COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κόκκινος συναγερμός στην Κίνα: Εισήχθη ταχυδρομικώς, από το εξωτερικό, η υπο- παραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», που προκάλεσε τοπική επιδημία! ‘Βόμβα’ από το Κινεζικό CDC!


Της Μαρίας Παπαναγιώτου*

Η είδηση θυμίζει τις μέρες της βιο-τρομοκρατίας με τους φακέλους άνθρακα που έφταναν σε αποδεκτές της ΝΥ μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αφορά ωστόσο την παραλλαγή ΄Oμικρον της COVID-19 . Το ενδιαφέρον είναι ότι μέσω ταχυδρομείου, ο SARS-COV-2 διασπείρεται και είναι ικανός να προκαλέσει τοπικές επιδημικές εκρήξεις, όπως απέδειξαν ότι συνέβη στην Κίνα οι αξιωματούχοι του Κινέζικου CDC.  Μια τοπική επιδημία Όμικρον σε περιοχή του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι προκλήθηκε από φάκελο από το εξωτερικό που απεστάλη σε αποδέκτη που μολύνθηκε και διέσπειρε την Όμικρον, ενώ σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές, ο φάκελος είχε απολυμανθεί για κορωνοϊό, ως είθισται κατά την περίοδο της πανδημίας, στα Κινεζικά ταχυδρομεία.   

Ο επιδημιολόγος και οικονομολόγος υγείας Δρ Eric Feigl-Ding με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε στον διεθνή τύπο  ότι, σύμφωνα με το Κέντρο Νοσημάτων της Κίνας CDC, τον Ιανουάριο η επιδημία της Omicron «πιθανότατα προκλήθηκε» από μια ταχυδρομική επιστολή που έφτασε στο Πεκίνο από το εξωτερικό. Διευκρίνησε επίσης ότι αυτή η παραλλαγή του Omicron ήταν γενετικά διαφορετική από άλλα κρούσματα, αλλά συνδέεται με τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. «Εάν αληθεύει — αυτό είναι η πρώτη επιδημική έκρηξη που εξαπλώνεται με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Η διασπορά του πανδημικού ιού από μολυσμένο έγγραφο, που μάλιστα έχει ταχυδρομηθεί από χώρα σε χώρα, δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Ωστόσο αυτή η οδός μετάδοσης κατέστη δυνατό να εντοπιστεί  και να στοιχειοθετηθεί στη μεγάλη χώρα , λόγω του εκτεταμένου τεστιγκ και του αυστηρού tracing, της ιχνηλατισης δηλαδή που διεξάγεται ανελλιπώς και εξαντλητικά στην Κίνα ως μέθοδος περιορισμού της πανδημίας. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, θα ήταν απίθανο η εισαγωγή μια νέας παραλλαγής της πανδημίας να αποδοθεί σε εισαγόμενο φάκελο ως όχημα, και όχι σε άτομο ή ταξιδιώτη.

Πως επιβίωσε ο ιός για να ταξιδέψει μέσα και πάνω σε φάκελο , να φτάσει στην Κίνα και να μολύνει το πρώτο άτομο, ώστε αλυσιδωτά και σύντομα να προκαλέσει επιδημική έκρηξη ? Το δεύτερο μέρος είναι εύκολο να εξηγηθεί, από την ώρα που ένα άτομο μολύνθηκε στο Πεκίνο, αφού  η παραλλαγή Όμικρον είναι τόσο εύκολα μεταδοτική. Πώς όμως ο ιός έμεινε ενεργός στο χαρτί της επιστολής σε ολόκληρο ταξίδι?

Ο Feigl-Ding δήλωσε ότι συνέβαλε και ο χειμώνας σε αυτό. «Η εποχικότητα θα μπορούσε επίσης να ήταν ο λόγος, καθώς το Πεκίνο είναι κρύο τον Ιανουάριο.»

