COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κόλαση στο Σουδάν – Κραυγή αγωνίας από τον Μητροπολίτη Νουβίας: Έχει μείνει κόσμος που δεν μπορεί να διαφύγει!

«Φυγαδευθήκαμε με τη βοήθεια μουσουλμάνου κληρικού», αποκάλυψε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας Νουβίας και παντός Σουδάν.

Για τις ημέρες αγωνίας που πέρασαν εγκλωβισμένοι στο κτήριο της Μητρόπολης στο Χαρτούμ και τις δραματικές ώρες μέχρι τον απεγκλωβισμό τους από το Σουδάν που ταράσσεται από τη βίαια, εμφύλια σύρραξη, μίλησε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι φυγαδευτηκαν από τη χώρα με τη βοήθεια ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού.

«Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά» δήλωσε από τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία όπου έχει μεταφερθεί με μια από τις πτήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από την αφρικανική χώρα.

Έχοντας τη συνδρομή του ελληνικού Προξενείου που έχει αναλάβει τη φροντίδα και των επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων που διέφυγαν μαζί του ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι αναμένει τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα. Ο ανώτατος κληρικός που είχε μιλήσει για την πολιορκία που βίωναν επί μέρες εντός του εκκλησιαστικού κτηρίου από ενόπλους τόνισε ότι για τη διαφυγή τους είχαν τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού ενώ, όπως είπε, είχαν γίνει επαφές με μέλη των παραστρατιωτικών που ήταν έξω από την εκκλησία.

Έχει μείνει κόσμος που δεν μπορεί να διαφύγει

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν είχε παραμείνει, μαζί με άλλους Χριστιανούς, εγκλωβισμένος από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι πριν από δύο ημέρες στο Χαρτούμ, επίκεντρο των συγκρούσεων, ερωτηθείς για το πώς ήταν η κατάσταση εντός του χώρου όπου είχαν καταφύγει συνολικά δεκαπέντε άτομα όλες αυτές τις ημέρες είπε χαρακτηριστικά. «Προσπαθούσαμε να τους κρατάμε όσο γίνεται καλύτερα πιο ήρεμους. Δεν είχαμε πανικό».

Όσον αφορά την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας του Χαρτούμ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους. Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες». Και όπως είπε η κατάσταση που βίωσαν ήταν αιφνιδιαστική παρόλο που εντάσεις στο Σουδάν υπήρχαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Χαρτούμ και στις προσπάθειες απομάκρυνσής τους ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που δεν μπορεί να διαφύγουν». Έχοντας γνώση από την πραγματική κατάσταση στην αφρικανική χώρα που μετρά δεκάδες νεκρούς από τις ένοπλες συρράξεις των τελευταίων ημερών τόνισε ότι οι εκεχειρίες που εξαγγέλλονται είναι μόνο στα χαρτιά.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 50 Έλληνες υπήκοοι. Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές αρχές γίνεται με δυσκολία.

«Είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα στον δρόμο – Γύρισα πίσω και φιλούσα την Ελληνική γη»

«Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει», ανέφερε συγκλονισμένος ο ελληνικής υπηκοότητας, Μάκης Ουανής που επέστρεψε από το Σουδάν.

Με αυτή την αφοπλιστική περιγραφή ο ίδιος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και έδωσε την εικόνα του σκληρού πολέμου που μαίνεται στο Σουδάν.

