COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο κάθε 16 δευτερόλεπτα! Οι νεκροί πέρασαν το ένα εκατομμύριο! Μάστιγα για ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Σε μάστιγα για ολόκληρη την ανθρωπότητα εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού. Ήδη οι νεκροί, παγκοσμίως, έχουν περάσει το ένα εκατομμύριο! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε κάθε 16 δευτερόλεπτα που περνούν, πεθαίνει στη Γη ένας άνθρωπος από κορωνοϊό! Όλα τα νεότερα από την εξέλιξη του κορωνοϊού σε διεθνές επίπεδο συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

Τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού έχει ξεπεράσει το 1.000.000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα.

″Οι αριθμοί που αφορούν τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό ή έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτού και αναφέρονται όλο αυτό το διάστημα, είναι αν μη τι άλλο, χαμηλότεροι του πραγματικού”, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ειδικός του Π.Ο.Υ. σε θέματα εκτάκτων αναγκών, υπονοώντας πως σαφώς η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανησυχητική και ζοφερή γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερους τους κινδύνους.

Επίσης, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσδιορίσουν το ποσοστό θνητότητας καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και για τον αριθμό των μολύνσεων εξαιτίας του υψηλού αριθμού των ασυμπτωματικών φορέων.

Μια σημαντική μερίδα επιστημόνων, εκτιμούν πως το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% και είναι αρκετά δεδομένης της μεγάλης εξάπλωσης του ιού.

Βέβαια το ποσοστό διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. «Η θνητότητα στους ανθρώπους κάτω των 20 ετών είναι πιθανώς ένας θάνατος ανά 10.000 κρούσματα. Για τους άνω των 85 είναι περίπου ένας θάνατος ανά έξι (κρούσματα)», σύμφωνα με τον ειδικό, δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Επίσης η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ, συγκριτικά με το πρώτο διάστημα εκδήλωσης της πανδημίας, αφού εντοπίζονται όλο και περισσότεροι ασυμπτωματικοί οι φορείς με ήπια συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα, κάθε μέρα πεθαίνουν κατά μέσο όρο 5.400 άνθρωποι εξαιτίας του Covid-19 δηλαδή 225 κάθε ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα.

Και ενώ η αβεβαιότητα συνεχίζεται πολλές χώρες συνεχίζουν να καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μόνο ένα εμβόλιο δεν είναι αρκετό για να οδηγηθούμε στην εξάλειψη του ιού.

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων
Αναλυτικά σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 33.552.625, οι νεκροί ανέχονται σε 1.006.381 ενώ έχουν αναρρώσει 24.881.239 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 65.318 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση των στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (2) – 96.351 νεκροί, 6.145.291 κρούσματα

Σημαντική μείωση σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών το τελευταίο 24ωρο με τις αρχές να ανακοινώνουν 69.671 και 777 αντίστοιχα καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου καταγράφεται μια ασθενική τάση περιορισμού της εξάπλωσης και των θανάτων.

ΗΠΑ (1) – 209.808 νεκροί, 7.361.611 κρούσματα

Συνεχίζονται οι αυξομειώσεις στον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης αλλά και των θανάτων και αναφέρθηκαν ακόμη 37.418 και 355.

Ο δρ.Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Υπάρχουν πολιτείες όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και ακόμη και των εισαγωγών στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Φάουτσι, τοποθετούμενος στην εκπομπή Good Morning America του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Κι ελπίζω να μη συμβεί, αλλά μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση των θανάτων», πρόσθεσε. Ο ανοσολόγος σημείωσε πως ανησυχεί διότι «βρισκόμαστε σε τέτοια θέση την ώρα που ο καιρός αρχίζει να επιδεινώνεται». «Χρειάζεται στ’ αλήθεια να εντείνουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε ακατάπαυστα», συνέχισε. Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει η εφημερίδα The New York Times, καταγράφονται ημερησίως 43.111 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά μέσο όρο, αριθμός αυξημένος κατά 23% σε σχέση με εκείνον που καταγραφόταν δύο εβδομάδες νωρίτερα. Πάνω από 30 πολιτείες καταγράφουν αύξηση των περιπτώσεων.

