COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα! Έρχονται έκτακτα μέτρα; Συναγερμός από την αύξηση 41% στους νοσηλευόμενους ασθενείς! 5.689 τα νέα κρούσματα και 8 θάνατοι σήμερα!

Αυξητική τάση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κορονοϊού, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μόνο την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση νοσηλευόμενων στην Ελλάδα κατά 41%. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.

Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι:

1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση».

Σαρηγιάννης: Υπάρχει ένα νέο κύμα σε εξέλιξη
«Έχουμε ήδη ένα νέο κύμα κορωνοϊού το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη» δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «αυτή την στιγμή δεν κάνουμε ως κοινωνία τίποτα καταγγέλοντας τη χαλάρωση των μέτρων σε εστιατόρια και χώρους όπου υπάρχει πολύς συνωστισμός».

Αναγκαία τα συχνά τεστ
Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς. Γι’ αυτό όπως είπε «θα ήταν καλό να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε εξωτερικούς σε συνθήκες συγχρωτισμού».

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό στις κατασκηνώσεις επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκες: «Καλό θα είναι, με δεδομένη την πολύ μεγάλη διαφυγή ανοσίας της Όμικρον 4 και Όμικρον 5, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με 1 – 2 σελφ τεστ την εβδομάδα πριν να πάνε τα παιδιά στις κατασκηνώσεις».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως λάθος τη μείωση των τεστ αυτοδιάγνωσης και rapid test στην κοινωνία. «Το να μειώνουμε τα τεστ είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας», δήλωσε στην εκπομπή «Με Νέα Ματιά».

«Έχει αποδειχθεί ότι ο αυξημένος αριθμός τεστ σταματάει σημαντικά τη διασπορά», πρόσθεσε σχετικά.

Επικρατούν οι Όμικρον ΒΑ.4 και 5 – Αυξάνεται το ιικό φορτίο των λυμάτων
Επικράτηση των στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 & 5 του SARS-CoV-2 σε ποσοστό 69% επί του συνολικού ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζει αυξητική τάση, δείχνουν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η ομάδα του ΑΠΘ ανέπτυξε δύο νέες μοριακές μέθοδοους real-time PCR, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν επιλεκτικά και να ποσοτικοποιούν τμήματα του γονιδιώματος των στελεχών Όμικρον ΒΑ.2 και ΒΑ.4 & 5.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων από τα τέλη του Μαϊου και μετά συμπίπτει με την ανάδυση και σταδιακή επικράτηση των στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 & 5 του SARS-CoV-2.\

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 14/06/2022 και της Τετάρτης 15/06/2022 είναι:

Οριακά αυξημένη (+22%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 12/06/2022 και της Δευτέρας 13/06/2022.
Αυξημένη (+36%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 07/06/2022 και Τετάρτης 08/06/2022.
Τα συμπεράσματα των νέων μοριακών μεθόδων που ανέπτυξε το ΑΠΘ για τη μελέτη των μεταλλάξεων του ιού
Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των στελεχών της Όμικρον ο πρύτανης του και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Συστηματική ανάλυση του ιικού φορτίου των λυμάτων στη Θεσαλονίκη έδειξε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο το επιδημικό κύμα, οφειλόμενο στο στέλεχος Όμικρον ΒΑ.2, βαίνει διαρκώς μειούμενο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε εμφάνιση των στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Η αυξανόμενη διασπορά των στελεχών Ομικρον ΒΑ.4 & 5 στην πόλη, μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην ανοσοδιαφυγή τους. Το τελικό μέγεθος του νέου κύματος που φαίνεται να αναδύεται δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς η ανοσία της κοινότητας λόγω της πρόσφατης μεγάλης διασποράς του ΒΑ.2 στην πόλη αλλά και οι συνθήκες του καλοκαιριού είναι ανασχετικοί παράγοντες. Πάντως, ακόμη και εν μέσω καλοκαιριού, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου των ΒΑ.4&5 πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες».

