EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κόλαφος ο Παπαδημητρίου (ΕΟΔΑΣΑΑΜ): Τα τρένα όπως λειτουργούσαν το 2023 ήταν λάθος και επικίνδυνο

Advertisement

Σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο ανέδειξε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία των Τεμπών. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η λειτουργία των τρένων το 2023 ήταν λανθασμένη και επικίνδυνη, ενώ επεσήμανε την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών. Παρότι ο σιδηρόδρομος θεωρείται παγκοσμίως το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, στην Ελλάδα το 2023 η κατάσταση ήταν διαφορετική. «Ο σιδηρόδρομος σήμερα είναι πιο ασφαλής από ό,τι το 2023, το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ασφαλές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης και γι’ αυτό προτείναμε 17 συστάσεις, κυρίως προς ελληνικούς φορείς. Αν εφαρμοστούν, τότε ο σιδηρόδρομος θα φτάσει σε αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας», ανέφερε.

Η υποστελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής και οι ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Όσον αφορά τη λειτουργία των τρένων το 2023, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υποστήριξε ότι έπρεπε να είχαν γίνει άμεσες παρεμβάσεις, καθώς, όπως είπε, «αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι η λειτουργία τους ήταν επικίνδυνη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής, η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα, είχε μόλις τρία άτομα στον τομέα ασφαλείας. «Τα πιστοποιητικά ασφαλείας δεν εκδίδονταν μόνο από τη ΡΑΣ, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, συχνά χωρίς σαφή χρονικά όρια για τη διόρθωση ελλείψεων. Αυτό δείχνει ότι οι αδυναμίες ήταν πολλαπλές και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

«Κάναμε το καλύτερο δυνατό με ελάχιστο προσωπικό»

Αναφερόμενος στο έργο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι το πόρισμα συντάχθηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που εργάστηκαν αδιάκοπα για έναν χρόνο. «Είχαμε τρεις διερευνητές, δύο εξειδικευμένους και έναν ανειδίκευτο, και δύο στελέχη του ΕΡΑ. Αυτοί οι άνθρωποι δούλεψαν νυχθημερόν για να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου, με στόχο να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες», δήλωσε.

Advertisement

Το άγνωστο υλικό και η δυσκολία ταυτοποίησης

Τέλος, σχολιάζοντας το άγνωστο υλικό που αναφέρεται στο πόρισμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ εξήγησε ότι υπήρξε ανάφλεξη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση της ουσίας. «Η καθυστέρηση στη συλλογή δειγμάτων και η αλλοίωση στον χώρο του δυστυχήματος συνέβαλαν στο να μην έχουμε σαφή εικόνα», κατέληξε.

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button