COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Κόκκινος συναγερμός και στην Ελλάδα: Τι συμβαίνει με την περίεργη ηπατίτιδα, που εμφανίζεται ξαφνικά σε μικρά παιδιά;

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης ηπατίτιδας που εκδηλώνεται σε βρέφη και νήπια. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη η μεταμόσχευση ήπατος προκειμένου να επιζήσουν.

Για το θέμα που έχει προκύψει  μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Μαρία Τσολιά.

Σύμφωνα με την ίδια: «στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα. Ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή και οργανωνόμαστε. Παρόλα αυτά ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες σε τι οφείλεται αυτή η ηπατίτιδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε κάποια από τα παιδιά που νόσησαν παλαιότερα είχαν νοσήσει είτε από κορωνοϊό είτε από αδενοϊό».

Και πρόσθεσε: «στα συμπτώματα της ασθένειας συγκαταλέγονται οι έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος). Να σημειωθεί ότι σε κάποια βαριά περιστατικά χρειάστηκε ακόμα και μεταμόσχευση ήπατος».

Περισσότερα στοιχεία για τα περιστατικά
Τα μέχρι τώρα δεδομένα κάνουν λόγο για 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία ενώ έλεγχοι γίνονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα φλεγμονής του συκωτιού σε παιδιά κάτω των 5 κάνουν επίσης λόγο γιατροί στη Δανία και την Ολλανδία που μίλησαν στο δικτυακό τόπο του Science.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» επισήμανε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.

Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Στις 12 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) είναι συνήθη συμπτώματα.

Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανέρρωσαν από μόνα τους. Ωστόσο 6 παιδιά στη Βρετανία και ένα στην Ισπανία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, όπως συνέβη και με δύο παιδιά στην Αλαμπάμα σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Κανένα παιδί δεν βρέθηκε θετικό στους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα Α, Β, C, ή E, ωστόσο τα μισά ήταν θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Back to top button