COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – lockdown: Δείτε πότε ανοίγουν κομμωτήρια, σχολεία και λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με εστίαση, ψυχαγωγία και εποχιακά;


Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του καθολικού lockdown για 7 ακόμα ημέρες, παρόλο που τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας βελτιώνονται με αργό ρυθμό. Την αναμενόμενη παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο σημείωσε ότι από τα μέτρα εξαιρούνται τα εποχικά καταστήματα.

«Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 6:00», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Στέλιου Πέτσα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο και ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων, που την Πέμπτη έφτασαν τους 622, δεν αφήνουν περιθώρια άρσης του lockdown, το οποίο θα γίνει με μεγάλη προσοχή.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξαίρεση στην παράταση του lockdown αποτελούν τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα ανοίξουν νωρίτερα, στις 7 Δεκεμβρίου. Είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τα κομμωτήρια, τα οποία ίσως ανοίξουν στις 11 του μήνα, δηλαδή 3 ημέρες πριν από το λιανεμπόριο.

Το άνοιγμα της ψυχαγωγίας
Για την εστίαση και για τα νυχτερινά κέντρα τα νέα θα έρθουν αργότερα, ενώ η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους φοιτητές του Columbia, προϊδεάζει για αρκετά μεγάλη αναμονή. «Πρέπει να κατανοήσουμε πως συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι την άφιξη του εμβολίου, όπως για παράδειγμα, η διασκέδαση, τα μπαρ ή η μεταμεσονύκτια διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους στα μπαρ μέχρι την άφιξη του εμβολίου», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Λίγο πριν την έλευση των εμβολίων που αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, ο Αλμπέρ Μπουρλά, επικεφαλής της εταιρείας Pfizer, η οποία δημιουργεί ένα από τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια: «Οι κυβερνήσει ας γνωρίζουν, ότι δεδομένης της πίεσης για το άνοιγμα της οικονομίας, δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος και να πουν ότι τώρα έχουμε ένα εμβόλιο, άρα ας χαλαρώσουμε αμέσως τα μέτρα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ένα εργαλείο για να ελέγξουμε τον ιό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος τη Pfizer.

Κλειστά τα σχολεία – Υποχρεωτικές μάσκες
Παράλληλα, κλειστά θα συνεχίσουν να είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση για το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους. Σε αυτή την εισήγηση κατέληξε κατά πλειοψηφία η επιτροπή λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης για το θέμα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr. Το πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρει ότι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα μετά την 7η Ιανουαρίου.

Επιβεβλημένη θα παραμείνει και η καθολική χρήση της μάσκας προστασίας από τον κορωνοϊό για αρκετές ακόμα εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύσει και με άλλα περιοριστικά μέτρα.

Back to top button