COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς θα παρουσιάσουν long Covid-19; Τρεις στους τέσσερις που νοσηλεύθηκαν σε Εντατική έχουν συμπτώματα και μετά από έναν χρόνο!

Επιστήμονες στην Ελβετία ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά βρήκαν τρόπο να προβλέπουν κατά πόσο ένας ασθενής κινδυνεύει να αναπτύξει τη λεγόμενη μακρά Covid-19 (long Covid-19), δηλαδή να έχει συμπτώματα της νόσου για μήνες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «υπογραφή» στο ανοσοποιητικό σύστημα, συγκεκριμένα τα χαμηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων (που είναι συχνότερα σε όσους εμφανίζουν μακρά Covid-19), σε συνδυασμό με ιστορικό άσθματος, την ηλικία και μερικά αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης.

Η οξεία φάση της λοίμωξης με κορωνοϊό μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και, ακόμη και μετά την αποδρομή της, τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν για καιρό. Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό αναφέρει ότι τα συμπτώματα του διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δύσπνοια και η γνωστική εξασθένηση. Οι αιτίες για την επιμονή των συμπτωμάτων σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι στιγμής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ονούρ Μπόιμαν του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», μελέτησαν 215 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175 είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό και οι 40 ήταν υγιείς (η ομάδα ελέγχου). Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα έως ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη. Καταγράφηκαν 89 περιπτώσεις με ήπια νόσο και 45 με σοβαρή Covid-19. Το 54% των ανθρώπων που νόσησαν ήπια και το 82% όσων νόσησαν σοβαρά, ανέπτυξαν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα.

Η συγκριτική ανάλυση των επιπέδων των αντισωμάτων και άλλων κλινικών παραμέτρων αποκάλυψε μια «υπογραφή» – δηλαδή μια ομάδα δεικτών – που βασίζεται συνδυαστικά στα χαμηλότερα επίπεδα ολικής ανοσοφαιρίνης Μ (IgM) και ανοσοσφαιρίνης G3 (IgC3), στη μεγαλύτερη ηλικία, στο ιστορικό άσθματος και σε πέντε συμπτώματα (πυρετό, κόπωση, βήχα, δύσπνοια, γαστρεντερικές διαταραχές) κατά την αρχική οξεία λοίμωξη. Αυτή η «υπογραφή» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γίνει πρόβλεψη του κινδύνου μακράς Covid-19, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την παρακολούθηση άλλων 395 ασθενών με κορωνοϊό.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι η μέθοδος τους μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί κλινικά.

Τρεις στους τέσσερις που νοσηλεύθηκαν σε Εντατική έχουν συμπτώματα και μετά από έναν χρόνο!

Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρής Covid-19 έχουν σωματικά, ψυχικά ή γνωστικά συμπτώματα και προβλήματα έναν χρόνο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη. Είναι η πρώτη πολυκεντρική μελέτη διεθνώς, που εξετάζει σε τόσο βάθος χρόνου τα μακροχρόνια προβλήματα όσων επιβίωσαν σε ΜΕΘ μετά από βαριά Covid-19.

Μετά από ένα έτος, τρεις στους τέσσερις πρώην ασθενείς (74%) έχουν σωματικά συμπτώματα, ένας στους τέσσερις (26%) ψυχικά και ένας στους έξι (16%) γνωστικά προβλήματα. Τα συχνότερα σωματικά συμπτώματα είναι κόπωση και σωματική αδυναμία (39%), ακαμψία στις αρθρώσεις (26%), πόνοι στις αρθρώσεις (26%), μυϊκή αδυναμία (25%) και μυαλγία (21%).

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και 11 νοσοκομεία της Ολλανδίας, με επικεφαλής τους δρες Μαρίεκε Ζέγκερς και Χίντε Χισάκερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of Αmerican Medical Association» (JAMA), μελέτησαν 246 ασθενείς -176 άνδρες και 70 γυναίκες με μέση ηλικία 61 ετών- που είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ το 2020 και αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας τους μετά από έναν χρόνο.

Διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των ασθενών -τα τρία τέταρτα- εμφανίζουν λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα ένα έτος μετά από την «περιπέτεια» της ΜΕΘ. Περίπου οι μισοί νιώθουν κόπωση, ενώ άλλοι πόνους, μυϊκή αδυναμία, δύσπνοια κ.ά. Ένας στους πέντε νιώθει αισθήματα άγχους ή μετατραυματικού στρες και ένας στους έξι γνωστικά προβλήματα, όπως εξασθένηση της μνήμης και της ικανότητας προσοχής.

Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πρώην ασθενών ΜΕΘ. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εργασία τους: Κάποιοι αναγκάζονται να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, άλλοι ακόμη έχουν άδεια για λόγους υγείας και μερικοί έχουν παρατήσει τη δουλειά τους.

«Η μελέτη δείχνει πόσο απίστευτη επίπτωση έχει η εισαγωγή σε ΜΕΘ στις ζωές των πρώην ασθενών με Covid-19. Ακόμη και μετά από ένα έτος, οι μισοί νιώθουν κουρασμένοι ή δεν έχουν την ενέργεια να αναλάβουν πλήρως τις εργασίες τους», δήλωσε η Ζέγκερς.

Back to top button