και τις τιμωρίες τους; Πρόκειται για ένα ζευγάρι εργαζομένων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Γιάννενα και ακόμη έναν στον Κολωνό, που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών, μετά τη σωρεία καταγγελιών για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών.

Σύμφωνα με το MEGA, πρόκειται για τους συνεργάτες Π.Σ. και την Α.Θ. από τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Γιάννενα και τον Π.Μ. που εργάζεται στη δομή του Κολωνού. Πιο συγκεκριμένα, ο Π.Σ. εργάζεται ως παιδαγωγός, είναι πρώην τρόφιμος της δομής και εις βάρος του έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και για τιμωρίες κατά των παιδιών.

Ακόμη, η Α.Θ. είναι η υπεύθυνη της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Γιάννενα και σύζυγος του Π.Σ., η οποία γνώριζε για τις κακοποιήσεις αλλά δεν έκανε ούτε καταγγελία για τη δράση του ούτε προσπάθησε να προστατέψει τα παιδιά.

Όσον αφορά τον τρίτο συνεργάτη του πατέρα Αντωνίου, είναι ο εργαζόμενος της δομής στον Κολωνό Π.Μ., ο οποίος δεν έχει ασκήσει σωματική βία αλλά ψυχολογική, αφού στις καταγγελίες χαρακτηρίζεται ως νευρικός και απότομος.

Όλοι τους βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και φέρονται να έχουν κάνει από τις καταγγελίες παιδιών και εργαζομένων. Ήδη έχει ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου» με τις καταθέσεις, αφού την Τρίτη κατέθεσε ενώπιον των Εισαγγελέων Ανηλίκων ένας πρώην εργαζόμενος της Κιβωτού του Κόσμου.

Στο φως καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου» από το 2015
Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου» προχωρούν με τον πατέρα Αντώνιο να ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών, οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.

Σύμφωνα με το OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή της Κιβωτού στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και τον Δήμο Ιωαννίνων, προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο, καλώντας δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι μίλησε με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Στη συνέχεια η συγκεκριμένη γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία «πάγωσε».

Πάντως, για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.

Σοκάρουν οι δηλώσεις της πρώην εθελόντριας
Μιλώντας στο OPEN η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγγόνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».

Οι μαρτυρίες των παιδιών
Την ίδια ώρα στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίας, πολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση, και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.

Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

Back to top button