COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Έρχεται δεύτερη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην Οικονομία και νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί!

Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού, θα ανακοινώσουν από κοινού, σήμερα στις 12.00, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ που θα τις διανείμει σε όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορoνοϊού, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων στην αίθουσα.

Για την λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά και περαιτέρω μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων, ανάμεσά τους και τα ΜΜΕ, προϊδέασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Πέτσας τόνισε με έμφαση: «Είναι ξεκάθαρο ότι πηγαίνουμε να κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα αυστηροποίησης των μέτρων. Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ήταν σαφής: Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε κατ’ αρχάς την διασπορά του ιού. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και γι’ αυτό κλείνουμε συνεχώς τομείς της δραστηριότητας της οικονομίας, ενώ κλείνουμε και την πρόσβαση προς τη χώρα μας από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός από πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις. Σιγά-σιγά -αν χρειαστεί- θα κάνουμε κι άλλους περιορισμούς, πάντα σε συντονισμό με την Ε.Ε.».

Ο Στ. Πέτσας προανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των Μέσων Ενημέρωσης. «Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε αυτό που είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός ότι δηλαδή εμείς είμαστε σαφέστατα υπέρ της άποψης πρώτα η Δημόσια Υγεία. Και γι’ αυτό οποιοδήποτε οικονομικό κόστος το αναλαμβάνουμε. Αναφέρθηκε, επίσης στο πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, περίπου 2 δις ευρώ, που θα μπορέσει να δώσει μία πρώτη ανακούφιση. Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό, γιατί έχουμε και άλλα μέτρα τα οποία θα ξεδιπλωθούν. Ειδικά για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις Τύπου θα εφαρμοστούν ακριβώς τα ίδια ευεργετήματα, τα οποία θα ισχύσουν για τις εταιρείες, οι οποίες θα κλείσουν. Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μπορεί να κλείσουν. Αυτή την στιγμή τα χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση. Σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με την Προεδρία της Κυβέρνησης τα Μέσα Ενημέρωσης θα έχουν τα ίδια ευεργετήματα που θα έχουν και οι τομείς της οικονομίας που κλείνουν με διοικητική απόφαση».

Επίσης για όσους έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους θα υπάρξει στήριξη από την Κυβέρνηση. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες. Είναι προτιμότερο να λάβουμε μέτρα στήριξης τώρα -ήταν σαφής ο Πρωθυπουργός στο σημερινό του διάγγελμα- παρά να υπάρξει αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις και σε λουκέτα. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μην υπάρξουν απολύσεις και λουκέτα. Αν υπάρξουν απολύσεις και λουκέτα, δεν θα ξανανοίξει ο επιχειρηματίας την επιχείρηση του μετά από 3 ή 4 μήνες, θα περιμένει αρκετούς μήνες. Έτσι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Κράτος θα έχει λιγότερα έσοδα και περισσότερες δαπάνες -για παράδειγμα επιδόματα ανεργίας- ενώ θα υπάρχει και σοβαρή διαταραχή στην παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας μας, η οποία θα μας πάει πολύ πίσω. Δεν το θέλουμε αυτό. Γι’ αυτό προκαταβολικά σπεύδουμε και λέμε: Θα στηρίξουμε την οικονομία όσο χρειαστεί, με ότι μέτρο χρειαστεί.

Back to top button