COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη «Όμικρον» θα επικρατήσει σύντομα παντού! 17 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα! Δείτε που έχουν εντοπιστεί – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, η κ. Γκάγκα ανέφερε, πως έχουμε μια μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό (Έλληνες ή αλλοδαπούς) άνω των πέντε ετών φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές της Λακωνίας, του Λασιθίου και της Λευκάδας, όπου -όπως είπε- παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο αριθμός αυτό είναι 43.000.

Όπως είπε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 43 – 45 ετών και υπάρχει φόβος για αυξημένο αριθμό νοσηλείων.

Στα θετικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας είναι και ο αριθμός νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων, ο οποίος παρουσίασε μείωση ενώ μειώθηκε και ο αριθμός θετικότητας στο 1,48.

«Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ήδη προκαλει πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Όμικρον «επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις».

«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε», κατέληξε.

Ερωτηθείσα για την έκθεση Τσίοδρα – Λύτρα, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως κάθε εβδομάδα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει όλα τα δεδομένα. «Δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται. Πάντως, τα διορθωτικά μέτρα που κάνουμε είναι συνεχή. Μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ημέρα. Είναι πολύ λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Στα 17 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα – Που εντοπίστηκαν

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.173 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 06 Νοεμβρίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.173 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.144 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος.

Εκ των 1.144 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.130 αφορούν στο στέλεχος Delta, και 14 αφορούν στο Omicron .

Δεκατρία εκ των 1.130 στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Αργολίδας (7),
του Λασιθίου (3), του Πειραιώς (2), και των Σερρών (1). Τα δεκατέσσερα στελέχη Omicron εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις
Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές
Ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 39.166 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 34.886 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.539 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 34.886 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό
παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 44,61%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 41,51%, το B.1.1.318
(Variant E484K) με ποσοστό 6,72%, και το Beta με ποσοστό 0,95%.

Από τα 3.539 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.376 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή
ενδιαφέροντος. Από τα δείγματα αυτά, 37,02% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 36,93% στο Delta, 15,23% στο Alpha, 5,71% στο Beta,
0,11% στο C.36, 0,11% στο Omicron, 0,08% στο Gamma, 0,08%, στο Eta, 0,08% στο A.28 και 0,03% στο Mu.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 439 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα
εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 300 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 5 στο Omicron, 4 στο B.1.1.318 (Variant
E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Χάρτες ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.

H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.\

Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα
Προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Το ECDC στάθηκε στην ανάγκη «ισχυρής και επείγουσας» δράσης, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή. Επεσήμανε, δε, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της «Όμικρον», αλλά χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, το εκτεταμένο testing και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Κατά το ECDC, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχίες, ενώ πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εντός Ε.Ε., κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» τους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ως προς τα εμβόλια, το ECDC παρατηρεί ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, πάντως, να μην θεωρούνται επαρκή. Ωστόσο, όπως τονίζει το ECDC, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται τόσο με τη Δέλτα, όσο και πιθανώς με την Όμικρον, οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την προστασία. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης ακόμη και τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισημαίνει το ECDC.

Κατά τον οργανισμό, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση των επαφών για να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση της θνησιμότητας. Όπως προειδοποιεί το ECDC, χωρίς μείωση των επαφών και ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, τα επίπεδα μετάδοσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έντονα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης.

Κατά το ECDC, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος και δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις χώρες της Ε.Ε. αξιολογείται ως πολύ υψηλό.

Κυριακίδου: Μέγιστος σεβασμός των μέτρων δημόσιας υγείας – Ταχεία αύξηση αναμνηστικού εμβολιασμού
Την ανάγκη του εμβολιασμού με στόχο την προστασία όλων επανέλαβε στο μεταξύ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. «Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες μας: η προστασία του εαυτού σας με τον εμβολιασμό προστατεύει τους άλλους, τα παιδιά, τους γονείς και τους παππούδες σας» τόνισε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η “Όμικρον” είναι πιθανό να έρθει σε μεγάλο κύμα, φέρνοντας νέα πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα φυσικά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Διαθέτουμε αρκετά και ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για να καλύψουν και να ενισχύσουν πλήρως τους πάντες στην Ε.Ε. και έχουμε σχεδόν δύο χρόνια εμπειρίας με την COVID-19. Το 66% του πληθυσμού μας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Εξήντα δύο εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις έχουν ήδη δοθεί στην Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκαν σχεδόν 17 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Αυτό είναι καλό, αλλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα».
«Ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για την ‘Όμικρον’, είναι σαφές ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα θα οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC είναι σαφές: η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει επιπλέον νοσηλείες, εισαγωγές στη ΜΕΘ και απώλεια ζωών» πρόσθεσε.

Πλησιάζοντας προς τις γιορτές, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μέγιστος σεβασμός «των μέτρων δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του αναμνηστικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της “Όμικρον”. Πάρα πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να υστερούν και τέσσερα εξακολουθούν να είναι κάτω από το 50% του πλήρους εμβολιασμού του συνολικού πληθυσμού. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

«Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με βάση την επιστήμη και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Όλοι πρέπει να σχεδιάσουν άμεσα την αύξηση της ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα επανεισαχθούν και θα ενισχυθούν και ότι οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται γρήγορα» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.

CDC: Ταχύτατη η εξάπλωση της «Όμικρον» στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση για τον Ιανουάριο
Προειδοποίηση πως μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε η εξάπλωσή της να κορυφωθεί τον Ιανουάριο, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων, απηύθυναν από την πλευρά τους ανώτατοι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, τόσο χθες, όσο και σήμερα, επικαλούμενοι νέα μοντέλα που αναλύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο επιπολασμός της μετάλλαξης Όμικρον επταπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα CDC, και με αυτόν τον ρυθμό, το νέο στέλεχος θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη καταπονηθεί σε πολλά επίπεδα, με φόντο και την παραλλαγή Δέλτα.

Τα CDC περιέγραψαν δύο σενάρια για το πώς μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον στη χώρα. Το χειρότερο σενάριο έχει τρομάξει κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα νέο κύμα θα προστεθεί στα κρούσματα της «Δέλτα» και της γρίπης, προκαλώντας ένα «τριπλό χτύπημα» που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες των ΗΠΑ και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), Άντονι Φάουτσι, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για μια ενισχυτική δόση που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον.

Βρετανία: Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας
Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει «συγκλονιστική» αύξηση των μολύνσεων. Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν 78.610 νέα κρούσματα, περίπου 10.000 περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιανουάριο.

Συνολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 67 εκατομμύρια, έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 146.791, με τους 165 από αυτούς να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Με τη νέα, υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον να σαρώνει τη χώρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για πιθανό «τσουνάμι» μολύνσεων. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ γνωστοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι δήλωσε από την πλευρά του ότι η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί μια πραγματικά σοβαρή απειλή κι ότι όσα ήδη γνωρίζουν σχετικά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είναι «άσχημα». «Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή απειλή αυτή τη στιγμή. Για το πόσο μεγάλη είναι η απειλή, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όμως όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, είναι άσχημα», είπε ο Γουίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και συμπλήρωσε: «Και το βασικό είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται αυτό, κινείται σε έναν απολύτως πρωτοφανή ρυθμό».

Back to top button