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος σχολίασε τις δυσκολίες που συναντά αυτή την περίοδο η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στον εξορθολογισμό των μετρήσεων ιικού φορτίου. «Αφενός υπάρχει αλλοίωση του πληθυσμού που ξεκινά από Παρασκευή και φτάνει μέχρι και Δευτέρα και αφετέρου είχαμε συχνές και έντονες βροχοπτώσεις που, για το μερικώς παντορροικό σύστημα αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, οδήγησε σε μεγαλύτερους από το συνηθισμένο όγκους λυμάτων. Και για τις δύο αυτές παραμέτρους έχουν γίνει προσεκτικές αναγωγές κατά τον εξορθολογισμό των μετρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παρόλα αυτά, κάθε πρόσθετη αναγωγή εισάγει ένα καινούργιο ποσοστό σφάλματος, το οποίο πρέπει να συνεκτιμάται κατά την ερμηνεία των μετρήσεων».

Σχετικά με την ανάδυση των στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας, εξήγησε: «Οι αναλύσεις μας διενεργήθηκαν με δύο νέες μεθόδους που αναπτύξαμε για την αποκλειστική ενίσχυση και ποσοτικοποίηση των στελεχών Όμικρον ΒΑ.2 και ΒΑ.4&5 αντίστοιχα, οι οποίες βασίζονται σε μια απάλειψη “υπογραφή” στο γονίδιο της ακίδας του ιού. Τα δεδομένα καταδεικνύουν την ανάδυση των στελεχών ΒΑ.4&5 στην πόλη μετά τα μέσα Μαΐου, ενώ με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις 22 ημερών υπολογίζεται ένας ρυθμός διπλασιασμού του ιικού τους φορτίου ανά 7 ημέρες. Στο δείγμα της 15ης Ιουνίου το ποσοστό των ΒΑ.4&5 ήταν 69% επί του συνολικού φορτίου.».

Αθηνά Λινού για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: «Πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα στα αεροπλάνα και στα πλοία»

Αναφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα, την ώρα που τα κρούσματα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, έκανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Το αν χάσαμε πάλι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από εμάς. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, και αύξηση των συνωστισμών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Οι σκληροί δείκτες δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ψηλά επίπεδα. Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να οδηγηθούν στη διασωλήνωση, στις εντατικές, και να χάσουν τη ζωή τους. Βλέπω μεγάλο συνωστισμό στην καθημερινή μας ζωή και ανησυχώ. Είναι μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες, ιδίως στα μέσα μεταφοράς, σε αεροπλάνα, τρένα κλπ», σημείωσε αρχικά η κ. Λινού.

«Η Ο4 και η Ο5 δε συναντάει ανοσία για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με την Ο1 ή την Ο2. Αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, και έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο», συνέχισε.

«Πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα, και εννοώ σήμερα, στα αεροπλάνα και στα πλοία», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.

Σουρβίνος: Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος της πανδημίας

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές». Οι επισημάνσεις ανήκουν στον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργο Σουρβίνο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM αναφέρει ότι ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μάλλον πηγαίνει προς ύφεση αυτού του κύματος. Αλλά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ αυξητική τάση. Ως εργαστήριο αναφοράς στην Περιφέρεια της Κρήτης και αναλύοντας ένα σημαντικό αριθμό δειγμάτων, βλέπουμε αφενός την αύξηση της θετικότητας να μεταβάλλεται ταχύτατα, και αφετέρου την αλλαγή των στελεχών, η οποία έχει συμβεί μέσα σε ημέρες».

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν αυτό το έκτο κύμα αναμένεται να είναι μεγάλο και αν θα δούμε έκρηξη κρουσμάτων, όπως πρόσφατα στην Πορτογαλία.

Το νέο κύμα ενδέχεται να είναι μικρότερο σε ένταση και διάρκεια
«Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα ομοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια. Η ενισχυτική (σ.σ. τρίτη) δόση που έκανε ο γενικός πληθυσμός είναι χρονικά σχετικά κοντά στο προηγούμενο κύμα της Όμικρον, οπότε υπάρχει ακόμη μια σχετική κάλυψη αντισωμάτων, αλλά υπάρχει και ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όπου η τρίτη δόση ήταν λίγο μακριά χρονικά σε σχέση με το κύμα της Όμικρον. Σίγουρα ο συνδυασμός παραμέτρων, όπως ο χρόνος εμβολιασμού, η συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων στην τέταρτη δόση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική, η άρση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, είναι παράμετροι που μπορεί να αυξήσουν τον επιπολασμό και να μας οδηγήσουν σε μία έκρηξη κρουσμάτων». Αυτή τη στιγμή η αύξηση λογίζεται εκθετική; «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε εκθετική αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες, πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της πανδημίας».

