COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Μονόδρομος τα νέα μέτρα! Ένα βήμα πριν την κατάρρευση τα νοσοκομεία! Εφιαλτικές προβλέψεις για δραματική αύξηση θανάτων και τσουνάμι νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες!

Όλο και περισσότερο δυσκολεύει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας και οι προβλέψεις μόνο αισιόδοξες δεν είναι… Ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει, ο κόσμος μαζεύεται πλέον στους εσωτερικούς χώρους και η πανδημία αρχίζει να φουντώνει. Τα νέα μέτρα φαίνεται πώς είναι μονόδρομος.

Μετά, μάλιστα, το μαύρο ρεκόρ του Σαββάτου με 4.696 κρούσματα χτύπησε για τα καλά το καμπανάκι. Μπορεί την Κυριακή (31.10.2021) τα κρούσματα να ήταν μειωμένα (2.727) όπως είθισται άλλωστε πάντα την συγκεκριμένη μέρα, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να προβληματίζουν. Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 421, αριθμός που είναι μεγαλύτερος που καταγράφηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Στην Αττική την Κυριακή είχαμε τα περισσότερα νέα κρούσματα, συνολικά 537, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 447. Η Λάρισα έχει 226 νέες μολύνσεις, ενώ «βαριά» επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει και η Μαγνησία με 110.

Τα νοσοκομεία ειδικά στη βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν. Τις τελευταίες μόνο 24 ώρες 323 συμπολίτες μας μπήκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία χτυπημένοι από τον κορωνοϊό. Οι αριθμοί πλέον αποτυπώνουν την σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο νέων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα κορωνοϊού που χτυπά τη χώρα μας. Περισσότερα τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους επιβάρυνση, περισσότεροι χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους, νέοι περιορισμοί σε κόκκινες περιοχές είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Από σήμερα αρχίζει και η καθημερινή αποστολή sms σε ανεμβολίαστους, κάτι με το οποίο διαφώνησε ανοιχτά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Μέτρα για τους μεικτούς χώρους
Η αρχή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα γίνει στην εστίαση και συγκεκριμένα σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Η επιτροπή μελετά ήδη να χαρακτηρίσει ως κλειστούς, τους εξωτερικούς χώρους που έχουν πλαϊνά προστατευτικά. Ουσιαστικά θα είναι πιο αυστηρά τα πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μουσική στις κόκκινες περιοχές να απαγορευτεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Επίσης οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα υποχρεούνται να κάνουν τρία rapid test την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί τονίζοντας πως πλέον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πονοκέφαλος για την εστίαση
Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην εστίαση. Το θέμα αν αυτά εφαρμόζονται… Και η κατάσταση φαίνεται να είναι αποκαρδιωτική. Λίγοι έλεγχοι ή πλημμελείς, ανεμβολίαστοι που μπαίνουν ανενόχλητοι σε μαγαζιά και άλλοι που επινοούν τρόπους για να μπαίνουν, αλλά και εντάσεις συνθέτουν το σκηνικό.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υποστηρίζουν ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πελάτες που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους.

«Έμείς ζητάμε ταυτότητες», λέει υπεύθυνη υποδοχής καταστήματος. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εντάσεις.

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό βλέποντας σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες εστίασης να μην κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους για να νιώθουν ασφαλείς.

Λουκέτα και πρόστιμα
Εντατικοί παραμένουν οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση για τον κορωνοϊό μόνο το Σάββατο (30.10.2021) είχαμε 203 παραβάσεις σε καταστήματα εστίασης επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 20 καταστήματα σε όλη την Επικράτεια 7 από αυτές σε καταστήματα της Αττικής και πραγματοποιήθηκαν 10 συλλήψεις υπευθύνων με την διαδικασία του αυτόφωρου.

Το πρόστιμο για την επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό ξεκινά από 2.000 ευρώ και φτάνει έως και 20.000 ευρώ

«Έσπασε» το φράγμα των 1.000 θανάτων τον Οκτώβριο
Η αγωνία των ειδικών εντάθηκε από γεγονός ότι το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (4.696) σημειώθηκε το Σάββατο που κατά κανόνα πραγματοποιούνται πολύ λιγότερα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε σχέση με τις καθημερινές.

Παράλληλα, έσπασε και το «ψυχολογικό όριο» του τετραψήφιου αριθμού στις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 1.078 συνάνθρωποι μας ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η εικόνα είναι κρίσιμη.

«Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μπορεί να φτάσει το πενταπλάσιο των συμπτωματικών φορέων»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα λύματα δείχνουν ότι φτάσαμε δυστυχώς σε ένα υψηλό επίπεδο διασποράς του ιικού φορτίου στο πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Στα λύματα ανιχνεύονται εκκρίσεις τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από συμπτωματικούς φορείς και για αυτό τα λύματα δίνουν τη συνολική εικόνα του πληθυσμού και όχι μόνο αυτών που έκαναν διαγνωστικό τεστ. Ενώ τα κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά τις τελευταίες έξι εβδομάδες εμφάνιζαν έντονες ημερήσιες διακυμάνσεις, τα λύματα αντίθετα παρουσίαζαν μια αργή αλλά προοδευτική αύξηση των τιμών ιικού φορτίου. Η συμπεριφορά αυτή στα λύματα κατέδειξε ότι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην πόλη δεν ήταν ικανό να συγκρατήσει τη διασπορά μεταξύ των κατοίκων ούτε να οδηγήσει σε ένα μερικό κορεσμό σε μέτριο επίπεδο ιικού φορτίου. Αντίθετα, οδηγηθήκαμε σε μια ζώνη μεγάλης διασποράς σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά».

