COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Επανέρχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους χώρους εργασίας! Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια! 14 Σεπτεμβρίου τα πρώτα ραντεβού


Τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας, με την πλατφόρμα των ραντεβού να είναι ανοιχτή από σήμερα το απόγευμα και τους εμβολιασμούς να ξεκινούν μεθαύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, προτεραιότητα για τον εμβολιασμό με τα «διδύναμα» αυτά εμβόλια, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αναμνηστική δόση και μόνο, έχουν γενικά τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο και ειδικότερα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τα άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι επαγγελματίες υγείας.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν ακόμη 400.000 δόσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένουμε και 200.000 δόσεις του Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του βασικού πληθυσμού. Μέχρι το τέλος του 2022, εξάλλου, αναμένονται και άλλα «διδύναμα» εμβόλια, τα οποία και θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, εφόσον, όμως, ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, τα εμβόλια αυτά στηρίζονται στην mRNA έκδοση και με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση των αντισωμάτων και καταπολεμούν την Ομικρον 1, Ομικρον 2, Ομικρον 7, και Ομικρον 5. Έχουν εγκριθεί δε από τον ΕΜΑ για τις ηλικίες από 12 έτη και πάνω και προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον βασικό εμβολιασμό.

Χορήγηση τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία αναμνηστική δόση
Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία αναμνηστική δόση. Στο σημείο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι, αν κάποιος έχει κάνει την 4η δόση και έχει νοσήσει στο μεσοδιάστημα, δεν χρειάζεται να κάνει την 5η, την αναμνηστική, δηλαδή, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού στο emvolio.gov.gr. και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Αύριο, Τρίτη 13/9, εξάλλου, θα γίνει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η τελική επικύρωση των ομάδων, στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε τη Δευτέρα (12/9) σε διαβούλευση οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού… σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονται σε rapid test έως το τέλος του 2022.

Αυτό ορίζεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Στην πράξη σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Άρα να είναι υποχρεωτικά πλήρως εμβολιασμένοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Back to top button