COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δραματικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο! Σε κάθετη πτώση τουρισμός και χρηματιστήρια – Κλείνουν σχολεία και Πανεπιστήμια!

Ο κατάλογος των χωρών μακραίνει, η Μέκκα απαγορεύει την είσοδο προσκυνητών, σχολεία κλείνουν, Χρηματιστήρια καταρρέουν, ενώ μαίνεται η διάδοση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Μέχρι τις 19.00 την Πέμπτη ο νέος κορωνοϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Κρούσματα κορωνοϊού σε 50 χώρες και εδάφη

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην κινεζική ενδοχώρα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων του κορωνοϊού σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα. Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι. Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς. Στη Γαλλία, οι νεκροί είναι δύο, σε σύνολο 38 κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό.

Ματαιώνονται προσκυνήματα και στρατιωτικές ασκήσεις ελέω κορωνοϊού

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να παρματοποιήσουν το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου), σε ένα μέτρο πρόληψης από τον συνωστισμό για τον κορωνοϊό.

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες αλλοδαπούς ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Τέλος, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει για αυτές τις ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί και εδώ ο συνωστισμός πολλών στρατιωτών σε ένα σημείο.

Κλειστά σχολεία εξαιτίας του κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία, θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια της χώρας. Στη Βόρεια Κορέα, που δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο έδαφός της, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου, προκειμένου να ελέγξουν την διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα. Στο Κουβέιτ, κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές, για τους ίδιους λόγους.

Πλήγμα στον αθλητισμό και την οικονομία ο κορωνοϊός
Ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε, προκειμένου να προληφθεί η διάδοση του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι θα διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως χωρίς θεατές, για τους ίδιους λόγους.

Στον οικονομικό τομέα, τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κατρακυλούν και η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Οι αεροπορικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία του κορωνοϊού. Η Air France ανακοίνωσε λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων.

Κορωνοϊός: Πλήγμα 22 δισ. δολαρίων στον παγκόσμιο τουρισμό
Η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, τόνισε σήμερα η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Στην Ελλάδα, το πρώτο τεστ για τον τουρισμό αναμένεται να είναι το Πάσχα.

Back to top button