Βραζιλία (3) – 142.161 νεκροί, 4.748.327 κρούσματα

16.018 νέους φορείς του ιού εντόπισαν οι αρχές το τελευταίο 24ωρο ενώ ακόμη 385 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό ενώ αν και γενικά η εξάπλωση του ιού φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά, επιμένουν οι περίεργες αυξομειώσεις με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων άλλοτε να εκτινάσσονται και άλλοτε να μειώνεται κατακόρυφα.

Αργεντινή (9) – 16.113 νεκροί, 723.132 κρούσματα

Πολύ υψηλός και πάλι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έφτασαν τα 11.807 ενώ οι νεκροί ανήλθαν σε 364, αριθμός επίσης υψηλός για τη χώρα που γενικά έχει καταφέρει να συγκρατήσει χαμηλά τις απώλειες ζωών από την πανδημία.

Ρωσία (4) – 20.385 νεκροί, 1.159.573 κρούσματα

Σταθερή παραμένει η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μετά από μια μακρά π περίοδο αργής αλλά σταθερής μείωσης αυτών σε ημερήσια βάση. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 8.135 – αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα από τα μέσα Ιουνίου- και ακόμη 61 θάνατοι.

Η Μόσχα παρατείνει, ώστε να διαρκέσουν δύο εβδομάδες, τις προγραμματισμένες σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Σεργκέι Σομπιάνιν. Η κίνηση αυτή ακολουθεί σύσταση που έκανε ο Σομπιάνιν την περασμένη εβδομάδα προς οποιονδήποτε έχει χρόνια προβλήματα υγείας ή τους ανθρώπους άνω των 65 ετών να παραμένουν στα σπίτια τους. Έτσι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά από τις 5 ως τις 18 Οκτωβρίου και ζητήθηκε από τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα παραμένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία της Μόσχας έλαβαν οδηγίες να αποδεσμεύσουν εκατοντάδες κλίνες για ασθενείς με COVID-19 λόγω μιας αιφνίδιας αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

Κολομβία (5) – 25.641 νεκροί, 818.203 κρούσματα

5.147 περιπτώσεις νέων μολύνσεων ανέφεραν οι αρχές το τελευταίο 24ωρο ενώ ακόμη 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ συνεχίζεται η τάση περιορισμού της εξάπλωση του ιού που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου.

Ιράκ (16) – 9.052 νεκροί, 353.566 κρούσματα

Πολύ υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 4.116 ενώ καταγράφεται γενικότερα αυξητική τάση. Επίσης ανακοινώθηκε και ο θάνατος ακόμη 62 ανθρώπων, πολύ κοντά δηλαδή στον μέσο όρο των τελευταίων 24ώρων.

Γαλλία (11) – 31.808 νεκροί, 542.639 κρούσματα

Απότομη βουτιά κατέγραψε ο αριθμός των νέων μολύνσεων στο 1/3 περίπου συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, αφού χθες καταγράφηκαν 4.070 (έναντι 11.123) ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 81. Ωστόσο, παρά τη μείωση γεγονός παραμένει πως η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ταχύτατη με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να φτάνουν σε ημερήσια βάση μεταξύ ακόμη και τις 16.000, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί ποτέ κατά τη περίοδο του πρώτου κύματος.

Ηνωμένο Βασίλειο (14) – 42.001 νεκροί, 439.013 κρούσματα

Μεγάλη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε 4.044 παρά την διαρκώς αυξητική τάση που καταγράφεται κυρίως από τα τέλη Αυγούστου και έχει οδηγήσει σε ρεκόρ μολύνσεων σε ημερήσια βάση φτάνοντας ακόμη και τα 6.873. Επίσης ανακοινώθηκαν ακόμη 13 θάνατοι.

Μεξικό (8) – 76.603 νεκροί, 733.717 κρούσματα

Μειωμένος ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών που ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 3.400 και 173 ενώ καταγράφεται μια γενικότερη τάση περιορισμού της εξάπλωση του ιού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button