COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – Αριθμοί που τρομάζουν: 65.769 κρούσματα και 526 νεκροί μέσα σε δέκα ημέρες! Ο ιός σαρώνει και τα παιδιά! Στο ‘κόκκινο’ τα νοσοκομεία! Τα έκτακτα μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τρομακτικό είναι το πρώτο 10μερο του Νοεμβρίου καθώς είναι, μέχρι τώρα, με διαφορά ο χειρότερος μήνας από τότε που μπήκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας.

Και πως να μην είναι καθώς αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 65.769 κρούσματα ενώ 526 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία ο κορωνοϊός.

Την Τρίτη 09/11 σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 8.613 νέες μολύνσεις ενώ εχθές εκτός από τα 7.105 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, είχαμε και 70 νεκρούς.

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη την χώρα με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα. Ίδια η κατάσταση και στη βόρεια Ελλάδα με τις περισσότερες περιφέρειες να είναι στο «κόκκινο».

Η κατάσταση θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και οι συναθροίσεις θα γίνονται επί το πλείστον σε κλειστούς χώρους με την παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων να αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Στο κόκκινο νοσοκομεία και ΜΕΘ
Τα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι σε οριακό σημείο καθώς οι εισαγωγές είναι πολλές σε καθημερινή βάση και οι ΜΕΘ γεμάτες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 489 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 429.

Τα νοσοκομεία λυγίζουν κάτω από το βάρος των εκατοντάδων περιστατικών ημερησίως που καλούνται να διαχειριστούν.

«Θα γίνει επέκταση σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων και αυτό είναι ανήθικο». Είναι η σκληρή πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, ο άνθρωπος που ζει καθημερινά την αγωνία εκατοντάδων ασθενών για ένα κρεβάτι είτε σε απλή κλίνη, είτε σε κλίνη ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία, όπως λέει, ετοιμάζονται να γίνουν και πάλι αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, εις βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

-Στην 3η ΥΠΕ, την περιφέρεια της Μακεδονίας, νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή 536 ασθενείς σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 97 σε ΜΕΘ.

-Στην 4η ΥΠΕ, στα 14 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης, 485 ασθενείς σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 69 σε ΜΕΘ.

«Αυτό είναι ένα σχετικά είναι μεγάλο νούμερο, το όριο στο οποίο θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα είναι περίπου 550», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 73 ασθενείς με Covid και άλλες ασθένειες περιμένουν σε κοινούς θαλάμους να μπουν σε ΜΕΘ. Οι 50 από αυτούς στην Αττική.

Ο κορωνοϊός σαρώνει και τα παιδιά
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 22% των κρουσμάτων κορωνοϊού της εβδομάδας από 1η μέχρι 7η Νοεμβρίου αφορά παιδιά από 4 έως 18 ετών.

Συγκεκριμένα την εν λόγω εβδομάδα καταγράφηκαν 9.604 κρούσματα σε παιδιά αυτών των ηλικιών.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,39% σε σύνολο 1.805.427 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,48% σε σύνολο 2.298.907 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,05%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Τα έκτακτα μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για ανεμβολίαστους καθώς πρώτα πρέπει να γίνει η εκτίμηση από την εφαρμογή των μέτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα και εάν αυτά εφαρμόζονται. Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχίας ως προς την αποτελεσματικότητα των ήδη θεσπισμένων μέτρων δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο να δούμε τους ανεμβολίαστους να μπορούν να πάνε μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μη έχοντας την δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test.

Ένα ιδιαιτέρως ακραίο σενάριο -το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης – που υπάρχει στο τραπέζι, είναι να απαγορευτεί τελικά πλήρως η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ και να κάνουν τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά.

Σκέψεις για παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ
Πάντως η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα που θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Εκείνο που υπάρχει ως σκέψη είναι να αυξηθούν τα τετραγωνικά ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στο κατάστημα.

«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.

Ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα
Το άλλο μέτωπο που χρειάζεται ενίσχυση είναι σαφώς το Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας που πιέζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρακινήσει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν.

Ωστόσο, υπό εξέταση παραμένει και η επιλογή της επιστράτευσής τους, σε περίπτωση που το εθελοντικό ενδιαφέρον δεν είναι το αναμενόμενο για να καλυφθούν τα όποια κενά από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση, με δεδομένο πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού.

Στο βαθύ κόκκινο 22 περιοχές της χώρας
Άλλωστε την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μαρτυρά και ο χάρτης της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της πανδημίας. Σε αυτόν, 22 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 5 επιδημιολογικής επιτήρησης, επίπεδο που προκύπτει από τον συνδυασμό όλων των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού (κρούσματα, ηλικιακή κατανομή, νοσηλείες, θάνατοι ανά περιοχή κ.λπ.).

Back to top button