COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: 30 θάνατοι, 5.191 νέα κρούσματα και 459 επαναλοιμώξεις σήμερα! 224 οι διασωληνωμένοι ασθενείς! Έρχονται νέες μεταλλάξεις, πιθανώς πιο μεταδοτικές από την Όμικρον!


Σε 5.191 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 459.

Σήμερα, Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, ανακοινώθηκαν 30 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 224 ασθενείς.

Τσιόδρας: Η υβριδική ανοσία μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πως θα έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι
Στην υψηλή αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι με τα εμβόλια αποφύγαμε την καταγραφή 39.000 θανάτων.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τον καταιγισμό της γνώσης για τη λοίμωξη Covid-19 στην επιστημονική κοινότητα, στο μέλλον ο έλεγχος και η διαχείρισή της θα είναι πιο εύκολη. Τόνισε δε ότι η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, θα βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο.

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού στο μέλλον με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια.

Μαγιορκίνης: Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες
Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία βελτιώνονται, προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε θα καταργηθούν οι μάσκες.
Μία πρώτη ημερομηνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, είναι η 1η Ιουνίου. «Η συζήτηση γίνεται για να δούμε πως κινούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι μία κατάσταση ακόμα ρευστή. Είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που βλέπουμε ύφεση», δήλωσε.

«Υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι καλά, έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό και οι θάνατοι το ίδιο».

Ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενισχυτικές δόσεις μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με στόχο να «προλάβουν» τον Οκτώβριο, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Αναμένονται νέες μεταλλάξεις – Πιθανώς πιο μεταδοτικές από την Όμικρον!

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας μίλησαν για το ενδεχόμενο να έχουμε την εμφάνιση και επικράτηση παραλλαγών του κορονοϊού, πιο μεταδοτικών από την Όμικρον.

Να συνηθίσουμε την ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, με αφορμή την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2022. Ωστόσο, δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές.

Ο ιός θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την ανοσία που διαμορφώνεται, πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς πλέον μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε έχει εμβολιαστεί έναντι της covid-19 είτε έχει νοσήσει ή έχει τη λεγόμενη υβριδική ανοσία που προκύπτει από νόσηση μετά από πλήρη εμβολιασμό. Οι νέες παραλλαγές ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικές από την Όμικρον, αλλά με χαμηλότερη λοιμογονικότητα.

«Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο» ανέφερε. «Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων» εκτίμησε.

Σε ο,τι αφορά τη χρήση της μάσκας ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως στο μέλλον θα αποτελεί μια ελεύθερη, εθελοντική και συνειδητή επιλογή, ποτέ και πού θα χρησιμοποιείται. Ειδικά για τη χρήση της το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, επισήμανε ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, μπορούν να μην την χρησιμοποιούν. Ωστόσο, όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση και βαριά νόσηση, θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα. Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει σε χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα ιατρεία, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η λοίμωξη covid-19 παραμένει κυρίαρχο θέμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύνδρομο post-covid. Επίσης, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Έμφαση δίνεται στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Τέλος, με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίκαιρη διάλεξη που προγραμματίστηκε εκτάκτως και αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά.

Back to top button