COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κοινωνική έκρηξη στην Κίνα: Διαδηλώσεις οργής σε όλη τη χώρα κατά του Σι Τζινπίνγκ!

Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις βρίσκεται η Κίνα, καθώς εξοργισμένοι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων. Σκηνές αλλοφροσύνης στη Σαγκάη, μεγάλες διαδηλώσεις σε Ουχάν και Πεκίνο με συνθήματα για παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ και κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Διαδηλωτές εξοργισμένοι από τα αυστηρά μέτρα κατά των ιών καλούν τον ισχυρό ηγέτη της Κίνας να παραιτηθεί, σε μια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα, καθώς οι αρχές σε τουλάχιστον οκτώ πόλεις πάλευαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις την Κυριακή. Οι συγκεντρώσεις αυτές σηματοδότησαν μια πρωτόγνωρη άμεση πρόκληση για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η αστυνομία χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού έδιωξε διαδηλωτές στη Σαγκάη που ζητούσαν να παραιτηθεί ο Σι Τζινπίνγκ και να τερματιστεί η μονοκομματική διακυβέρνηση, αλλά ώρες αργότερα ο κόσμος συγκεντρώθηκε ξανά στο ίδιο σημείο. Η αστυνομία διέλυσε ξανά τη διαδήλωση και ένας δημοσιογράφος είδε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί να οδηγούνται σε λεωφορείο.

Οι διαδηλώσεις – που ξεκίνησαν την Παρασκευή και επεκτάθηκαν σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Πεκίνου και δεκάδων πανεπιστημιουπόλεων – είναι η πιο διαδεδομένη επίδειξη αντιπολίτευσης στο κυβερνών κόμμα εδώ και δεκαετίες.

Σε ένα βίντεο της διαδήλωσης στη Σαγκάη που επαληθεύτηκε από το Associated Press, οι φωνές κατά του Σι Τζινπίνγκ, του πιο ισχυρού ηγέτη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980, και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ακούγονταν δυνατά και καθαρά: «Σι Τζινπίνγκ παραιτήσου! Κομμουνιστικό κόμμα παραιτήσου!»

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού, η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που εξακολουθεί να προσπαθεί να σταματήσει τη μετάδοση του COVID-19. Η στρατηγική της για «μηδενικό COVID» έχει αναστείλει την πρόσβαση σε γειτονιές για εβδομάδες κάθε φορά. Ορισμένες πόλεις πραγματοποιούν καθημερινά τεστ ιών σε εκατομμύρια κατοίκους.

Αυτό έχει κρατήσει τους αριθμούς μόλυνσης της Κίνας χαμηλότερους από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων χωρών, αλλά η δημόσια αποδοχή έχει μειωθεί. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι σε ορισμένες περιοχές λένε ότι τους λείπουν τρόφιμα και φάρμακα. Το κυβερνών κόμμα αντιμετώπισε την οργή του κοινού μετά τον θάνατο δύο παιδιών των οποίων οι γονείς είπαν ότι οι έλεγχοι κατά των ιών εμπόδισαν τις προσπάθειες για ιατρική βοήθεια.

Οι τρέχουσες διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη και σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι στα βορειοδυτικά, όπου ορισμένοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους εδώ και τέσσερις μήνες. Αυτό προκάλεσε μια έκρηξη οργισμένων ερωτήσεων στο διαδίκτυο σχετικά με το εάν οι πυροσβέστες ή οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να διαφύγουν εμποδίστηκαν από κλειδωμένες πόρτες ή άλλους περιορισμούς.

Περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το Σάββατο στη Σαγκάη, οι περισσότεροι από τους οποίους 25 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν περιορισμένοι στα σπίτια τους για σχεδόν δύο μήνες από τα τέλη Μαρτίου.

Σε έναν δρόμο που ονομάστηκε για το Ουρούμτσι, μια ομάδα διαδηλωτών έφερε κεριά, λουλούδια και πινακίδες προς τιμήν αυτών που πέθαναν από τις φλόγες. Μια άλλη ομάδα, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή που επέμεινε στην ανωνυμία του, ήταν πιο ενεργή, φώναζε συνθήματα και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Αυτός ο διαδηλωτής και ένας άλλος, που έδωσε μόνο το επώνυμό του, Ζάο, επιβεβαίωσαν τις φωνές κατά του Σι, ο οποίος έχει αναθέσει στον εαυτό του τρίτη πενταετή θητεία ως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και που ορισμένοι αναμένουν ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία για μια ζωή. Όπως και άλλοι που μίλησαν στο AP, οι διαδηλωτές δεν ήθελαν να αναγνωριστούν λόγω φόβου σύλληψης ή αντιποίνων.

Η ατμόσφαιρα της διαμαρτυρίας ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μιλήσουν για θέματα που θεωρούνται ταμπού, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, είπε ο διαδηλωτής που επέμεινε στην ανωνυμία.

