COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – Αριθμοί σοκ: Πάνω από 4.700 νεκροί σε λιγότερο από τρεις μήνες! Τρόμος στους ειδικούς από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον»! Έρχεται νέο πανδημικό τσουνάμι!

Θλιβερά είναι τα στοιχεία από τις αρχές του Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, αναφορικά με τους ασθενείς με κορονοϊό που κατέληξαν στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε λιγότερο από τρεις μήνες καταγράφηκαν συνολικά 4.724 νεκροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2020, είχαμε συνολικά 235 νεκρούς, ενώ φέτος, τον ίδιο μήνα, είχαμε 1.110 νεκρούς. Μεγάλη είναι η διαφορά και στα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2021, συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί του Δεκεμβρίου. Όπως βλέπετε και στο παρακάτω πίνακα, το Δεκέμβριο του 2020, καταγράφηκαν συνολικά 2.432 νεκροί, ενώ φέτος, μόλις το πρώτο δεκαπενθήμερο έχουν καταγραφεί 1.395, κάτι που προμηνύει ένα “μαύρο” φινάλε…

ΜΗΝΑΣ 2020 2021
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 235 1.110
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1.780 2.219
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2.432 1.395 (1-15/12)

Οι χειρότεροι αριθμοί
Η πιο «μαύρη» ημέρα από την αρχή της πανδημίας ήταν η 3η Μαΐου του 2021 όταν είχαν ανακοινωθεί 134 νεκροί από επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός. Ακολούθησε η 14η Δεκεμβρίου 2021, όταν ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε ότι κατέληξαν 130 ασθενείς μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Ακολουθούν η 28η Νοεμβρίου 2020 με 121 νεκρούς, η 1η Δεκεμβρίου 2020 με 111 νεκρούς, η 21η Νοεμβρίου 2020 με 108 νεκρούς, η 2α Σεπτεμβρίου 2021 με 106 νεκρούς και η 22α Νοεμβρίου με 105 νεκρούς.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.553 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.632 ασθενείς.

Τρόμος στους ειδικούς από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον»!

Μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, που στην Ευρώπη αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, αναγκάζονται να πάρουν οι κυβερνήσεις, κι ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη ανοσοδιαφυγή, γεγονός που προκαλεί εκτιμήσεις για νέο μεγάλο πανδημικό κύμα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά της οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει νέα πίεση στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στη Βρετανία. Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών, οι νέες περιπτώσεις Όμικρον τριπλασιάστηκαν στη Βρετανία, δείχνοντας ότι η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει πολύ γρήγορά, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, παράλληλα με την εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοινώθηκε σήμερα ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να εισέρχονται στη χώρα με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών – με δεδομένο ότι θα έχουν κάνει PCR λίγο πριν από την αναχώρηση τους. Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 19/12 και ώρα 6:00.

Υποχρεωτικό PCR τεστ για τους διεθνείς ταξιδιώτες τη δεύτερη μέρα μετά την άφιξή τους και αυτοπεριορισμό μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα εφαρμόζει ήδη η Βρετανία, που καταγράφει νέα ρεκόρ κρουσμάτων.

«Δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός» λέει το ECDC

Ισχυρή δράση για την αντιμετώπιση της «επείγουσας κατάστασης» που δημιουργεί η εμφάνιση της Όμικρον ζητά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αξιωματούχο να προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η Αμόν «έδειξε» προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης ή επανεισαγωγής «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η εξ αποστάσεως εργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους. «Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης» είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, ζήτησε να μην «βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε την Omicron ως ήπια», επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, «ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πιάσει απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας»

Back to top button