Βραχεία η ανοσία της Όμικρον – Η νόσηση δεν είναι πια εντελώς ασυμπτωματική
Πόσο καιρό κρατάει τελικά η ανοσία; «Σύμφωνα με τις μετρήσεις των επαναμολύνσεων φαίνεται ότι η ανοσία της Όμικρον είναι βραχεία, καθώς έχουμε παραδείγματα από άτομα με Όμικρον που επαναμολύνθηκαν από Όμικρον2 μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ή αντίστοιχα από την Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές διαφεύγουν της ανοσίας που έχει προκληθεί από την Όμικρον 2, σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη όμως διευρύνουν την κυτταρική ανοσία, που είναι ένα θετικό στοιχείο. Πάντα όμως αυτές οι υποπαραλλαγές και ένα νέο κύμα θα έχουν ως «στόχο» ευάλωτους πληθυσμούς και ηλικιωμένα άτομα».

Οι θάνατοι από Όμικρον σε σχέση με τους θανάτους από Δέλτα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι; Και τελικά είναι πιο ελαφριά η νόσηση με την Όμικρον, όπως αρχικά γνωρίζαμε; «Οι μολύνσεις που οφείλονται στην Όμικρον 4 και στην Όμικρον 5 που ακούμε τελευταία, πραγματικά προκαλούν συμπτώματα, τα οποία είναι πιο έντονα σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Δεν είναι ευκαταφρόνητα και δεν είμαστε στην προηγούμενη φάση της εντελώς ασυμπτωματικής λοίμωξης. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για οξυγόνωση, που οδηγεί τους ασθενείς στο νοσοκομείο, και ότι αυτή η ανάγκη θα είναι σε μειωμένη κλίμακα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Όσον αφορά τους θανάτους, ο δείκτης θνητότητας σε σχέση με τα κρούσματα από περίπου 0,4% που ήταν στη Δέλτα με το τέταρτο κύμα, μετατράπηκε σε 3 τοις χιλίοις, κατά το κύμα της Όμικρον. Πάντα όμως στη δημόσια υγεία ο κάθε θάνατος είναι μία απώλεια. Δυστυχώς δεν είναι μόνο νούμερα, είναι ανθρώπινες υπάρξεις και η απώλεια τους δημιουργεί απώτερες συνέπειες στο οικείο περιβάλλον».

Ο κορωνοϊός δεν μας ξεχνάει και όσοι πιστεύουν το αντίθετο κάνουν λάθος
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα γνώση, είναι αδύνατον να προβλεφθεί η έλευση νέας μετάλλαξης. Ωστόσο μέχρι στιγμής η παρατήρηση δείχνει ότι σχεδόν κάθε έξι μήνες έχουμε νέο στέλεχος. Τώρα που ένα σεβαστό μέρος του πληθυσμού είτε είναι εμβολιασμένο είτε έχει νοσήσει, πόσο μπορεί να κινδυνεύει από ένα επόμενο στέλεχος; Εξελικτικά μοντέλα διεθνών μεγάλων πανεπιστημίων προβλέπουν ότι θα εμφανιστούν και άλλα στελέχη, απαντά ο κ. Σουρβίνος. «Τονίζω ότι ο σκοπός του εμβολίου είναι να μας προστατεύσει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Όχι τόσο πολύ από μολυσματικότητα, γιατί έχει δειχθεί ότι τα νέα στελέχη, οι υποπαραλλαγές διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος ή η ανοσία είναι σχετικά σύντομη». Ο κορωνοϊός δεν μας ξεχνάει, τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης . «Είναι συνεχώς ανάμεσά μας και όσοι πιστεύουν το αντίθετο έχουν κάνει λάθος. Τον έχουμε δει να παίρνει διάφορες μορφές, παραλλαγές, υποπαραλλαγές, στελέχη τα οποία είναι αυτά που εξελίσσουν την πανδημία και δεν μας αφήνουν να εφησυχάσουμε».

5.689 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, 8 θάνατοι και 109 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα κορωνοϊού για σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Ιουνίου 2022 (ώρα 09:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.689. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.545.112 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 864 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 148.251(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.087 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101 (54.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (45.54%) είναι μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (54.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.711 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 176 (ημερήσια μεταβολή +31.34%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 130 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Back to top button