Όπως εξήγησε ο κ. Ουανής, χριστιανός ο ίδιος, βρέθηκε στο Σουδάν την Μ. Παρασκευή, για να γιορτάσει το Πάσχα στην γενέτειρά του μαζί με την μητέρα και τα αδέρφια του. Έχοντας δίπλα του τον Θεό, τόνισε, μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, κατάφερε να γυρίσει πίσω στην Αθήνα χθες, φιλώντας την ελληνική γη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τη Μ. Παρασκευή βρέθηκε στην πόλη Γουάντ Μαντάνι, που βρίσκεται 2 μόλις ώρες από το Χαρτούμ και πήγε στην λειτουργία του Επιτάφιου. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ο πόλεμος στο Σουδάν, γεγονός που έμαθε από τις ειδήσεις στην τηλεόραση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ουάνης, είχε προγραμματίσει χειρουργεία τις ημέρες εκείνες στην περιοχή και έβλεπε να συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και να κόβονται σταδιακά η παροχή του νερού και του ρεύματος στο Χαρτούμ, να εξαντλούνται τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τα πρατήρια βενζίνης να βγαίνουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τελικά να έχει επικρατήσει το «απόλυτο χάος».

«Οι αντάρτες το πρώτο που έκαναν, χάλασαν το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πύργος ελέγχου, διάδρομος προσγείωσης, με σκοπό να μην μπορεί να έρθει από έξω καμία βοήθεια για την κυβέρνηση. Είχα μια επικοινωνία και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, Γιώργο Οικονόμου, ήρθε σε επαφή μαζί μας, 150 Έλληνες που ήμασταν στο Χαρτούμ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ήμασταν σκορπισμένοι, δεν μπορούσε να μας μαζέψει, γιατί οι αντάρτες είναι στον δρόμο και όποιος βγαίνει έξω ήταν τελειωμένος. Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» περιέγραψε ο κ. Ουανής.

Πώς κατάφερε να φτάσει ζωντανός πίσω στην Ελλάδα

«Έμαθα ότι μπορούσα να πάω οδικώς στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πολύ επικίνδυνος και μακρύς δρόμος, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με άλλα 40 άτομα να νοικιάσουμε ένα λεωφορείο που διανύει αυτή την απόσταση, Ο δρόμος είναι πολύ χάλια, δεν μπορείς να πας με πάνω από 40, υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσεις και αντάρτες στον δρόμο, αλλά είναι πιο εύκολο να πας με λεωφορείο παρά με ΙΧ. Γιατί μπορεί να σε σταματήσουν, να σου πάρουν τα λεφτά, το αυτοκίνητο και να σε αφήσουν εκεί. Το νοικιάσαμε. Μάθαμε ότι αυτά τα λεωφορεία ξεκίνησαν με 200 σουδανικές λίρες και σήμερα το πρωί μάθαμε ότι είχε φτάσει 7000 λίρες το άτομο, που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Δεν σε παίρνουν αν πάρεις βαλίτσα μαζί σου, το πολύ ένα μικρό σακβουαγιάζ με 2-3 πουκάμισα και ένα τσαντάκι με νερά και σάντουιτς, γιατί στον δρόμο δεν θα βρεις τίποτα, είναι η Σαχάρα και η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί. Από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα του Σουδάν είναι 15 ώρες, 200 χλμ. Από τα σύνορα του Σουδάν μέχρι την Αίγυπτο είναι άλλες 17 ώρες. Φτάσαμε εκεί και μείναμε μια ολόκληρη ημέρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, διότι φτάσαμε μαζί γύρω στα 20 λεωφορεία. Μας σταμάτησαν μία φορά μόνο στην διαδρομή. Είμαστε τυχεροί γιατί ξεκινήσαμε βράδυ. Είδαν ότι στο λεωφορείο είχε γυναίκες και μικρά παιδιά και δεν έκαναν τίποτα, αλλά μας έπιασε τρέμουλο με τα όπλα στην πλάτη».

Οι επιβάτες του λεωφορείου, μαζί τους και ο κ. Ουανής, κατόρθωσαν να φτάσουν στο Ασουάν της Αιγύπτου όπου τα πράγματα πλέον ήταν πιο εύκολα, καθώς εκεί υπάρχουν λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα, ως επιλογές για μεταβεί κανείς στο Κάιρο. Από εκεί ο κ. Ουανής επέστρεψε τελικώς στην Αθήνα. «Αν μου έλεγες να ξανακάνω αυτή την διαδρομή δεν θα το έκανα», είπε καταλήγοντας.

Back to top button