COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιό είναι το φάρμακο, που θα μας σώσει από τον κορωνοϊό?… Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το βρήκαν και έχει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα!

Ενα φάρμακο που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα εδώ και δεκαετίες ίσως βοηθήσει σημαντικά στη «μάχη» με τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για την υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία. Το συγκεκριμένο φάρμακο άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

Μιλώντας στο STAR, στενός συνεργάτης του Ραούλτ, υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά που τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ελον Μασκ, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter:

Τι λένε οι Κινέζοι?…

Η Κίνα έδωσε το «πράσινο φως» σε ερευνητές προκειμένου να ξεκινήσουν δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη προκαλώντας πάνω από 7.000 θανάτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας – ενός ιδρύματος που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό – έλαβαν έγκριση να ξεκινήσουν προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου από αυτήν την εβδομάδα.

Η σημαντική αυτή είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση τα προηγούμενα 24ωρα ότι επιστήμονες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εμβόλιο που ανέπτυξαν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πληροφορίες στη βάση δεδομένων καταχώρησης κλινικών δοκιμών της Κίνας αναφέρουν ότι για την δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, θα «επιστρατευτούν» 108 υγιή άτομα, με την συμμετοχή τους να διαρκεί από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Την δοκιμή θα διεξάγει η Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας, μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino Biologics που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ένα πλήρως δοκιμασμένο και εγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρόκειται να βγει στην αγορά πριν από τα μισά της επόμενης χρονιάς.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε εχθές μια αρκετά πιο αισιόδοξη εκτίμηση μετά από συνομιλίες που είχε με την CureVac, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊο. Ειδικότερα, αφού έγινε γνωστό πως η ΕΕ προσέφερε στην εταιρεία 80 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα πως «με αυτήν την ενίσχυση» θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά, ίσως πριν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.eu,αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ πιο σύντομο από τους υπολογισμούς των ειδικών – μερικοί από τους οποίους εκτιμούν ότι θα χρειαστούν έως και 18 μήνες για να κυκλοφορήσει εμβόλιο. Ωστόσο η Φον Ντερ Λάιεν, που και η ίδια είναι γιατρός, εξήγησε εχθές ότι η κανονιστική διαδικασία για τα εμβόλια θα μπορούσε να επισπευσθεί, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ταχείας εξάπλωσης του φονικού ιού.

«Δεδομένου ότι διανύουμε με σοβαρή κρίση, είναι κατανοητό σε όλους ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε κάποιες από τις διαδικασίες που κανονικά παίρνουν πολύ χρόνο και είναι πολύ γραφειοκρατικές», σημείωσε αργότερα την ίδια ημέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε άλλη συνέντευξη Τύπου.

Η Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι ελπίδες της για εμβόλιο το φθινόπωρο πηγάζουν από τις συνομιλίες που είχε με ανθρώπους της CureVac. «Είναι άκρως εξειδικευμένοι στον τομέα τους και οι ίδιοι εκτιμούν ότι ίσως καταφέρουν, προς το φθινόπωρο, να έχουν ενδεχομένως ένα εμβόλιο που να καταπολεμά τον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Guardian, περίπου 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα συμμετέχουν στην «κούρσα» για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τουλάχιστον τέσσερις από τις οποίες έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ζώα. Πάντως, η πρώτη που ξεκίνησε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν η αμερικανική Moderna, και αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι επιστήμονες σε Ευρώπη και Κίνα.

Πέθανε 14χρονος από τον ιό

Είναι λάθος η άποψη ότι όλα τα παιδιά θα μείνουν ουσιαστικά αλώβητα από τον κορωναϊό και σίγουρα θα νοσήσουν ήπια, όταν κολλήσουν τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μία νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων, η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνώς πάνω στην επίπτωση του κορωνοϊού στα παιδιά, δείχνει ότι μολονότι τα περισσότερα θα έχουν πράγματι ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό (περίπου το ένα στα 17) -που περιλαμβάνει μωρά και νήπια- μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.143 παιδιών κάτω των 18 ετών από τη Γουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις. Από τα παιδιά, το ένα τρίτο είχαν διαγνωστεί εργαστηριακά με τον ιό και τα υπόλοιπα δύο τρίτα ήταν ύποπτα κρούσματα με βάση τα συμπτώματα και τις κλινικές εξετάσεις τους.

Τα μισά παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ρινική συμφόρηση ή διάρροια, ενώ σχεδόν το 40% είχαν σοβαρότερα συμπτώματα πνευμονίας, αλλά χωρίς δύσπνοια. Το 4% δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, αλλά σχεδόν το 6% (125 παιδιά) αρρώστησαν πολύ σοβαρά, με μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα 14χρονο αγόρι πέθανε τελικά, ενώ 13 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Σίλου Τόνγκ, διευθυντή του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Παιδιατρικού Κέντρου της Σαγκάης. Πάνω από το 60% των 125 παιδιών που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ τα 40 ήσαν κάτω των 12 μηνών.

«Ουσιαστικά, αυτό που δείχνει η νέα μελέτη είναι ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμάζονται για μερικούς παιδιατρικούς ασθενείς, επειδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως τα παιδιά. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά μολύνονται από τον ιό εξίσου με τους ενήλικες, αν και πολύ λιγότερο σοβαρά, όμως υπάρχει μία μειονότητα παιδιών που θα απαιτήσουν πιο επιθετική θεραπεία», δήλωσε ο δρ Σρίνιβας Μάρθι, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Αντρέα Κρουζ, του Ιατρικού Κολλεγίου Baylor του Τέξας, η οποία σχολίασε την κινεζική έρευνα στο «Pediatrics», ανέφερε ότι τα μωρά και τα νήπια πιθανώς αρρωσταίνουν σοβαρότερα επειδή «δεν έχουν εκτεθεί σε ιούς πριν και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν μία αποτελεσματική ανοσολογική αντίδραση».

Από την άλλη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν μία απάντηση στο γιατί τα περισσότερα παιδιά και νέοι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά από τον νέο ιό, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στους δύο προηγούμενους κορονοϊούς, οι οποίοι είχαν προκαλέσει τις μεταδοτικές νόσους SARS και MERS. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα παιδιά έχουν απλώς πιο υγιείς πνεύμονες σε σχέση με τους μεγάλους, π.χ. λόγω της μικρότερης έκθεσης τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ οι ενήλικες έχουν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και πιο γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι ο ιός δυσκολεύεται περισσότερο να προσβάλει τα κύτταρα των παιδιών και να αναπαραχθεί μέσα σε αυτά και μία τρίτη άποψη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά λιγότερο επιθετικά και αυτοκαταστροφικά. Στους μεγάλους έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς προκαλείται όχι από τον ίδιο τον κορωνοϊό, αλλά από την ανεξέλεγκτη αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που γυρίζει «μπούμερανγκ», προκαλώντας καταστροφική φλεγμονή στο σώμα του ασθενούς.

Τέλος, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι, λόγω των ελάχιστων διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα παιδιά συγκριτικά με τους μεγάλους, έχει υποτιμηθεί η εξάπλωση του κορωναϊού σε αυτά όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Back to top button