Λόγω του ότι το πρώτο άτομο που εμφάνισε συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον, που μέχρι τότε δεν είχε εμφανίσει κανένα κρούσμα στο Πεκίνο, δεν είχε επαφές με ταξιδιώτες, σύμφωνα με επιτόπια έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κινεζικό CDC για να εντοπιστεί η πηγή μόλυνσης.

«Η περίπτωση Α, που εμφάνισε μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον εργαζόταν στην περιοχή Haidian, στο Πεκίνο, χωρίς ιστορικό ταξιδιού εκτός Πεκίνου, ή στενή επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου από τον τοπικό πληθυσμό ή ταξιδιώτες. Έτσι, εντοπίστηκε το γεγονός ότι το άτομο που μολύνθηκε έστελνε και λάμβανε διεθνή αλληλογραφία περιστασιακά. Συγκεκριμένα, παρέλαβε ένα έγγραφο ταχυδρομικώς από το εξωτερικό  στις 11 Ιανουαρίου (2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων), το οποίο απεστάλη  από το εξωτερικό στις 7 Ιανουαρίου», ανέφερε η μελέτη CDC της Κίνας.

Το CDC αναφέρθηκε στην απολύμανση που πραγματοποιείται στην Κίνα στην αλληλογραφία του εξωτερικού ως μέτρο προφύλαξης της διασποράς της πανδημίας, και έτσι συνέβη , σύμφωνα με την ανακοίνωση και με το «μολυσμένο», τελικά, έγγραφο .

Για την έρευνα που πραγματοποιήθηκε συλλέχθηκαν 1.054 δείγματα από δέματα και φακέλους, μεταξύ των οποίων 22 επιχρίσματα από τον φάκελο που μόλυνε τον ασθενή. «Η qRT-PCR έδειξε ότι 12 από τα 22 δείγματα ήταν θετικά στη δοκιμή γονιδίου SARS-CoV-2 ORF1ab/N, συμπεριλαμβανομένων 2 δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια της συσκευασίας, 2 από την εσωτερική συσκευασία και τα άλλα 8 από περιεχόμενα χαρτιά. Και οι 12 είχαν Omicron», έδειξε η μελέτη.

Το Κινεζικό CDC ανέφερε ότι η φυλογενετική ανάλυση έδειξε ότι ο ιός βρίσκεται κοντά στο σύμπλεγμα ορισμένων στελεχών που συλλέχθηκαν στη Βόρεια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία στα μέσα Δεκεμβρίου, τα οποία είχαν σημαντικές διαφορές με τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν τοπικά στην Κίνα το ίδιο διάστημα.  “Αυτό είναι το πρώτο τοπικό σύμπλεγμα που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron στο Πεκίνο”, ανέφερε η μελέτη.

«Θεωρούμε ότι  η μόλυνση προκλήθηκε από το ταχυδρομημένο έγγραφο που έφτασε από το εξωτερικό, κυρίως με βάση τα ακόλουθα στοιχεία. Οι επιτόπιες έρευνες δεν έδειξαν πιθανή έκθεση  του κρούσματος Α της συγκεκριμένης υπο-παραλλαγής Όμικρον με άτομα ή με άλλη πιθανή οδό για την μετάδοση της μόλυνσης, εκτός από το έγγραφο που έλαβε από το εξωτερικό μέσω ταχυδρομείου, με διάστημα που μεσολάβησε για την έναρξη των συμπτωμάτων 2 ημερών», ανέφερε η μελέτη.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε την Παρασκευή ότι ο απολογισμός έχει αυξηθεί από μόλις 300 κρούσματα την ημέρα σε 1.100 εγχώριες μολύνσεις ημερησίως  σε λιγότερο από μία εβδομάδα, παρουσιάζοντας μια σημαντική πρόκληση για τις αρχές, που εφαρμόζουν στην Κίνα  την αρχή του «μηδενικού COVID» με εξαντλητικό τέστιγκ, απομόνωση και ιχνηλατιση.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

 

Back to top button