COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – Εφιαλτικές προβλέψεις: «Υποχρεωτικό το lockdown!» – «Έρχεται τσουνάμι!» – «Την Πρωτοχρονιά θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα!» – Τα νέα μέτρα που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση – Ανησυχία για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς και για την επικράτηση της μετάλλαξης Omicron μίλησε στον ANT1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θεωρώ ότι θα είναι υποχρεωτική κίνηση το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη επεσήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Omicron.

Για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ανήσυχος λέγοντας πως «τα σημερινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε μέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας». «Συμφωνώ με το Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι ζούμε το υποδόριο κύμα της Omicron», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να τονίσει πως «παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές», ενώ προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Omicron». Επίσης προέβλεψε ότι «στις 16 του μήνα τα κρούσματα θα είναι 6.000».

Όσον αφορά τη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία».Εάν η διασπορά, όπως είπε, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Omicron». «Χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα», τόνισε αρκετές φορές ο καθηγητής του ΑΠΘ.

«Παράθυρο» μέτρων από Ιανουάριο

Μετά το «crash test» των γιορτών, η κυβέρνηση πρόκειται να αποτιμήσει εκ νέου την κατάσταση της πανδημίας, αλλά και τη διασπορά της παραλλαγής «Όμικρον», καθώς ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τη «δεύτερη φάση της άμυνας μας» τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Ανοίγοντας παράθυρο νέων περιορισμών «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας», ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών», αναφέροντας, μεταξύ αυτών:

· την επέκταση της τηλεργασίας και

· ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση,

δείχνοντας προς την κατεύθυνση των πιθανών, νέων περιορισμών, από τα οποία απέκλεισε την «αναστολή της λειτουργίας των σχολείων». «Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αθροίζοντας στην «πρώτη γραμμή άμυνας»:

· τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών

· τη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά

· και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test.

Εκτός από τις ενέργειες σε δύο στάδια, από πλευράς της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και το ρόλο της συμβολής των ίδιων των πολιτών, ώστε «οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου». «Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τα υλικά μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν διατεθεί ως τώρα σχεδόν 80 εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ, μέριμνα η οποία θα επεκταθεί «πλαισιωμένη πια και από άλλα όπλα, όπως τα νέα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα εξαπλωθεί γρήγορα μετά την επίσημη έγκρισή τους», προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

«Να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται»
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιατρός-Ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως έρχεται «τσουνάμι». «Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο», τόνισε ο γιατρός και ανέφερε ότι πρέπει να αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Πορτογαλία με τη Δέλτα, που άνοιξε τις γιορτές. «Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Δέλτα, δεν χρειάζεται και την Όμικρον», είπε και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. «Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον», συνέχισε.

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε, επίσης, ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές, και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται», επεσήμανε. Όπως είπε η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την 3η δόση. Επίσης, ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τελείως. «Ό,τι και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε», είπε και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον», συμπλήρωσε.

«Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό»
Σχετικά με τη λήψη μέτρων, εξήγησε ότι «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι». Εκτίμησε, δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της Όμικρον. «Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι, από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού.

Back to top button