COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωδικός: RescΖωές – Έτσι θα θωρακιστούν οι πολίτες απέναντι στις φυσικές καταστροφές – Ριζικές αλλαγές στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας

Στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ένα κτίριο, όχι οποιοδήποτε, ακριβώς μπροστά από τη Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί, στην Οδό Ευαγγελιστρίας 2, είναι το «στρατηγείο» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Τώρα, σε αυτούς τους ορόφους σχεδιάζεται από την αρχή η νέα «ομπρέλα» προστασίας των πολιτών.
Κατά παράφραση του ευρωπαϊκού σχεδίου, δηλαδή του RescEU, το ελληνικό σχέδιο, με βασικό άξονα τις «ζωές», αλλάζει τα πάντα στον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης απειλών κατά των πολιτών.
Εκεί, σε ένα δημόσιο μπάχαλο μέχρι τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες της Προστασίας λειτουργούσαν από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και με… πενθήμερο!
Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του Πολίτη, δεδομένου πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από ακραία φαινόμενα και αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κλήθηκε να διαχειριστεί μία σειρά από συμβάντα αυξημένης δυσκολίας, κυρίως δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες της Χαλκιδικής αλλά και τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού στη Δυτική Αττική.
Από τις 8 Ιουλίου του 2019 έως και τις 31 Αυγούστου του 2019 εκδηλώθηκαν 2.368 δασικές πυρκαγιές με τη συνολική καμένη έκταση να ανέρχεται σε 67.616,48 στρέμματα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι (8 Ιουλίου 2018-31 Αυγούστου 2018) εκδηλώθηκαν 1.362 δασικές πυρκαγιές, με το σύνολο των εκτάσεων που κάηκαν να ανερχόταν στα 112.310,40 στρέμματα.
Δηλαδή, με περίπου χίλιες πυρκαγιές λιγότερες κάηκαν διπλάσιες περίπου εκτάσεις δασών! Ηταν βεβαίως και η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η τραγωδία στο Μάτι που είχε μεσολαβήσει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με υψηλόβαθμες πηγές, δρομολογείται η δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, αλλά και κάθε είδους περιβαλλοντική ή βιολογική απειλή. Στελέχη διαβεβαιώνουν πως την 1η Νοεμβρίου “θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα σχέδια που αφορούν στην επόμενη αντιπυρική περίοδο», κάτι το οποίο θεωρείται πρόωρο και εκπλήσσει για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Επίσης, αναμένεται να βγουν νωρίτερα οι προκηρύξεις για τις όποιες ανάγκες θα προκύψουν σε εποχικό δυναμικό στην πυροσβεστική για την περίοδο του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Εσωτερικών γίνεται καταγραφή των αναγκών από το σύνολο του δημόσιου τομέα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και όλο το κυβερνητικό επιτελείο, προσμετρώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες, θα προχωρήσουν σε σχεδιασμό για όλη την τετραετία, όπου θα αφορά και τις έκτακτες προσλήψεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι αθρόες… έκτακτες προεκλογικές προσλήψεις που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο, με στόχο το νέο πλαίσιο να έχει ψηφιστεί στο τέλος του έτους. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά, μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα μπει το θέμα της πολιτικής προστασίας στα σχολεία προκειμένου να παιδιά να διδαχθούν βασικούς κανόνες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα δομή θα “πατάει” πάνω στο νόμο 4623 για το επιτελικό κράτος. Ήδη, έχει ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο που λειτουργούσε με ωράριο Δημοσίου. Παράλληλα, ενισχύεται η Γενική Γραμματεία σε προσωπικό και μέσα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.
Θα ανακοινωθεί τέλος η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 22 δις ευρώ για την περίοδο 2021- 2027, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η καινοτομία και, όπως φαίνεται, το κλειδί για λύση στο μόνιμο πρόβλημα των “πολλών αρμοδίων” που τελικά “κανείς δεν έχει ευθύνη” αποτελεί ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα και είναι ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος (ε.α.), κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Μπορεί να ακούγεται αστείο, ωστόσο δεν υπήρχε κανείς μέχρι τώρα να συντονίζει τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να γίνεται μία καταγραφή αναγκών και φυσικά πρόληψης προτού ξεσπάσει η οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε δίμηνο θα γίνεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καταγράφονται όλες οι ανάγκες, αλλά και να επιβλέπεται το έργο που έχουν αναλάβει οι περιφερειάρχες.
Το «ΜΑΖΙ» που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη παρακολούθηση των υπουργών επεκτείνεται και στην αυτοδιοίκηση, κάτι που θα λύσει πολλά από τις ανοιχτά προβλήματα του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Περιφέρειες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα έχουν στενή συνεργασία, ώστε να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα, να δοθούν οι προτεραιότητες σε περιοχές που απειλούνται συχνότερα ή έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ( πυροπροστασία, ζώνες, αντιπλημμυρικά κλπ) ούτως ώστε σε βάθος διετίας να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο σχέδιο πρόληψης, υπό την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων. Στο μεταξύ, αναζητούνται πόροι για τα μεγάλα έργα, όπου το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν το μοντέλο χρηματοδότησης των έργων, με στόχο την εξασφάλιση κονδυλίων και μέσω του ΕΣΠΑ.
Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί το Δεκέμβριο, και θα έχει ισχύ από το 2020 θα αφορά σε δύο άξονες:
Α. τη Δομή: Εθνικό, Περιφερειακό, Τοπικό και
Β. τις Δράσεις: Πρόληψη, Ετοιμότητα, Αντιμετώπιση, Βραχεία αποκατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
-επανακαθορίζεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται πιστοποίηση.
-επικαιροποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και λοιπών φορέων, στα σώματα ασφάλειας και σε φορείς γενικής κυβέρνησης.
-απλοποιούνται οι διαδικασίες σε σχέση με έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη, τις αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές ζώνες
-Θα υπάρξει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, δράσεων και καθηκόντων που θα έχει κάθε υπουργείο, φορέας κλπ
Δράσεις της ΓΓΠΠ από τις 07.07.19 έως 04.09.19
10.7.19: Διαχείριση του συμβάντος στην Χαλκιδική (πρωτοφανής καταιγίδα / ανεμοστρόβιλος στην περιοχή της Κασάνδρας) τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 07ης Ιουλίου.
14.7.19: Διαχείριση συνεπειών του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην δυτική Αττική.
31.7.19: Πρώτη δοκιμαστική εκπομπή μηνυμάτων – SMS του 112
09.8.19: Ακραίος Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας για 3 συνεχόμενες ημέρες – Κατάσταση συναγερμού – Διαχείριση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, καθώς αντίστοιχο γεγονός είχε να συμβεί από το 2012 αλλά για πολύ πιο περιορισμένο χρονικό και χωρικό προσδιορισμό.
10.8.19: H «ενδιάμεση λύση» μέσω αποστολής μηνυμάτων SMS και CB (Cell Broadcast) τίθεται σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.
11.8.19: Διαχείριση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο.
12.8.19: Διαχείριση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στον Υμηττό.
13.8.19: Διαχείριση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας.
Σημειώνεται ότι και στις 3 παραπάνω μεγάλες δασικές πυρκαγιές, όπου επικρατούσαν αντίξοες συνθήκες (ισχυροί άνεμοι –υψηλές θερμοκρασίες), δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές σε οικίες.
20.8.19: Διαχείριση των συνεπειών της πτώσης ελικοπτέρου στον Πόρο – Συντονισμός των αρμόδιων Υπηρεσιών για την επαναφορά του ρεύματος στο νησί το ταχύτερο δυνατόν.

Back to top button