COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης: Το Ιράν απειλεί να χτυπήσει τα πυρηνικά κέντρα του Ισραήλ!

Με κομμένη την ανάσα περιμένει ο κόσμος τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν μετά την επίθεση με drones και πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου (13/4).

Η κίνηση αυτή του Ιράν ήταν η απάντησή του στον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου με αποτέλεσμα 16 νεκρούς.

Τη στιγμή που το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για το χτύπημα – απάντηση στην Τεχεράνη, ανώτατος Ιρανός διοικητής υπαινίσσεται ότι το Ιράν θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα αν το Ισραήλ πλήξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ο Ahmad Haqtalab, ένας αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης που ηγείται του σώματος πυρηνικής προστασίας και ασφάλειας προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αναθεωρήσει το μακροχρόνιο πυρηνικό της δόγμα, για τη χρήση ατομικής ενέργειας μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αναθεώρηση του δόγματος για τα πυρηνικά

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς σκοπεύει να επιτεθεί στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις ως μέσο για να ασκήσει πίεση στο Ιράν, η αναθεώρηση του τρέχοντος δόγματος και των πυρηνικών πολιτικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας και η απομάκρυνση από τις εκτιμήσεις του παρελθόντος είναι πιθανή», δήλωσε ο Haqtalab, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι παρατηρήσεις του έρχονται μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων από Ιρανούς αξιωματούχους προς το Ισραήλ, το οποίο σταθμίζει την απάντησή του μετά το μπαράζ των 300 drones και πυραύλων που η Τεχεράνη εκτόξευσε προς το ισραηλινό έδαφος το Σαββατοκύριακο.

Το Ιράν ανέκαθεν επέμενε ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του προορίζεται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανώτεροι ηγέτες της – πολλοί με αναμνήσεις από τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ιράν στον πόλεμο με το Ιράκ το 1980-1988 – έχουν επίσης δηλώσει ότι αντιτίθενται στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Το Ισραήλ και πολλές δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο, αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις του Ιράν υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που απαιτείται για ειρηνικούς σκοπούς και εργάζονται παράλληλα με τα προηγμένα βαλλιστικά του έργα.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται δραματικά, με τους δυτικούς συμμάχους να ανησυχούν για μια μεγάλης κλίμακας κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς προτρέποντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή του στην ιρανική επίθεση. Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εξετάζει τις επιλογές του, ο Νετανιάχου προκάλεσε εκνευρισμό σε ορισμένους από τους συμμάχους του, όταν είπε ότι το Ισραήλ «θα πάρει τις αποφάσεις μας μόνο του» και «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αμυνθεί».

Ο Haqtalab είπε ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από το Σιωνιστικό καθεστώς στην αχανή γη του Ιράν» και ότι θα είναι σε θέση να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης.

«Τα πυρηνικά κέντρα του εχθρού έχουν εντοπιστεί και οι απαραίτητες πληροφορίες για όλους τους στόχους είναι στη διάθεσή μας, για να ανταποκριθούμε σε πιθανές ενέργειες. Οι [ιρανικές δυνάμεις] είναι έτοιμες να τραβήξουν τη σκανδάλη για να εκτοξεύσουν ισχυρούς πυραύλους για να καταστρέψουν τους στόχους που εντόπισαν», κατέληξε.

Back to top button