COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: 129 θάνατοι και 33.590 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα! 101 οι διασωληνωμένοι ασθενείς!

Στα 33.590 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση αναφοράς του ΕΟΔΥ. Στους 129 ανήλθαν οι νέοι θάνατοι ενώ 101 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 36/2022 (05 Σεπτεμβρίου 2022 – 11 Σεπτεμβρίου 2022).

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 33.590 κρούσματα COVID-19 (3.220 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -17% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.838.811 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.88(95% ΔΕ: 0.72 – 0.99).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς (7μερος μ.ό.:113, -19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 124, -16% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101 (66.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 129 θάνατοι ασθενών COVID-19 (12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -30% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 40 (31%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.894 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Έφτασε και στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κένταυρος» της Omicron – Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα

Ένα κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75.2 ) της μετάλλαξης Omicron αναφέρεται στην σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ειδικότερα στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Omicron και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε – για πρώτη φορά – η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), γνωστή ως «Κένταυρος».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Κένταυρος» εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία και έκτοτε έχουν καταγραφεί φορείς της υποπαραλλαγής σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Η εκτίμηση του ΕΟΔΥ για τον «Κένταυρο»

Ο ΕΟΔΥ σε παλαιότερη του ανακοίνωση έχει αναφέρει σχετικά ότι «παρότι η υποπαραλλαγή ‘Κένταυρος’ ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

Ακόμα εκτιμά πως «ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75».

Εξάλλου, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον.

«Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρ’ ότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του», καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.

Back to top button