Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία της χώρας η πανδημίας που χθες «έσπασε» δύο ρεκόρ και για τα τρία επιδημικά κύματα: νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων, οι οποίοι παρέμειναν για σήμερα στους 699. Παραδόξως, ο αυστηρός επιδημιολογικός δείκτης δεν παρουσίασε αύξηση, αν και ο αριθμός αναμένεται να εκτιναχθεί μετά τις περισσότερες από 5.000 εισαγωγές νέων ασθενών το τελευταίο 10ημέρου.
Το σύστημα λυγίζει παρά τις στοχευμένες προσπάθειες για την ενίσχυσή του. Ενδεικτικά της ταχείας συμπίεσης και αργής αποσυμπίεσής του είναι τα στοιχεία στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προηγούμενη εβδομάδα (15-21/3). Οι εισαγωγές ασθενών μεCOVID-19 ήταν 3.303, με τα εξιτήρια λόγω ίασης μόλις 2.425.
Μια ακόμα σκληρή ένδειξη της σφοδρότητας του τρίτου κύματος είναι η εικόνα του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο από σήμερα το πρωί δέχεται κατ΄ αποκλειστικότητα περιστατικά COVID-19. Στο νοσοκομείο δυναμικότητας 418 κλινών, νοσηλεύονται ήδη 160 ασθενείς.
Η «ανάσα» που αναμένεται μετά και την ένταξη στις εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομείων, του ΝΙΜΤΣ και του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251, για non-COVID περιστατικά, προβλέπεται ξέπνοη.
Εφιάλτης στα νοσοκομεία – Λυγίζει το σύστημα υγείας στην Αττική
Μετά τις 543 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, οι νοσηλείες περιστατικώνCOVID-19 έφτασαν τις 5.025 για την επικράτεια, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Τα περιστατικά με σοβαρή νόσηση οδηγούν στη μηχαμηχανική υποστήριξη αναπνοής με διασωλήνωση κάθε ηλικία. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, 13 διασωληνωμένοι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 – 39 ετών, 247 στους 40 – 64 ετών και 439 στους 65 ετών και άνω.
Δυσανάλογα βαρύ παραμένει το φορτίο που κουβαλά η Αττική, η οποία καταγράφει καθημερινά τις μισές σχεδόν νέες διαγνώσεις κορωνοϊου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επικείμενες νοσηλείες και διασωληνώσεις. Με 265 χθεσινές εισαγωγές, στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και τα ιδιωτικά που συμμετέχουν στον αγώνα για την ανακούφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), οι νοσηλευόμενοι άγγιξαν τους 2.549, με τους 390 σε διασωλήνωση.
Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες έως χθες ανέρχονταν σε 267 για το Σισμανόγλειο, 210 για το Σωτηρία, 166 για τον Ευαγγελισμό, 157 για τον Ερυθρό Σταυρό, 111 για το Ιπποκράτειο, 120 για το Αμαλία Φλέμιγκ, 236 για το Αττικόν, 105 για το Θριάσιο και 120 για το Τζάνειο.
Αναφορικά με τις νοσηλείες στις Μονάδες, το Σωτηρία νοσηλεύει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45 και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.
Δηλωτική της άνισης μάχης που δίνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο μέτωπο της πανδημίας είναι η χθεσινοβραδινή εφημερία στο Λαϊκό το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, κατάφερε να αντεπεξέλθει παρά τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε.
Οι νέοι θάνατοι από COVID-19 ανέρχονται σε 67.
Πολλά τα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα – Αυξάνεται η διασπορά και στη Θεσσαλία
Τα πολλά νέα κρούσματα που ανακοινώνονται σταθερά τον τελευταίο καιρό και μεταθέτουν στην αβεβαιότητα τις επόμενες κινήσεις για επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, αποτυπώνονται και στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Οι 3.062 νέες διαγνώσεις από 55.842 ελέγχους, 35.938 rapid και 19.904 μοριακούς, κατανέμονται σε 66 περιφερειακές ενότητες, με τους αριθμούς να καίνε Αττική, Μακεδονία, ιδίως τη Δυτική και τη Θεσσαλονίκη από την Κεντρική, Αχαΐα και πλέον και τη Θεσσαλία.
Πρώτη η περιφέρεια Αττικής στις επιδημιολογικές επιδόσεις με 1.422 σημερινές διαγνώσεις, βράζει από κρούσματα κορωνοϊού κυρίως στο Κέντρο (338) και τον Πειραιά (221), με τα Δυτικά Προάστια να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής (214). Ανατολική Αττική (192), Βόρειος (168) και Νότιος Τομέας Αθηνών (173) καταγράφουν τριψήφια νούμερα λιγότερα για σήμερα προέρχονται από τις Νήσους (18) και τη Δυτική Αττική (98).
Η χθεσινή εκτόξευση στα κρούσματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και σήμερα με 387 νέα και το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας να αποτυπώνεται στα 22 σημερινά από την Ημαθία,49 από την Πέλλα, 20 από την Πιερία, 21 από τη Χαλκιδική, 47 από τις Σέρρες και 73 από την Κοζάνη.
Στα ύψη η διασπορά και στην Αχαΐα. Στην περιφερειακή ενότητα εντοπίζονται 121 νέες διαγνώσεις, όταν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο τα νέα κρούσματα είναι 126 (22 Αργολίδα, 19 Αρκαδία, 33 Ηλεία, 38 Κορινθία, 4 Λακωνία, 10 Μεσσηνία).
Σε ανοδική πορεία, τέλος, βρίσκεται και η Θεσσαλία, με τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας να καταγράφουν υψηλό αριθμό νέων λοιμώξεων, 115 και 50 αντίστοιχα, 11 τα Τρίκαλα, 26 η Καρδίτσα και 6 οι Σποράδες, μικρό νούμερο που αναλογεί ωστόσο σε 43,48 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Για την περίπτωση της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, στο επίκεντρο του προβληματισμού τίθεται η περιοχή Στεφανοβίκειο λόγω αυξημένης διασποράς.
Νοσοκομεία ως εστίες υπερμετάδοσης
Στα 71 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο» από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, τα 57 αφορούν ασθενείς που παραμένουν σε δομές του Νοσοκομείου, ενώ 12 έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία στα νοσοκομεία Σωτηρία, Αττικόν, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο. Δύο ασθενείς απεβίωσαν.
Με COVID-19 νοσούν και έξι άτομα του προσωπικού, ο εμβολιασμός του οποίου, κατά την ανακοίνωση, ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων.
Πριν πέντε ημέρες, τα θετικά κρούσματα στο ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά είχαν φτάσει τα 42, με τα 30 υγειονομικούς και καταγγελίες περί ανεμβολίαστου προσωπικού.
Με αφορμή το συμβάν, στο ανησυχητικό φαινόμενο της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού είχε αναφερθεί την περασμένη Δευτέρα και η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου: «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί συνέχεια και δεν είναι ευχάριστο. Είναι οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης από τον κορωνοϊό και μάλιστα από άτομα τα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές».
Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 στη χώρα, οι συνολικοί εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 1.536.957, καθώς επίσης είναι έτοιμα πλέον και τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό που θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα