ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλίμα: Υπεύθυνες οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στην προώθηση για την προστασία του

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόλεις και οι περιφέρειες επιδεικνύουν μεγαλύτερη φιλοδοξία από τις εθνικές κυβερνήσεις, ο πρώτος Παγκόσμιος Απολογισμός πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Bas Eickhout (NL/Πράσινοι) σε ενημέρωση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην COP28 τηςUNFCCC, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Eickhout, ένας από τους αντιπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην COP28, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της ΕτΠ στις 16 Νοεμβρίου για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις ενόψει των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι, οι οποίες αναμένεται να εξισορροπήσουν μεταξύ του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και, αφετέρου, των μέτρων προσαρμογής, χρηματοδότησης και απώλειας και ζημίας.

Τα μέλη της ΕτΠ τόνισαν την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για την υποστήριξη ενός φιλόδοξου αποτελέσματος της COP28 και χαιρέτισαν το γεγονός ότι το ΕΚ συμμερίζεται τον στόχο της αναγνώρισης της κρίσιμης συμβολής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη δράση για το κλίμα.

Ο κρίσιμος ρόλος των Δήμων και Περιφερειών

«Η αντιπροσωπεία της ΕτΠ θα μεταβεί στο Ντουμπάι με τρεις βασικούς στόχους: ενίσχυση του ρόλου και της σημασίας των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού· επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα με την ενσωμάτωση της υποεθνικής δράσης στους εθνικούς στόχους και σχέδια για το κλίμα· και βελτίωση της πρόσβασης σε βιώσιμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την κινητοποίηση των αναγκαίων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποδειχθεί κρίσιμος σύμμαχος για εμάς, ενσωματώνοντας αυτά τα μηνύματα στο σχέδιο ψηφίσματός του για την COP28 που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ENVE, δήμαρχος της Βαρσοβίας Rafa. Trzaskowski (PL/EPP).

Επισημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη έχουν αναγνωρίσει τον ηγετικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προώθηση της δράσης για το κλίμα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου, τα οποία αποτελούν τη γενική διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για την COP28.

Back to top button