COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση πυρός στην Ουκρανία: Στο ‘σκοτάδι’ η μισή χώρα! Οι Ρώσοι χτυπούν, για πρώτη φορά και υποδομές ενέργειας! «Σπάσαμε τις ρωσικές γραμμές άμυνας», λέει ο Ζελένσκι!
Για πρώτη φορά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στις 24 Φεβρουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις, Αεροπορία και κατευθυνόμενα βαλλιστικά όπλα, αλλά και βλήματα cruise κτυπούν τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Βασικά κτυπήθηκαν κέντρα παραγωγής ενέργειας σε όλη την χώρα και έχουν βυθιστεί τεράστιες περιοχές στο σκοτάδι.

Ακόμα και το Κίεβο έχει πολύωρες διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα το μετρό να έχει σταματήσει και η διαδικτυακή σύνδεση να έχει διακοπεί. Το 60% της πόλης δεν έχει πλέον ρεύμα.

Οι σιδηροδρομικές επικοινωνίες με Σούμι, Χάρκοβο και Πολτάβα έχουν διακοπεί και συνεπώς έχει διακοπεί η ενίσχυση των ουκρανικών στρατευμάτων και ο εφοδιασμός τους.

Όπως αναφέρεται και σύμφωνα με ουκρανικές πηγές περιοχές όπως το Dnepropetrovsk, η Poltava, το Sumy, το Kremenchug αλλά και το Χάρκοβο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Χορηγούμενο

https://twitter.com/misha9192006/status/1569045767867752451?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1569045809077055488%7Ctwgr%5E19f5a502dce3109a92b8526b1e8b6fb57dcf82dd%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2F

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η κρατική ουκρανική υπηρεσία Energoatom, είχε ανακοινώσει την πλήρη διακοπή λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από την ρωσική διοίκηση που είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσε στην ενέργεια.

Το 20% της ενέργειας της Ουκρανίας παραγόταν από την Ζαπορίζια.

Aυτή την στιγμή το 50% της Ουκρανίας έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και δεν προβλέπεται να επανέλθει η ηλεκτρική ενέργεια.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.


«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «Rώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα οι Ρώσοι ανεξήγητα δεν είχαν κτυπήσει στρατηγικές υποδομές μέχρι στιγμής,

Φαίνεται ότι η νίλα που παραλίγο να πάθουν στο Χάρκοβο (υποτίθεται ότι έχουν σταθεροποιήσει το μέτωπο την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές), τροποποίησε αυτό που κάποιοι αποκαλούσαν στην Μόσχα «πόλεμος με το γάντι».

«Σπάσαμε τις ρωσικές γραμμές άμυνας» ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανικός Στρατός απελευθέρωσε την στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιουμ στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση που έχει σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά το καθημερινό του διάγγελμα την 200ή ημέρα του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ουκρανούς στρατιώτες «που απελευθέρωσαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά μας (…) πιο πρόσφατα την Μπαλάκλια, το Ιζιουμ και το Κουπιάνσκ».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Προηγουμένως , οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.

Τα… κέρδη της αντεπίθεσης

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα.
Back to top button