COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΔΗΜΟΦΙΛΗΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Έρχεται lockdown σε Μύκονο και Ίο – Έξαρση κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο! ‘Κατακόκκινη’ η Ελλάδα στον νέο χάρτη του ECDC!

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα από το -δεύτερο για το νησί των ανέμων- lockdown, καθώς η Επιτροπή έχει θέσει τα δύο νησιά σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί» οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Φλώρινα, Εύβοια και Τήνο, καθώς και οι Δήμοι Σπετσών, Σφακίων και Χίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εισήγηση του αμερικανού CDC για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και από εμβολιασμένους, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν. Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς, παίζουν και με τις ζωές των άλλων».

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης στη χώρα

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε για το πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Παπαευαγγέλου: Φυσικό να νοσήσουν και εμβολιασμένοι, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

«Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης το όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως με τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοια επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. «τΟ 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

ECDC: Στο «κόκκινο» οι περισσότερες περιοχές της χώρας

Την επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παρουσιάζει ο αναθεωρημένος χάρτης, που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη, ο ECDC, καθώς πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χρωματίζεται με «πράσινο», όπως συνέβαινε μία εβδομάδα πριν.

Σε συναγερμό βρίσκονται Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, περιοχές οι οποίες βάφονται με «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κορωνοϊού και τον δείκτη θετικότητας.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησος. Στο «πορτοκαλί» είναι: Στερεά Ελλάδα, Αν. Μακεδονία και Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, την τελευταία εβδομάδα, στον χάρτη που δείχνει τον δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι «κίτρινο, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό κυμαίνεται από 1% έως 3,9%. Στο «πράσινο», που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω του 1%, είναι Ηπειρος, Δυτική Μακεδονία και Θράκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ECDC, αναφορικά με τον αριθμό τεστ, η Ελλάδα παραμένει στο βαθύ πράσινο, που σημαίνει ότι στη χώρα μας διεξάγεται μεγάλος αριθμός τεστ.

Back to top button