Ο κ. Καραπάντσιος επικαλέστηκε «μια πρωτοποριακή ανάλυση που παρουσίασε πρόσφατα η ομάδα επιδημιολογίας λυματων του ΑΠΘ στη διεθνή βιβλιογραφία (**Petala, M., Kostoglou, M., Karapantsios*, Th., Dovas, Ch., Lytras, Th., Paraskevis, D., Roilides, E., Koutsolioutsou-Benaki, A., Panagiotakopoulos, G., Sypsa, V., Metallidis, S., Papa, A., Stylianidis, E. Papadopoulos, A., Tsiodras, S., Papaioannou, N., “Relating SARS-CoV-2 shedding rate in wastewater to daily positive tests data: A consistent model based approach”, Science of the Total Environment, 807(2), 150838, 2021, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.150838 ), σύμφωνα με την οποία «όταν το ιικό φορτίο στη κοινότητα είναι τόσο υψηλό ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μπορεί να φτάσει το πενταπλάσιο των συμπτωματικών φορέων», επομένως, «αφού και οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υποδεικνύει ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνει η Πολιτεία».

«Εκτεταμένη διασπορά λόγω του στελέχους Δέλτα»

«Η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα 18/9-15/10 είχε ρυθμό διπλασιασμού ανά 21 ημέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας. «Από τις 16/10 και μετά, με βάση τα κρούσματα όπως ανακοινώνονται καθημερινά, παρατηρείται ένας ρυθμός διπλασιασμού της διασποράς ανά 16 ημέρες. Στα λύματα όμως, από τις 15/10 και μετά, μετρήσεις 2 εβδομάδων καταδεικνύουν ότι το ιικό φορτίο διπλασιάζεται ανά 12 ημέρες και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Εκτιμούμε ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται σε εκ νέου αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα από τις 10 Οκτωβρίου και μετά. Όπως έχουμε αναφέρει, οι μετρήσεις μας είναι αντιπροσωπευτικές του συνόλου της κοινότητας και περιλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς νέους καθώς και τους εμβολιασμένους που έχουν μολυνθεί και οι οποίοι μπορεί να διαφύγουν της κλασικής επιτήρησης. Επίσης δεν αποκλείεται στο μέλλον, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς, να υπάρχει υποεκτίμηση των κρουσμάτων στην κοινότητα παρά τον μεγάλο αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά. Η εκτεταμένη πλέον διασπορά του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης ηλικιωμένων συμπολιτών μας με αντίστοιχη επίπτωση στα νοσοκομεία στο άμεσο μέλλον», επισήμανε ο κ. Δόβας.

«Δεν πεθαίνουν μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νεαρά άτομα»

Σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία ο ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δυστυχώς το σύστημα υγείας της Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει πάλι στα όριά του. Μονάδες νοσοκομειακές διαφόρων ειδικοτήτων μετατρέπονται πάλι σε μονάδες covid για να νοσηλεύσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών με covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία. Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, π.χ. παιδίατροι, ΩΡΛ, κλπ, επιστρατεύονται για να καλύψουν μονάδες covid με προσωπικό. Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι ήδη πλήρεις και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πού θα νοσηλευθούν άλλοι ασθενείς καθώς είναι βέβαιο ότι ένας αριθμός από τους νοσηλευόμενους σε κλινικές covid θα χρειασθούν διασωλήνωση τις επόμενες μέρες και μεταφορά σε ΜΕΘ. Και φυσικά και οι θάνατοι εξ αιτίας covid είναι πάλι στα ύψη. Μία επίσκεψη στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης με τους εκατοντάδες τάφους έτοιμους για να υποδεχθούν τα επόμενα θύματα της πανδημίας θα βεβαιώσει και τους πλέον δύσπιστους. Και δεν πεθαίνουν μόνο ηλικιωμένοι άλλα και νεαρά άτομα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Και όσο σκέπτεται κανείς ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί όλο αυτό σε μεγάλο βαθμό με τον πληρέστερο εμβολιασμό και την πιστότερη εφαρμογή των μέτρων… Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Οι δραματικές προβλέψεις του Θάνου Δημόπουλου
Η αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ θα φέρει και περισσότερους νεκρούς τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Θάνος Δημόπουλος.

«Όταν έχουμε μία καθημερινή αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το αποτέλεσμα της άσχημης έκβασης θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες. Θα δούμε, δηλαδή, μία σταδιακή αύξηση των θανάτων», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Ο κ. Δημόπουλος ξεκαθάρισε ότι η μοναδική λύση που έχουμε στα χέρια μας είναι ο εμβολιασμός. Μάλιστα τόνισε ότι οι περιφέρειες στις οποίες υπάρχει η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη έχουν και υψηλό αριθμό νοσηλειών.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και το καλό πλύσιμο των χεριών. Παρακολουθώντας τη διαδρομή της πανδημίας, προφανώς η τήρηση μέτρων θα χρειαστεί να είναι πάλι στο προσκήνιο για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό που δημιουργούν όσοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε ότι είναι κάτι που πρέπει να δούμε πως θα εφαρμοστεί. «Πως θα γίνει υποχρεωτικός σε άτομα που είναι σε σύνταξη και δεν εργάζονται; Να συνεχίσουμε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στους εμβολιασμένους, να δούμε το θέμα της μάσκας για τους εμβολιασμένους σε χώρους που δεν γνωρίζουμε αν είναι ελεγμένοι και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε ότι ο ιός υπάρχει και μεταδίδεται».

Back to top button