ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλιματική Αλλαγή – Εικόνες σοκ στον Αμαζόνιο: Πάνω από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά λόγω ξηρασίας! (Βίντεο)

Πάνω από 100 δελφίνια του γλυκού νερού βρέθηκαν νεκρά την περασμένη εβδομάδα σε παραπόταμο του Αμαζονίου στη Βραζιλία, καθώς η περιοχή πλήττεται από σφοδρή ξηρασία και πολλά ακόμη κινδυνεύουν να πεθάνουν σύντομα αν παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες των υδάτων, λένε ειδικοί.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Μαμιράουα, που υπάγεται στο υπουργείο Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βραζιλίας, άλλα δύο δελφίνια εντοπίστηκαν νεκρά τη Δευτέρα στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Τεφέ, σημαντικό υδροβιότοπο για ψάρια και θηλαστικά.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο δείχνει όρνια να τρέφονται από τα νεκρά δελφίνια στις όχθες της λίμνης, ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πέθαναν και χιλιάδες ψάρια.

Υψηλές θερμοκρασίες ευθύνονται πιθανώς για τον μαζικό θάνατο των δελφινιών
Ειδικοί θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων είναι η πιθανότερη αιτία για τον μαζικό θάνατο των δελφινιών σε λίμνες και ποτάμια της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της λίμνης Τεφέ, πάνω από δέκα βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο γι’ αυτή την εποχή του έτους.

Το Ινστιτούτο Διαφύλαξης της Βιοποικιλότητας Τσίκο Μέντες (ICBBio), που διαχειρίζεται προστατευόμενα οικοσυστήματα, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει στείλει ομάδες κτηνιάτρων και ειδικών για να ερευνήσουν τους θανάτους των δελφινιών.

Σύμφωνα με τη Μίριαμ Μαρμόντελ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μαμιράουα, υπήρχαν κάπου 1.400 δελφίνια στη λίμνη Τεφέ. «Μέσα σε μια εβδομάδα χάσαμε ήδη περίπου 120 θηλαστικά, που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% με 10% του πληθυσμού τους», τόνισε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμαζονία λόγω της ξηρασίας

Βιολόγοι και άλλοι ειδικοί με ειδικές προστατευτικές στολές και μάσκες λόγω της δυσοσμίας ξεκίνησαν τις νεκροψίες στα δελφίνια που εντοπίστηκαν νεκρά σε μια περιοχή, όπου έχουν «στεγνώσει» οι κοίτες ποταμών καταφέροντας πλήγμα σε φτωχές, παραποτάμιες κοινότητες.

Ο κυβερνήτης της Αμαζονίας, Γουίλσον Λίμα, κήρυξε την Παρασκευή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία αυτή της Βραζιλίας λόγω της ξηρασίας.

Ο Νίκσον Μαρέιρα, δήμαρχος της Τεφέ των 60.000 κατοίκων είπε ότι οι Αρχές αδυνατούν να παραδώσουν φορτία τροφίμων σε απομονωμένες κοινότητες επειδή έχουν «στεγνώσει» τα ποτάμια. «Πολλές παραποτάμιες κοινότητες του Αμαζονίου έχουν αποκλειστεί, χωρίς πρόσβαση σε καλής ποιότητα πόσιμο νερό, χωρίς πρόσβαση στα ποτάμια, που είναι το κύριο μέσο μεταφοράς τους», τόνισε ο Άγιαν Φλάισμαν του Ινστιτούτου Μαμιράουα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ειδικοί ακόμη προσπαθούν να εξακριβώσουν την αιτία του θανάτου των δελφινιών, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θεωρούνται οι πιθανότεροι ένοχοι, αν και εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Back to top button