COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Ξεκινούν 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca – Τα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας 18 έως 64 ετών αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η απόφαση αφορά αρχικά τους υγιείς πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και δευτερευόντως άτομα με ήπια υποκείμενα νοσήματα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την οριστικοποίηση της σύστασης για τον εμβολιασμό των ατόμων 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα μέτριας βαρύτητας.

Μετά τη συνεδρίαση, ακολούθησαν δηλώσεις της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας της η κ. Θεοδωρίδου.

Και συνέχισε: «Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας».

Ειδικότερα:

α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

«Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», συνεχισε η κ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε «αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα».

Συμπερασματικά:

• Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

• Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.

• Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί για στις ηλικίες 18-64» και εξήγησε ότι «ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες. Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή».

Όσο για την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία» ανέφερε: «Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα.

Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών».

Και πρόσθεσε: «Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής».

Τα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Mε γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία για τη λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, τριών στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν έως και 20.000 πολίτες ημερησίως. Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα project που έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και τον Στρατό, απαιτεί έναν άνευ προηγουμένου συντονισμό.

Αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από τη σωστή στελέχωση των mega εμβολιαστικών κέντρων -όπως τα λένε χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι- και την κατασκευή ειδικών χώρων αναμονής σε αυτά μέχρι τη μέριμνα για παροχή τάμπλετ στους γιατρούς, την κατασκευή γραμμών εμβολιασμού κ.ά. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη καταλήξει στις τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις. Στη Θεσσαλονίκη θα αξιοποιηθούν περισσότερα από 10.000 τ.μ. από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ HELEXPO, με ανώτερο στέλεχος της διοίκησης να δηλώνει: «Θα διαθέσουμε κάθε εγκατάστασή μας στις ανάγκες της Πολιτείας γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση».

Οσον αφορά την Αθήνα τώρα, οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί είναι το γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο, το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου καθώς και οι εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

Οι χώροι της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται ήδη σε πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Μόναχο όπου το εκθεσιακό κέντρο έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δύο πρώτα mega εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους -ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα- περί τα μέσα Φεβρουαρίου και σταδιακά το project θα ξεδιπλώνει έτσι ώστε έως τα μέσα Μαρτίου και τα τέσσερα να μπορούν να αγγίξουν το maximum των δυνατοτήτων τους.

Οι χώροι της Helexpo στο Μαρούσι

Γραμμές εμβολιασμού, βάρδιες και χώροι αναμονής

Τα mega εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να έχουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανέσεις. Ετσι, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, οι γραμμές εμβολιασμού σε αυτά θα είναι δεκάδες, για την ακρίβεια υπολογίζονται σε πάνω από πενήντα. Παράλληλα θα υπάρχουν χώροι αναμονής αλλά και αποθεραπείας, έτσι ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός αλλά και να μπορούν αμέσως μετά το εμβόλιο οι πολίτες να περιμένουν 10-15 λεπτά προτού αποχωρήσουν. Η λειτουργία των χώρων αυτών, δε, θα ξεκινά στις 8 το πρωί και θα λήγει στις 8 το βράδυ, με τους γιατρούς να εμβολιάζουν σε δύο βάρδιες.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Στελέχωση και εμπλοκή του Στρατού

Η υλοποίηση, ωστόσο, ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει εν αφθονία. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την εφοδιαστική αλυσίδα στην οποία συμμετέχει έως τώρα, αναμένεται να συνδράμει και ο Ελληνικός Στρατός στον εμβολιασμό, με τους γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνουν το «παρών».

Το Tae Kwon Do στο Φάληρο

Τα τάμπλετ

Με δεδομένο ότι η χώρα μας εκδίδει πλέον τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού για προσωπική χρήση από τους πολίτες, οι γιατροί που θα βρίσκονται στα mega εμβολιαστικά κέντρα θα έχουν εφοδιαστεί και με ικανοποιητικό αριθμό τάμπλετ προκειμένου να ενημερώνουν την ψηφιακή πλατφόρμα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών. Υπολογίζεται πως κάθε εμβολιαστική γραμμή θα εξυπηρετείται τουλάχιστον από ένα τάμπλετ.

Εκκίνηση με Pfizer και Moderna

Προκειμένου, όμως, τα mega εμβολιαστικά κέντρα να πιάσουν τον στόχο των 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκριθούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τα σκευάσματα άλλων εταιρειών έτσι ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των εισαγόμενων δόσεων στη χώρα μας. Προς το παρόν οι εμπλεκόμενες αρχές ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna. Πηγές του υπουργείου Υγείας διαμηνύουν δε πως μόλις καταστεί διαθέσιμο το αντίστοιχο της AstraZeneca, θα λύσει και τα χέρια των αρμοδίων τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα -καθώς είναι λιγότερο απαιτητικά στη φύλαξη και τη μεταφορά τους- όσο και στον εμβολιασμό, αφού αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ και ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών.

Στη ΔΕΘ Χαρδαλιάς-Χρυσοχοΐδης

Εν τω μεταξύ το εμβολιαστικό κέντρο που στήνεται στον χώρο της ΔΕΘ επισκέφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι πολίτες θα κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού τους και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο κέντρο, όπου θα συμπληρώνουν την αίτηση, θα την παραδίδουν στο γιατρό και ακολούθως θα εμβολιάζονται, ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος για τους συνοδούς των εμβολιαζομένων.

Back to top button