COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑTOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – Ανατροπή με τη μετάλλαξη Δέλτα: Κινδυνεύουν πλέον και τα παιδιά! Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και ο εμβολιασμός στους άνω των 12 ετών


Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπουν οι ειδικοί την εξέλιξη της μεταδοτικότατης μετάλλαξης Δέλτα, που έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα μεσούντος του θέρους. Η εν λόγω παραλλαγή του κορωνοϊού μάλιστα έχει αλλάξει και τα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με τα παιδιά -μια ειδική και ευαίσθητη κατηγορία πληθυσμού, η οποία δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη.

Σημειώνεται ότι έχει σημάνει συναγερμός στον ΕΟΔΥ, καθώς διαπιστώθηκαν πάνω από 100 κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Οπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «η εμφάνιση ης μετάλλαξης Δέλτα με την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και, όπως κατ’ επανάληψη έχετε ακούσει, είναι η μετάλλαξη που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι είναι άτομα που για διάφορους λόγους, ιδεολογικούς, φόβου, παραπληροφόρησης, από επιλογή δεν εμβολιάζονται, αλλά υπάρχουν και ομάδες ατόμων, όπως τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή είναι σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, που δεν έχουν εμβολιαστεί για αυτούς τους λόγους, όπως και τα παιδιά που η ηλικία τους τα έχει κρατήσει εκτός του πλαισίου των εμβολιασμών». Παράλληλα, ενώ η νόσος του κορωνοϊού είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα στα παιδιά, πολλά από αυτά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία.

Επιπλέον, νέα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης Covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου, ενός σπάνιου συνδρόμου, που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Πλέον, το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν έπειτα από μία λοίμωξη με Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο, το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης, και έχει συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Κατά την κυρία Θεοδωρίδου, γίνονται μελέτες, διότι, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας, τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλλουν. «Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη από την Covid.
Αυξημένος αριθμός παιδιών με χρόνια προβλήματα έχει καταγραφεί στις χώρες που ήδη ο εμβολιασμός για τα παιδιά έχει προχωρήσει. Όμως υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος», σημείωσε.

Παράλληλα, από την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και την εφηβική ηλικία.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν, αποτελούν μία πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα, είτε διότι είναι ανεμβολίαστα είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει», υπογράμμισε η Μ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Έχουμε πει ότι κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα ”εργαστήριο  παραγωγής” νέων μεταλλάξεων», επισήμανε.

Η Μ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, όπως είναι το FDA και ο ΕΜΑ -ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων-, που ενέκριναν με αδειοδότηση, υπό προϋποθέσεις, από τον Μάιο, κατ’ αρχάς το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Πριν από 3 μέρες, μόλις την Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna, με το όνομα Spikevax, και για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η έγκριση και για τα δύο αυτά εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες, της Pfizer 2.260 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και της Moderna 3.732 παιδιών. Δηλαδή, συνολικά 6.000 παιδιά πήραν μέρος σε αυτές τις μελέτες των εταιρειών Pfizer και Moderna.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Pfizer και Moderna επεκτείνουν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών.

«Από τις μελέτες», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «προέκυψε ότι τα εμβόλια, πρώτον, είναι ανοσογόνα -στους όρους έχετε πλέον εξοικειωθεί-, σημαίνει ότι είναι ικανά να παράγουν αντισώματα. Και μάλιστα αντισώματα ανάλογα με αυτά που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι αποτελεσματικά -δηλαδή, όταν εκτεθεί ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται, δεν νοσεί-, και ασφαλή, παρουσιάζοντας, βέβαια, τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και οι ενήλικες, που ίσως αυτές οι αντιδράσεις είναι πιο κοντά στα παιδιά, μια και είναι στην ηλικία που υφίστανται και άλλους εμβολιασμούς».

Οπως διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των παιδιών, δεν μπορούν να καταγραφούν, και αυτό είναι κατανοητό, σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως της περικαρδίτιδας-μυοκαρδίτιδας, που, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Μάιο, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1.000.000 εμβολιασθέντες.

«Αυτή η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια να τονίσουμε ότι είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση. Και σε όλα τα εμβόλια, και το επαναλαμβάνουμε, η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη των εμβολιασμών υπό συνθήκες πραγματικές».

Ετσι, η διεθνής πρακτική δείχνει ότι μετά τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι ευρωπαϊκές χώρες εντάσσουν, ανάλογα με την επιδημιολογία τους και την εμβολιαστική τους κάλυψη, τα εμβόλια Covid και στην παιδική ηλικία.

Γιατί η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς 12-15 ετών
Για να επισημάνει η κα Θεοδωρίδου ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διαθεσιμότητα βεβαίως εμβολίων, που είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο στόχος είναι τριπλός:

Πρώτον, η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.
Δεύτερον, η διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
Τρίτον, η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
«Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών» διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων, ενώ η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Πώς μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εμβολιασμού
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 12 ετών και άνω θα ανοίξει την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Τα ραντεβού μπορεί να κλείσει στο emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, ή στα ΚΕΠ και τα φαρμακεία.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Σκληρή απάντηση από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους στους αντιεμβολιαστές
Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πειθαρχία από όλους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, είπε ότι «σε αυτούς δεν θα έλεγα τίποτε, διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν», προσθέτοντας πως «τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και, αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις διαμαρτυρίας που κάνουν, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γιατρών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, δίνοντας σκληρή απάντηση και κάνοντας λόγο για «τσαρλατάνους».

«Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός είναι επιστήμονας. Είναι υποχρεωμένος, με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες. Γιατί, όπως ξέρουμε, στην Ιατρική είναι πολύ εύκολο κάποιος ο οποίος -η ιστορία τους έχει ονοματίσει τσαρλατάνους ή οτιδήποτε άλλο- σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία, πρόβλημα υγείας, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι ούτε πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση του συντεταγμένου οργάνου της Πολιτείας, είτε είναι Δημόσια Διοίκηση, είτε είναι Ιατρικοί Σύλλογοι, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς».

Για να καταλήξει ο κ. Θεμιστοκλέους: «Οπωσδήποτε είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε, είτε θέλει να εμβολιαστεί, είτε όχι. Είναι μία άλλη συζήτηση αν θα πείσουμε, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές, αλλά ειδικά γιατροί, οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης και είναι ξεκάθαρο, δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης δικής μου ή της κυρίας Θεοδωρίδου ή κάποιου άλλου συναδέλφου, υπάρχουν όργανα. Όπως και στη δική μας χώρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά και διεθνώς. Άρα ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την Ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν τη Νομοθεσία».

Back to top button