COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: «Κόκκινος Συναγερμός» από τον Σαρηγιάννη – Η ασταμάτητη δυναμική των μεταλλάξεων και η κορύφωση του τρίτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας – Γεμίζει ένα νοσοκομείο ασθενείς Covid κάθε ημέρα!

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού χτυπούν νέα υψηλά νούμερα (χθες ξεπέρασαν τις 3.000) και η διασπορά των μεταλλάξεων είναι κάτι που ακούγεται από τους ειδικούς ολοένα και περισσότερο, ανοιχτό αλλά δύσκολο να απαντηθεί παραμένει το ερώτημα του πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση και αν τα υπάρχοντα δεδομένα για τη διασπορά των διαφορετικών πια μεταλλάξεων βοηθούν τους ειδικούς να καταλαβαίνουν που βρίσκεται αυτή η στιγμή η πανδημία λαμβάνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις.

«Στο ΑΠΘ προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τα μοντέλα μας πιο ευέλικτα έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους την ασταμάτητη δυναμική των μεταλλαγμένων στελεχών. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Σύμφωνα με τον ίδιο η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών κάνει ρευστό τον υπολογισμό του συντελεστή μετάδοσης.

«Έχω και εγώ ο ίδιος μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τα δεδομένα μιας και έχουμε πολλές διαφορετικές τροχιές τις οποίες δημιουργούν οι μεταλλάξεις. Άλλες μπορεί να πηγαίνουν να προς τα κάτω και την ίδια στιγμή άλλες να αυξάνονται επιθετικά προς τα πάνω», λέει χαρακτηριστικά.

«Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και για τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις. Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος θα συνέβαινε αυτή την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση θα ξεκινούσε σταδιακά από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει άλλο μοντέλο μας που δείχνει ότι η κορύφωση μπορεί να διαρκέσει και ως τις 20 Μαρτίου, κάτι που φυσικά μεταθέτει το άνοιγμα της κοινωνίας για ακόμα πιο μετά. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση του τρίτου κύματος. Μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε τόσα πολλά κρούσματα για 10 ημέρες ακόμα».

Ελλιπής η προστασία του κοινού σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ
Ο ίδιος τονίζει ακόμα, πως δεν μπορούμε να συζητάμε για «έξυπνα μέτρα» με βάση τον έλεγχο της συμπεριφοράς του κοινού όταν το ίδιο το κράτος δεν βοηθάει στην πρόληψη. Όπως το θέτει: «Όταν σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ ο κόσμος παραμένει απροστάτευτος δεν βοηθάμε την κατάσταση. Υπολειπόμαστε στην ασφάλεια και στην οργάνωση της εργασίας και της μετακίνησης. Από πέρυσι μάλιστα λέμε ότι στο ΑΠΘ λέμε ότι υπάρχει ειδική συσκευή που δημιουργήσαμε, η οποία όταν τοποθετείται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και τον αποδίδει κατά 55% μειωμένο στο ιϊκό φορτίο στα μέρη που δοκιμάστηκε. Γιατί δεν δοκιμάζονται στην πράξη αυτές οι συσκευές;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Θωμαΐδης: Δεν μειώνονται οι τιμές στα λύματα
Αποθαρρυντικά για την ώρα φαίνονται και τα δεδομένα που δίνουν τα λύματα. Όπως είπε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης:« στην Αττική, η ανίχνευση του ιού στα λύματα παραμένει σταθερά υψηλή και δε δείχνει για την ώρα άμεση μειωτική πορεία».

Ένα νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς Covid κάθε μέρα
Ένα μέσο νοσοκομείο με 200 κλίνες γεμίζει καθημερινά με ασθενείς COVID-19, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, με αφορμή τις 185 εισαγωγές ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής επί συνόλου 251 για το λεκανοπέδιο και 476 για την επικράτεια το περασμένο 24ωρο.

Στο σύνολο της χώρας νοσηλεύονται 3.787 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με την πίεση στα συστήματα πολλών περιοχών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και σταδιακά σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου) να πολλαπλασιάζεται, κορυφώνοντας την αγωνία των επιστημόνων, της Πολιτείας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δίνει σκληρή μάχη. Αν και η εικόνα είναι μελανή, οι 484 διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 479 σήμερα, ανεπαίσθητη μείωση που κατέγραψαν και οι θάνατοι (43 από 46 χθες).

Την «τιτάνια προσπάθεια» του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτύπωσε με αριθμούς ο κ. Κικίλιας: τις 556 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 2019 σε 1.404 σήμερα, τις 229 ΜΕΘ-COVID στην Αττική σε 362 σε έναν μήνα (58% αύξηση) και, στο ίδιο διάστημα, τις διαθέσιμες απλές κλίνες από 1.600 σε 2.680 (67% αύξηση). «Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όριά της», πρόσθεσε. Η κάλυψη ΜΕΘ και απλών κλινών για περιστατικά COVID-19 ξεπερνά το 67% και προσεγγίζει το 50% αντίστοιχα.

Από σήμερα, και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ
για non-COVID ασθενείς, ενώ το «Σισμανόγλειο» αποτελεί εφεξής νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κορωνοϊού. Αύριο, στη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG τα οποία θα δέχονται ασθενείς με COVID-19 και αναμένεται η συμμετοχή του ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο ΕΣΥ με 50 κλίνες.

Οι ηλικίες 20-50 ετών οδηγούν την πανδημία – Ξεπέρασε τη μονάδα το Rt

Σε 2.633 νέες διαγνώσεις μεταφράζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια για σήμερα, κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με χθες (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224). Το ?? για την επικράτεια ξεπέρασε την μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Το τιμόνι είχε αρχίσει να περνά στην ηλικιακή ομάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο και, σήμερα, οι εργασιακές και ενδοοικογενειακές συρροές που σχετίζονται με αυτήν αποτυπώνονται καθαρά.

Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα μισά κρούσματα (1.322) με έντονο το επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο (332) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220). Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).

Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), αυξημένα ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα. 115 και 84 νέες διαγνώσεις εντοπίστηκαν στις δύο περιφερειακές ενότητες αντίστοιχα, με την πρώτη να έχει διαφύγει την ένταξη στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» λόγω των σεισμών που έπληξαν την περιοχή.

Για δεύτερη ημέρα η Ευρυτανία δίνει πολλά νέα κρούσματα (7 σήμερα, 19 χθες και αναλογία 94,62 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού). Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το Καρπενήσι ετοιμάζεται να σημάνει συναγερμό λόγω αυξημένης διασποράς. Επιπλέον από σήμερα και για μία εβδομάδα, ο οικισμός Δαφνούλας της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου του Δήμου Αγράφων, τίθεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ανησυχητική και η εικόνα της Λέσβου με 17 νέα κρούσματα, μετά και τα 37 κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό Αγία Παρασκευή τις τελευταίες ημέρες.

Τέλος, μελανό επιδημιολογικό αποτύπωμα για σήμερα αφήνουν: Ηράκλειο (62), Κοζάνη (39), Κορινθία (50), Ρέθυμνο (19), Σποράδες (10), Πιερία (36), Καστορία (14), Εύβοια (51) και Χαλκιδική (21).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων, Ιωάννινα και Χαλκιδική βρίσκονται ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικό το ιικό φορτίο στις δύο περιοχές.

Back to top button