Κάποιοι ζήτησαν επίσημη συγγνώμη για τους θανάτους στην πυρκαγιά στο Ουρούμτσι στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Ένα μέλος της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ, η οποία έχει γίνει στόχος καταστολής ασφαλείας που περιλαμβάνει μαζικές κρατήσεις, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από διακρίσεις και αστυνομική βία.

«Όλοι πιστεύουν ότι οι Κινέζοι φοβούνται να βγουν και να διαδηλώσουν, ότι δεν έχουν κουράγιο», είπε ο διαδηλωτής, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη του φορά που διαδηλώνει. «Στην πραγματικότητα, στην καρδιά μου, σκέφτηκα κι εγώ έτσι. Αλλά όταν πήγα εκεί, διαπίστωσα ότι το περιβάλλον ήταν τέτοιο που όλοι ήταν πολύ γενναίοι».

Η σκηνή έγινε βίαια τα ξημερώματα της Κυριακής. Εκατοντάδες αστυνομικοί διέλυσαν την πιο δραστήρια ομάδα προτού έρθουν για δεύτερη, καθώς προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο από τον κεντρικό δρόμο. Ο διαδηλωτής είπε ότι είδε ανθρώπους να απομακρύνονται, να αναγκάζονται από την αστυνομία σε φορτηγά, αλλά δεν μπόρεσε να τους αναγνωρίσει.

Ο Ζάο είπε ότι ένας από τους φίλους του ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία και δύο τους ψέκασαν με πιπέρι. Έχασε τα παπούτσια του και έφυγε ξυπόλητος.

Είπε ότι οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνθήματος που έχει γίνει μια κραυγή συγκέντρωσης: «(Εμείς) δεν θέλουμε PCR (δοκιμές), αλλά θέλουμε ελευθερία».

Το απόγευμα της Κυριακής, τα πλήθη επέστρεψαν στο ίδιο σημείο και τάχθηκαν ξανά κατά των δοκιμών PCR. Ο κόσμος στεκόταν και βιντεοσκοπούσε καθώς η αστυνομία έσπρωχνε τους ανθρώπους.

Αξιωματικοί με χειρουργικές μάσκες και κίτρινα γιλέκα ασφαλείας είπαν στο πλήθος των περίπου 300 θεατών να φύγουν, αλλά φαινόταν ότι προσπαθούσαν να αποφύγουν μια σύγκρουση. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ασπίδων ή άλλου εξοπλισμού ταραχών.

Στο Πεκίνο, μια ομάδα περίπου 200 ατόμων συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας και κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού, σύμβολο περιφρόνησης ενάντια στη διάχυτη λογοκρισία του κυβερνώντος κόμματος.

«Η πολιτική του lockdown είναι τόσο αυστηρή», είπε ένας διαδηλωτής, ο οποίος θα έδινε μόνο το επώνυμό του, Λι. «Δεν μπορείτε να το συγκρίνετε με καμία άλλη χώρα. Πρέπει να βρούμε διέξοδο».

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι υπήρχαν επίσης διαδηλώσεις σε 50 πανεπιστήμια.

Περίπου 2.000 φοιτητές στο alma mater του Σι, στο Πανεπιστήμιο Τσινχούα στο Πεκίνο, συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν τη χαλάρωση των ελέγχων κατά των ιών, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαθητές φώναζαν «ελευθερία του λόγου!» και τραγούδησε το Internationale, τον σοσιαλιστικό ύμνο.

Οι διαδηλωτές έφυγαν αφού ο αναπληρωτής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του πανεπιστημίου υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει συζήτηση σε όλο το σχολείο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφεραν ότι γυρίστηκαν στο Ναντζίνγκ στα ανατολικά, στο Γκουανγκζού στα νότια και τουλάχιστον έξι άλλες πόλεις έδειχναν διαδηλωτές να τσακώνονται με την αστυνομία με λευκές προστατευτικές στολές ή να ξηλώνουν οδοφράγματα που χρησιμοποιούνται για να σφραγίσουν τις γειτονιές.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στο Πεκίνο να επιτρέψει την ειρηνική διαμαρτυρία.

«Η τραγωδία της πυρκαγιάς του Ουρούμτσι έχει εμπνεύσει αξιοσημείωτη γενναιότητα σε όλη την Κίνα», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ομίλου, Χάνα Γιανγκ, σε δήλωση. «Αυτές οι άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες δείχνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο τέλος της ανοχής τους για υπερβολικούς περιορισμούς για τον COVID-19».

Το Ουρούμτσι και μια μικρότερη πόλη στο Σιντζιάνγκ, χαλάρωσαν ορισμένους ελέγχους κατά των ιών σε κάτι που φαινόταν να είναι μια προσπάθεια ηρεμίας του κοινού μετά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

Οι αγορές και άλλες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά σε περιοχές που κρίνονται με χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού και οι υπηρεσίες λεωφορείων, τρένων και αεροπορικών εταιρειών θα ξαναρχίσουν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δεν έδωσαν καμία ένδειξη εάν θα επιτραπεί στους κατοίκους των περιοχών υψηλότερου κινδύνου να βγουν από τα σπίτια τους.

Back to top button